Oprez! Ovo su navike koje vašu kosu čine tankom

Oprez! Ovo su navike koje vašu kosu čine tankom

Oprez! Ovo su navike koje vašu kosu čine tankom
  • Objavljeno: Subota, 28.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Tanka je riječ koju sigurno ne želite koristiti kada opisujete svoju kosu. Brojni faktori utječu na zdravlje i izgled kose, od hrane koju jedete do načina na koji ju uređujete.

Tanka kosa može postati prošlost ako promijenite samo neke od ovih navika!

Vrući tuš

Vruća voda dehidrira kosu jednako kao i kožu. Ona tada postaje suha, oštra i sklonija ispadanju. Osim što na taj način ispirete prirodna zaštitna ulja kose, vruća voda također isušuje tjeme, što ga može oštetiti i uzrokovati guljenje. Tuširajte se toplom vodom, a kosu ispirite u što hladnijoj vodi.

Oblikovanje kose toplinom

Kosa se sastoji od proteina, a uređaji za oblikovanje koji koriste toplinu, poput pegle i figara, oštećuju proteine i zaštitnu kutikulu. Jednom kada je kutikula oštećena, kosa se ne može adekvatno uljiti i sklonija je pucanju. Nemojte vruće alate za kosu koristiti više od 2 do 3 puta tjedno. Također prije oblikovanja na kosu nanesite proizvod koji će ju zaštititi od visoke temperature.

Tretiranje mokre kose

Vrhovi, ali i ostatak kose, su najosjetljiviji kada je kosa mokra. Četkanje ili trljanje ručnikom može uzrokovati opadanje kose i pucanje vrhova. Kosu počešljajte prije pranja. Nakon pranja višak vode uklonite tako što ćete kosu nježno zamotati u meki ručnik od mikrofibre, ili još bolje, čistu pamučnu majicu.

Korištenje gumice za kosu

Korištenje gumice je praktično, ali stavlja prevelik pritisak na kosu i oštećuje ju. Prečvrste gumice za kosu mogu ostaviti trajna oštećenja na kosi. Nosite kosu raspuštenu kada god možete, naročito dok spavate. Kada želite zavezati kosu, pazite da ju ne zategnete prečvrsto i odaberite satenske gumice za kosu bez metalnih spojeva.

Kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule neće djelovati isto na svaku ženu. Iznimno je važno da s ginekologom provjerite odgovaraju li vam određene pilule. Pilule koje sadrže androgen mogu uzrokovati opadanje kose i pucanje vrhova.

Izlaganje kose suncu

Vjerojatno veliku pažnju posvećujete zaštiti kože od sunca. Isto toliko pažnje trebate posvetiti i kosi. Dugotrajno izlaganje kose UV zrakama može uzrokovati oštećenje kutikule, zbog čega kosa postane lomljiva i počinje naglo opadati. Nosite šešir i koristite proizvode za kosu s UV zaštitom.

Ne perete kosu dovoljno često

Kod pranja kose je potrebno naći zlatnu sredinu. U obzir morate uzeti i vaše navike. Ako se puno znojite, kosu je potrebno češće prati, ali opet nije dobro pretjerivati. Kosu nemojte prati svaki dan, ali svaka dva do tri dana je sasvim u redu. Izaberite šampone namijenjene nježnom pranju, koji ne sadrže sulfate jer ćete na taj način spriječiti isušivanje kose.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije