Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako sve možete iskoristiti limun?

Kako sve možete iskoristiti limun?

Kako sve možete iskoristiti limun?
  • Objavljeno: Subota, 02.10.2010.
  • Broj pregleda: 2.667
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U kućanstvu

Očistite masne mrlje
Masne tave? Masni štednjak? Ako je kuhinja zaprljana, pokušajte koristiti limun prije nego iznesete otrovne kemikalije za čišćenje. Pospite malo soli na polovicu limuna i utrljajte na masna područja i obrišite ručnikom. (Budite oprezni kod površina koje mogu biti osjetljive na kiselinu).

Očistite čajnik ili lonac za kavu
Ispunite čajnik vodom, dodajte nekoliko tankih kriški limuna i prokuhajte. Isključite toplinu i neka odstoji jedan sat, ocijedite i dobro isperite. Za lonce od kave, dodajte led, sol i limun u prazan lonac, dobro ga istrljajte minutu ili dvije, te isperite.

Očistite mikrovalnu
Umjesto da koriste jaka kemijska sredstva, pokušajte ovo: dodajte limun u zdjelu koju ste napunili do pola s vodom. Zagrijte u mikrovalnoj pet minuta na visokoj temperaturi, a para neka se kondenzira na unutrašnjost. Pažljivo uklonite zdjelu i obrišite ručnikom.

Smeće
Koristite limunovu koricu za uklanjanje mirisa iz smeća. To je sjajan način da se konačno riješite korice nakon što ste iskoristili limunov sok.

Očistite krom
Lagano istrljajte krom limunom, isperite i ispolirajte mekom krpom.

Čišćenje bakra
Prepolovljen limun umočen u sol ili prašak za pecivo se također može koristiti za čišćenje bakra. Neka ostane pet minuta. Zatim isperite u toploj vodi i ispolirajte krpom.

Očistite sudoper od nehrđajućeg čelika
Koristite istu metodu za sudoper od nehrđajućeg.

Držite insekte podalje
Mnogi insekti mrze kiselinu u limunu. Možete usitniti koricu i staviti uz pragove, prozore, te u blizini bilo kakve pukotine ili rupe gdje mravi ili nametnici mogu ući.

Napravite mirisne ovlaživače zraka
Ako vaš dom pati od suhog zraka tokom zime, možete staviti limunovu koricu u lonac vode i zagrijati kako bi odvlažili zrak.

Osvježite daske za rezanje
Zbog limunske kiseline s niskim pH-om i antibakterijskim svojstvima, limun je dobar izbor za osvježavanje daske za rezanje. Nakon odgovarajuće dezinfekcije, površinu istrljajte s prepolovljenim limunom, ostavite nekoliko minuta i isperite.

Komentari

Najnovije

Najčitanije