Kako trudnoća mijenja vašu kožu?

Kako trudnoća mijenja vašu kožu?

Kako trudnoća mijenja vašu kožu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaš trbuh nije jedino mjesto na tijelu koje se mijenja pod utjecajem trudnoće. Trudnoća donosi brojne promjene, ne samo psihičke, već i fizičke.

Vaša koža jedan dan može biti prekrasna, a drugi dan puna prištića. Nekim ženama trudnoća uzrokuje nastanak strija i diskoloracije kože. Također može uzrokovati hiperosjetljivost kože, zbog koje možda nećete moći nositi omiljeni nakit.

Razlog svih ovih promjena su promjene u razini hormona. Promjene razine estrogena i progesterona utječe na kožu trudnica. U nastavku saznajte što vas sve čeka i što možete očekivati.

Trudnički sjaj i čist ten

Stručnjaci vjeruju da su za ovo zaslužni hormoni, pojačano oslobađanje ulja i povećanje volumena krvi za čak 40%. Hormonalne promjene će svaku stanicu vašeg tijela opskrbiti s još više kisika.

Još jedan razlog trudničkog sjaja je nakupljanje kilograma. Oni će ispuniti vašu kožu, zategnuti ju i učiniti ju glatkom, sjajnom i bez bora.

Prištići

Povećanje razine progesterona će uzrokovati povećano oslobađanje sebuma (ulja), što može uzrokovati nastanak prištića i akni. Odaberite proizvod za čišćenje lica, ali pažljivo. Izbjegavajte proizvode koji sadrže retinol, retinoide i salicilnu kiselinu jer rezultati nekih istraživanja upućuju da mogu uzrokovati urođene poremećaje kod djeteta.

Retinoli i retinoidi su derivati vitamina A, a visoka razina vitamina A može uzrokovati urođene poremećaje kod djece. Iako ne postoje sigurni dokazi da štete djetetovom zdravlju, najbolje bi bilo da ih izbjegavate za svaki slučaj.

Tamne mrlje

Čak 50% trudnica dobije melazmu, odnosno tamne i velike mrlje na licu, što se naziva i hiperpigmentacija. Povećane razina hormona, uključujući estrogen i progesteron, ali i hormone koji potiču proizvodnju melanina, koji regulira boju kože, su najizraženije tijekom trećeg semestra.

Nažalost, trudnice imaju samo 2 opcije da izbjegnu nastanak tamnih mrlja. Jedna je izbjegavanje sunca, a druga jest korištenje zaštite od UV zračenja. Nakon poroda možete početi koristiti proizvode koje će mrlje učiniti manje vidljivima.

Lijepa kosa

Svaka dlaka raste 2 do 6 godina, zatim se nekoliko mjeseci odmara te potom otpada. Kod trudnica ta faza odmaranja dlake traje dulje, zbog čega je kosa gušća.

Nokti su također čvršći i duži. Trudnoća će povećati razinu hormona, volumen krvi i vode, osigurava više kisika i nutrijenata svakoj stanici vašeg tijela.

Pojačana dlakavost

Dlake mogu pojačano rasti svuda. Na intimnim dijelovima tijela, pazusima, rukama pa i licu. Depilatori i kreme za izbjeljivanje su dobar izbor.

Ipak, dobro pazite na proizvode koje ćete koristiti jer neki sadrže štetne spojeve koji se putem kože mogu apsorbirati u krvotok i negativno utjecati na razvoj bebe.

Čak i postupci kao što je depilacija voskom mogu biti naročito bolni i uzrokovati osip. Najbolje bi bilo da koristite dobru staru britvicu. Koliko god to može biti naporno, najsigurnije je i najmanje će vas iritirati.

Osjetljiva koža

Nećete samo psihički biti osjetljiviji, već i fizički. Trudnoća može vašu kožu učiniti toliko osjetljivom da će vam neka vlakna ili nakit smetati.

Koristite nježne proizvode bez alkohola i parfema. Nosite udobnu pamučnu odjeću. Uložite u udoban donji veš koji vam neće smetati i trudnoću će učiniti ugodnijom.

Madeži

Madeži mogu postati veći, a čak se mogu stvoriti novi. Dobro bi bilo da posjetite liječnika ako primijetite nove madeže, naročito ako su nepravilnog oblika.

Ponekad madeži mogu izrasti i na licu. Nekim trudnicama smetaju i žele ih ukloniti. Ipak, najbolje bi bilo da ih uklonite tek nakon poroda, ali ne odgađajte uklanjanje ako su kancerogeni.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije