Otkrivamo nuspojave detoksikacije i tko ju ne smije provoditi

Otkrivamo nuspojave detoksikacije i tko ju ne smije provoditi

Otkrivamo nuspojave detoksikacije i tko ju ne smije provoditi
  • Objavljeno: Petak, 24.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Detoksikacija

Iza nas je blagdansko razdoblje u kojem smo svi, svjesno ili nesvjesno, pretjerali u jelu i piću. Osjećate se umorno, tromo, naduto i tijelo vam jednostavno vapi za promjenom? Ne brinite, niste jedini. Upravo zbog navedenih simptoma, mnogi se okreću brzom načinu čišćenja organizma – detoksikaciji.

Ako se provodi na ispravan način, detoksikacija vam može iz temelja promijeniti život. Bolje ćete se osjećati, imati više energije, a koža i kosa će vam zasjati. No, ipak je potreban dodatan oprez, stoga prije no što počnete s detoksikacijom proučite koje su potencijalne nuspojave detoksikacije i tko ju ne bi smio provoditi.

Nuspojave detoksikacije

Detoksikacija može uzrokovati glavobolju, zamor i bolove. Zbog osjećaja gladi vjerojatno ćete primijetiti promjene u raspoloženju kao što su razdražljivost i nervoznost. Većina ljudi odlučuje se za detoksikaciju radi gubitka tjelesne mase, no takav gubitak je brz i nezdrav te se kilogrami vrate nakon povratka na normalnu prehranu.

Detoksikacija bi trebala značiti početak zdravog načina života. Upravo zato, ako vam je cilj mršavljenje i gubitak kilograma, nakon detoksikacije nastavite jesti zdravo i raznovrsno te se bavite fizičkom aktivnosti jer je to jedini način da se izbjegne jo-jo efekt, odnosno povratak neželjenih kilograma.

Kod započinjanja bilo kakvih programa prehrane, najbolje se posavjetovati s liječnikom i provoditi plan uz njegov nadzor ako je to potrebno.

Tko ne smije provoditi detoksikaciju?

Detoksikacija može uzrokovati nastanak negativnih nuspojava, stoga nije preporučena ljudima s dijabetesom, ljudima koji imaju problema sa srcem, bubrezima, trudnicama i dojiljama, djeci i tinejdžerima ni osobama starije životne dobi.

Detoksikacija i tinejdžeri

Mladi ljudi, posebice oni između 13 i 20 godina, trebaju puno zdravih kalorija i nutritivnih namirnica kako bi dobili dovoljno energije za fizički i mentalni razvoj. Značajno smanjenje istih koje se događa kod detoksikacije, moglo bi se negativno odraziti na njihovo zdravlje.

Trudnice i dojilje

Detoksikacija uskraćuje tijelu niz važnih nutritivnih spojeva koji su važni za zdravlje trudnice i bebe. Ako planirate početi uzimati ljekovito bilje i začine, svakako se posavjetujte s liječnikom. Postoji niz namirnica koje ne biste smjeli konzumirati tijekom trudnoće i dojenja. Ovdje pročitajte popis namirnica koje su zabranjene u trudnoći.

Osobe s dijabetesom

Osobe s dijabetesom moraju biti iznimno oprezne s detoksikacijskim dijetama i prije se obavezno savjetovati s liječnikom. Detoksikacijske dijete uključuju povećani unos ugljikohidrata kroz voće i povrće i često eliminiraju namirnice bogate proteinima. Oni koji uzimaju lijekove teško će kontrolirati razinu šećera u krvi za vrijeme detoksikacije.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije