Sunce i more na vašoj koži

Sunce i more na vašoj koži

Sunce i more na vašoj koži
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pravilnom prehranom do zdravog i brončanog tena

Kao što kožu izvana tretiramo pravim kremama, tako je treba zaštititi i iznutra pravilnom prehranom, koja će nam ujedno pomoći u postizanju zadovoljavajuće preplanule boje. Hrana bogata antioksidantima potaknut će proizvodnju melanina i zaštititi kožu iznutra te omogućiti pravilno i brzo tamnjenje. Dobro je jesti voće i povrće žuto-narančaste i zelene boje (mrkva, paprika, rajčica, blitva, marelica, breskva, dinja, papaja...) jer sadrže puno beta-karotena koji štiti sluznice i epitel kože, poboljšava regeneraciju stanica, podiže imunitet kože te ubrzava tamnjenje s obzirom na to da potiče proizvodnju melanina.

Vitamin C nalazi se u svakom južnom voću, rajčici, paprici, zelenoj salati, a njegova je uloga da štiti stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala, jača krvne žile i kapilare te podiže imunološku barijeru kože.

Vitamin E održava kožu elastičnom i jedan je od najjačih "čistača" slobodnih radikala. Ima ga u biljnim uljima (maslinovo, bučino), klicama, suhom voću (bademi, lješnjaci, orasi), u povrću tamnozelenog lišća, mlijeku, jajima.

Nezasićene masne kiseline, posebno OMEGA 3, koje štite stijenke krvnih žila i blagotvorno djeluju na kožu, naći ćete u namirnicama kao što su plava riba, posebice tuna, skuša, srdela, inćuni, te u maslinovom ulju i raznim sjemenkama.

Minerali cink, selen, bakar, magnezij, uz to što su jaki antioksidansi, pospješuju obnavljanje kože, sprječavaju njezino isušivanje i nastanak bora, a možete ih pronaći u integralnoj tjestenini, soji, mekinjama, riži, kvascu, ribi i mesu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije