Ovo su 4 navike koje uzrokuju gubitak kolagena

Ovo su 4 navike koje uzrokuju gubitak kolagena

Ovo su 4 navike koje uzrokuju gubitak kolagena
 • Objavljeno: Petak, 12.11.2021.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je starenje prirodan proces i sasvim je normalno primijetiti određene promjene na svom tijelu, one vrlo brzo mogu smanjiti samopouzdanje i kvalitetu života. Pogotovo je problematično kad se znakovi starenja pojave prije nego što bi trebali.

Mnogi misle da su godine jedini čimbenik koji utječe na izgled, raspoloženje i kvalitetu života. No, to nije tako. Postoje četiri fatalna čimbenika koji vas mogu postarati i to isključivo vašom krivnjom. Da biste to izbjegli, nužno je što prije reagirati.

Većina tkiva, prvenstveno koža, kosa, nokti, zglobovi i mišići, usko su povezani s najzastupljenijom bjelančevinom u tijelu - kolagenom. To je osnovni građevni materijal koji daje strukturu i oblik tijelu te utječe na to da su sve stvari na svom mjestu.

Posljedice nedostatka kolagena

Nedostatak kolagena ima brojne neugodne posljedice, kao što su:

 • bore
 • obješena koža
 • opušteni obrazi
 • propusna crijevna stijenka
 • bolni zglobovi
 • rijetka kosa
 • krhki nokti

Svatko tko želi izbjeći ove neugodne posljedice mora što ranije promijeniti svoje svakodnevne navike.

Navike koje uzrokuju gubitak kolagena

Postoje četiri glavne navike koje mogu uzrokovati pojačan gubitak kolagena i loše utjecati na vaš fizički izgled, samopouzdanje i raspoloženje.

Navika 1: Konzumiranje jednostavnih šećera

Prevelika količina šećera u krvotoku se negativno odražava na zdravlje, ali i izgled. Upravo je kolagen među najugroženijim molekulama u organizmu zbog utjecaja šećera. Šećer se lijepi za kolagen, čime u velikoj mjeri slabi njegovu strukturu i funkciju. Riječ je takozvanom procesu glikacije, koji može neprestano ubrzavati proces starenja, a da toga niste ni svjesni.

Navika 2: Pretjerano izlaganje suncu

UV zrake smatraju se jednim od najsmrtonosnijih i najopasnijih čimbenika koji utječu na vaš izgled i zdravlje. Izlaganje sunčevim zrakama ubrzava proces fotostarenja, a opasne posljedice postaju vidljive tek kasnije, kad je već teško reagirati. Na početku se organizam uspješno odupire slobodnim radikalima. No, tijekom vremena njihova količina snažno raste, a obrambeni štit jednostavno popusti pod pritiskom. Zbog toga slobodni radikali napadaju i uzrokuju oštećenja brojnih bjelančevina, između ostalih i kolagen. To je glavni razlog zašto osobe koje se pretjerano izlažu sunčevim zrakama imaju suhu, opuštenu i vidljivo stariju kožu.

Navika 3: Poroci

Pušenje je navika koja doslovno uništava vaš organizam i kožu te ju u znatnoj mjeri čini starijom. Osim toga, nikotin negativno utječe na protok krvi po tijelu i tako onemogućuje neometanu opskrbu stanica tvarima ključnim za brzu regeneraciju te usporava sintezu kolagena. Povremeno konzumiranje alkohola pak može ostaviti neugodne posljedice na vašem izgledu. Posljedice su posebno opasne ako govorimo o dužem razdoblju, jer alkohol negativno utječe na vitamin A, što posljedično usporava nastanak kolagena.

Navika 4: Manjak ključnih aminokiselina

Daleko najčešći čimbenik koji utječe na gubitak kolagena je nedostatak ključnih aminokiselina, koje su najviše zastupljene u stvaranju kolagena. Ako u svoju prehranu uvrstite losos, govedinu, piletinu i jaja, možete pozitivno utjecati na stvaranje kolagena. Međutim, promjena prehrane može predstavljati velik izazov. Zbog ubrzanog i modernog načina života, događa se da zaboravimo koliko je važna uravnotežena i raznolika prehrana. Osim toga, kvaliteta hrane iz godine u godine drastično opada i zato je organizmu teže osigurati sve potrebne nutrijente te se vrlo brzo ulovimo u zamku kolagenskog deficita. Zato je izuzetno važno da iz svog života postepeno uklonite fatalne opasnosti koje vrebaju na kolagen.

Hidrolizirani kolagen u prahu

Hidrolizirani kolagen u prahu predstavlja najučinkovitije rješenje protiv preuranjenog starenja, zahvaljujući svojoj izuzetno visokoj apsorpciji. Zato ne iznenađuje podatak da ovo rješenje donosi vrhunski rezultate, iako se radi o navici koja vam neće uzeti više od 30 sekundi dnevno.

Unos hidroliziranog kolagena u prahu dovodi do:

 • napete i blistave kože
 • guste kose
 • zdravih zglobova
 • jakih noktiju
 • pozitivnog utjecaja na mišićnu masu

Ako o ovoj ključnoj bjelančevini želite saznati više, kliknite na poveznicu i saznajte kako brzo i učinkovito izbjeći nedostatak kolagena te svim pozitivnim karakteristikama koje donosi dovoljna količina kolagena u organizmu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije