Zašto volimo gospinu travu?

Zašto volimo gospinu travu?

Zašto volimo gospinu travu?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U alternativnoj medicini se cvjetovi i listovi gospine trave koriste u svrhu poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma i prevenciju niza bolesti. Gospina trava se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana uz depresiju, kao što su anksioznost, kronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem.

Gospina trava se također vrlo često koristi za regulaciju srčanog ritma i raspoloženja. Može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, opsesivno kompulzivnog poremećaja i sezonskog afektivnog poremećaja.

Aktivni spojevi gospine trave, hipericin i hiperforin, su zaslužni za ljekovita svojstva gospine trave. Znanstvenici su ustanovili da hipericin i hiperforin direktno utječu na rad živčanog sustava i komunikaciju između neurotransmitera.

Depresija

Uzimanje ekstrakta gospine trave može popraviti raspoloženje, ublažiti anksioznost i nesanicu uzrokovanu depresijom. Jedno istraživanje je pokazalo kako je gospina trava u liječenju depresije djelotvorna jednako kao i antidepresivi. Ipak, s obzirom da gospina trava nije značajno učinkovitija od antidepresiva i dolazi u interakciju s brojnim lijekovima, stručnjaci ističu da se treba uzimati isključivo uz savjetovanje sa stručnjakom.

Simptomi menopauze

Neki dokazi upućuju da se kombinacija cimicifuge i gospine trave može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze. Ova kombinacija može ublažiti valunge i poboljšati kvalitetu spavanja.

Iritacije kože

Nanošenje kreme ili masti s ekstraktom gospine trave može ublažiti simptome kožnih bolesti i iritacija kože. Jedno istraživanje je pokazalo da je gospina trava naročito djelotvorna u ublažavanju simptoma psorijaze.

Zacjeljivanje rana

Nanošenje masti ili kreme s ekstraktom gospine trave 3 puta dnevno može pomoći u bržem zacjeljivanju rana i smanjiti vidljivost ožiljaka.

Nedovoljno dokazana djelotvornost gospine trave

Preliminarna istraživanja su pokazala da gospina trava može biti djelotvorna u ublažavanju i nekih drugih stanja, ali nažalost dokazi nisu dovoljno vjerodostojni i potrebno je nastaviti s istraživanjima.

Anksioznost

Uzimanje ekstrakta gospine trave zajedno s valerijanom može ublažiti anksioznost.

Tumor mozga

Uzimanje hipericina u razdoblju od 3 mjeseca može smanjiti veličinu tumora mozga i povećati vjerojatnost uspješnog liječenja.

Genitalni herpes

Gospina trava može pomoći u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa, kao što su osjećaj žarenja i peckanja.

Predmenstrualni sindrom

Gospina trava može ublažiti neke simptome PMS - a, naročito bolove i grčeve u mišićima, napetost i razdražljivost.

Prestanak pušenja

Uzimanje gospine trave dva puta dnevno može smanjiti potrebu za cigaretom i ublažiti simptome apstinencijske krize.

Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdila djelotvornost gospine trave u svrhu liječenja sljedećih stanja:

  • želučane tegobe
  • migrene i glavobolje
  • išijas
  • fibromijalgija
  • sindrom kroničnog umora
  • bolovi u mišićima
  • rak

Nuspojave

Stručnjaci ističu da je u pravilu potpuno sigurno uzimati gospinu travu u razdoblju od godine dana. Ako se uzima dulje, može uzrokovati probleme sa spavanjem, nemir, anksioznost, razdražljivost, želučane tegobe, suhoću usta, vrtoglavicu, glavobolju, osip i dijareju. Ako ste primijetili narušenu kvalitetu sna, svakako smanjite dozu.

Gospina trava se ne smije uzimati u velikim količinama, naročito kod izlaganja suncu. Ako ste svjetlije puti, gospinu travu nemojte uzimati prije izlaganja suncu i koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Upozorenja

Istraživanja su pokazala da uzimanje gospine trave tijekom trudnoće može povećati rizik od nastanka urođenih poremećaja.

Postoje dokazi koji upućuju da uzimanje gospine trave može smanjiti vjerojatnost začeća. Ako planirate trudnoću, nemojte uzimati gospinu travu.

Osobe koje pate od teške kliničke depresije trebaju biti oprezne kod uzimanja gospine trave kako bi spriječili nastanak manije, stanja kojeg karakterizira prekomjerna potreba za fizičkom aktivnošću i impulzivno ponašanje.

Gospina trava može uzrokovati nastanak psihoze kod osoba koje pate od shizofrenije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije