Kako sagorjeti kalorije bez puno muke? Stvar je u navikama, evo koje treba usvojiti…

Kako sagorjeti kalorije bez puno muke? Stvar je u navikama, evo koje treba usvojiti…

Kako sagorjeti kalorije bez puno muke? Stvar je u navikama, evo koje treba usvojiti…
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sjediti po čitave dane, bilo da je uz knjigu ili kompjuter, pogubno je za liniju struka koliko i jedenje najgoreg fast fooda u jedan navečer, taman prije spavanja. Svi se stručnjaci slažu, moramo se kretati više, jer se izlažemo nizu oboljenja koji su povezani s prekomjernom težinom.
Međutim, malo tko ima vremena i novaca baviti se sportskim aktivnostima na dnevnoj razini. Stoga su stručnjaci za vitko tijelo osmislili niz navika, koje već danas možete usvojiti, a zbog kojih će vaše tijelo trošiti kalorije kao ludo! Evo što predlažu treneri i zdravstveni stručnjaci, kako pokrenuti metabolizam da troši kalorije i spaljuje masne naslage, bez da za to morate platiti ma i jednu lipu.

1. Pjevanje pod tušem

Samo 20 minuta pjesme pod tušem spaljuje čak 45 kalorija.

“Pjevanje potiče rad više mišića. Od dijafragme, preko abdomena do malenih mišića u našem grlu, zbog čega je pjevanje naporan posao i može vas ostaviti bez daha”, kaže trenerica Rebecca Frederick za The Mirror.

2. Kupovina

Kada idu u kupovinu, pogotovo u blagdansko doba, žene u prosijeku naprave preko 7 tisuća i 300 koraka”, kaže nutricionistica Jane Michell.

3. Pletenje

Rad ruku s vunom i iglama u samo jednom satu košta naš organizam čak 80 kalorija. Pletilja Heather Bird napominje i kako ono pomaže u relaksaciji, pospješuje sposobnost koncentracije, a stječemo još jednu vještinu.

4. Kilometar dnevno

Bez obzira kojim se prijevoznim sredstvom služite kako biste se probili kroz dan, za zdrav život potrebno je dnevno prehodati ili pretrčati barem jedan kilometar.

5. Vrtlarenje

Rad u vrtu u sat vremena potroši oko 225 kalorija, što je jednako potrošnji kalorija nakon 20 minuta trčanja. “Osim što trošite kalorije, izlažete se svježem zraku, poboljšavate cirkulaciju krvi, upijate D vitamin. Višestruke su koristi od boravka u vrtu”, kaže Jane Michell.

6. Tapkanje na mjestu

Tapkati nogom ispod stola ili u ruci stiskati lopticu pomoći će vam da sagorite još najmanje 250 kalorija.

7. Kada dođe reklama, vi ustanite s fotelje ili kauča

“Ustanite, rastegnite se, odnesite šalice nazad u kuhinju, bilo što, samo nemojte ostati sjediti ispred televizije”, kaže doktorica.

8. Birajte stepenice

Imate li izbog između lifta i stepeništa, birajte penjanje stepenicama. Nije nužno da se penjete na zadnji kat nebodera, dovoljno je da se popnete barem na prvi kat.

9. Parkirajte malo dalje

Prestanite uzaludno kružiti automobilom u potrazi za parkirališnim mjestom. Ostavite automobil malo dalje i prošećite. Istraživanja pokazuju kako je kretanje gradskim prometom jednako polusatnom trčanju na pomičnoj traci.

10. Svaka je sekunda bitna

Bez obzira što radite, nastojte u to inkorporirati tjelovježbu. Primjerice, dok sušite kosu, možete stezati i otpuštati mišiće trbuha.

11. Stoj na jednoj nozi

Zvuči šašavo, ali fitness trener James Trevorrow tvrdi kako stajanje na jedoj nozi, osim što poboljšava našu ravnotežu, učvršćuje mišiće leđa.

12. Seksajte se

Pola sata seksa potroši 85 kalorija. Osim toga, ljudi koji se češće seksaju smanjuju rizike oboljenja krvožilnog sustava i srca, te su generalno sretniji u životu.

13. Ubrzaj

Na nastavu ili na posao kreni tri minute kasnije, kako bi se morao ili morala požuriti. Što brže hodamo to brže trošimo kalorije.

14. Sjedi na loptu

Umijesto uredskog stolca, sjedni na loptu za fitnes. Na taj način, osim što ćeš ispraviti kičmu dok sjediš, povećat ćeš potrošnju kalorija za 6 posto, kažu stručnjaci.

15. Uzmi korpu

Umijesto kolica u trgovini uzmi korpu. Korpa puna namirnica uteg je koji će defiitivno probuditi voje tricepse i bicepse.

16. Dok pričaš, hodaj

Hodajući dok pričaš na mobitel možeš dnevno sagorjeti peko 300 kalorija.

17. Vrijeme je za igru

Igra s djecom u samo jednom satu pojede 254 kalorija. Trčanje, skakanje, ljuljanje, sve je to odlična tjelovježba koja nas ostavlja lakšima i sretnijima.

18. Peglanje

Omražena kućanska radinost može raditi u tvoju korist! Peglanje u pola sata potroši 30 kalorija. Jednako toliko u isto vrijeme potrošimo dok slažemo odjeću. Dok peglaš, stoj uspravno, uvuci mišiće trbuha, stegni mišiće stražnjice.

19. Smanji grijanje

Na taj način tijelo će nastojti proizvesti više topline. To znači kako ćeš sagorijevati barem 5 kalorija u sat vremena, više no da je temperatura u sobi toplija.

20. Diši!

Pravilno disanje je jako važno. Većina diše plitko, a potrebno je disati staloženo i duboko, kako bi organizmu osigurali dovoljno kisika potrebnog za spaljivanje kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije