Što lice kaže o vašem zdravlju?

Što lice kaže o vašem zdravlju?

Što lice kaže o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Utorak, 09.05.2017.
  • Broj pregleda: 1.837
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žućkasta koža i oči

Ovo je žutica. Uobičajena je i obično bezopasna kod beba rođenih prije 38. tjedna jer njihova jetra nije dovoljno razvijena da bi radila kako treba. U odrasloj dobi, žuta boja kože i očiju može značiti ozbiljnije stanja poput virusnih infekcija (hepatitis, mononukleoza), probleme s jetrom, žuči ili gušteračom, ili prekomjernu konzumaciju alkohola.

Madeži

Madeži su uglavnom tamnije boje i većina nas se ne treba oko njih zabrinjavati. Ponekad je ipak potrebno napraviti samopregled i reagirati ako uočite neku promjenu koja može ukazivati na rak. Provjerite sljedeće:

  • Je li neujednačene boje?
  • Je li madež asimetričan?
  • Jesu li granice tamnije i jasnije?
  • Je li madež veći od zrna graška?
  • Je li se promijenio u posljednjih nekoliko tjedana?

Ako se na neka pitanja odgovorili potvrdno, razgovarajte s liječnikom.

Prirodnim sastojcima uklonite dlačice na licu!

Čirevi

Ako se nalaze na području i oko usana, vjerojatno su uzrokovani virusom herpesa tipa 1. Nakon što jednom pokupite virus, on ostaje u vama. Može izbiti svaki put kada ste bolesni, pod stresom, iscrpljeni ili nakon pretjeranog izlaganja suncu. Ako se javljaju često, obratite se liječniku.

Raspucane usne

Svatko od nas može imati suhe i raspucane usne, osobito zimi i uslijed jakog vjetra. U tim slučajevima, obično pomažu balzami i melemi koji štite i održavaju vlagu usana. No, ponekad su suhe usne znak zdravstvenog problema, poput dehidracije. Raspucane usne se također mogu pojaviti uslijed alergijske reakcije ili reakcije na lijek.

Osip ispod očiju

Pojavi li se osip ispod očiju, na području obraza u obliku leptirovih krila, to može biti znak lupusa. Lupus je bolest kod koje imunološki sustav napada vaše tkivo i organe. Također se mogu pojaviti i visoka temperatura, kruti zglobovi i plavičasti prsti uslijed hladnoće. Ako primijetite neobjašnjivi osip, popraćen ovim simptomima, svakako posjetite liječnika.

Dlačice na neobičnim mjestima

Pritom mislimo na dlačice na neočekivanim i neželjenim mjestima. Muškarcima se obično javljaju oko ušiju i obrva, a ženama na području brade. Kod mlađih žena, dlačice na bradi mogu biti uzrok policističnih jajnika, što može otežati trudnoću.

Padajući očni kapak

Liječnici ga zovu blefaroptoza, a može se pojaviti na jednom ili oba oka, što nerijetko onemogućava kvalitetan vid. S padajućim kapkom se možete roditi ili može nastati s godinama. Uglavnom je bezopasan, ali može ukazivati i na probleme s mozgom, živcima ili očnim dupljama. Posjetite liječnika ako primijetite da se kapak spustio u zadnjih nekoliko dana ili sati, ili ako uz kapak pojave ovi simptomi: vidite dvostruko, teško gutate i imate jaku glavobolju. Ovi simptomi mogu ukazivati na moždani udar.

Saznajte što još lice govori o vašem zdravlju!

Nepomičan jedan dio lica

Ako ne možete pomaknuti dio tijela, odmah potražite liječničku pomoć. Ako uz to nemate drugih simptoma, vjerojatno se radi o Bellovoj paralizi. Bellova paraliza uzrokuje iznenadnu slabost u mišićima lica i najvjerojatnije je uzrokovana virusom. Također se može pojaviti bol u čeljusti i iza uha. Ovo stanje uglavnom nije opasno, a simptomi nestaju u roku od 3 do 6 mjeseci.

Natečene oči

Područje ispod očiju može biti ispunjeno tekućinom, što ih čini natečenim. Zadržavanje tekućine, nedostatak sna, preslana hrana i hormonske promjene mogu uzrokovati ovu pojavu. Ako uz otečenost primjećujete svrbež i crvenilo očiju, to može biti alergijska reakcija na hranu, pelud, šminku, miris, sredstvo za čišćenje ili infekcija.

Gubitak kose

Ako gubite trepavice ili obrve, zajedno s kosom, to može biti znak alopecije areate. To je stanje u kojem imunološki sustav napada folikule kose.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije