Zašto trebamo kreme za sunčanje?

Zašto trebamo kreme za sunčanje?

Zašto trebamo kreme za sunčanje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sunčanje je zdravo, u to nema sumnje. Kako bi tako i ostalo, potrebno je zaštititi kožu. Preplanulost se može postići i uz upotrebu krema za sunčanje, stoga uistinu nema razloga da ih ne koristite. Istraživanja su pokazala da preplanuli ten, koji je ostvaren na sigurni način, traje duže i izgleda ljepše.

Štite nas od raka

Rak kože se najčešće javlja kod žena mlađih od 40 godina. Čak 1 od 5 žena boluje od raka kože. Novo istraživanje je pokazalo da svakodnevna upotreba krema sa zaštitnim faktorom 15 smanjuje rizik od nastanka raka kože za čak 50%. Uz današnji izbor krema nikada nije bilo lakše zaštititi kožu i zdravlje, stoga odaberite kremu koja odgovara vašem tipu kože i navikama.

Čuvaju mladolikost

90% bora, mrlja i opuštenosti kože je uzrokovano izlaganjem suncu. Ako kožu ne zaštitite, UV zrake će prodrijeti duboko u kožu i oštetiti DNA stanica kože. Postoje kreme koje, osim zaštitnog faktora, u sebi sadrže sastojke koji sprječavaju prijevremeno starenje kože. Također bi bilo dobro koristiti losion poslije sunčanja koji će pomoći koži da se regenerira.

Sprječavaju nastanak prištića

Iako postoji mit da sunce i more isušuju akne i očiste lice, trebate znati da ih mogu značajno pogoršati. UV zrake narušavaju prirodnu vlažnost kože. Miteseri postaju vidljiviji, a pore šire. Koristite kreme koje sadrže minerale kao što su cinkov oksid. Oni će smanjiti rizik od nastanka upale. Svakodnevno lice čistite kako biste spriječili začepljenje pora.

Šminka ostaje postojana

Postoje puderi i podloge sa zaštitnim faktorom. Tjedno u prosjeku provedemo 18 sati na suncu. Samo 10 minuta dnevno izlaganja suncu bez zaštite je dovoljno da ono ošteti vašu kožu. Puderi i podloge sa zaštitnim faktorom će šminku na licu duže držati postojanom, ona se neće razmazati i koža se neće zamastiti.

Popravljaju raspoloženje

Kreme za sunčanje koje imaju osvježavajući miris dokazano popravljaju raspoloženje. Istraživanja su pokazala da miris kokosa regulira razinu krvnog tlaka kada ste pod stresom. Odaberite kremu s mirisom koji vama odgovara, zaštitite se od sunca i istovremeno uživajte u svim ljetnim blagodatima.

Što sve trebate zaštititi?

Često premalu pažnju posvećujemo određenim dijelovima tijela. Noge, leđa, trbuh i ruke u pravilu dobro zaštitimo, ali što je s drugim dijelovima tijela?

Tjeme

Kada rak kože zahvati tjeme, vjerojatnost od uspješnog liječenja je najmanja. Postoje puderi sa zaštitnim faktorom koje možete utrljati u tjeme.

Uši

Ako vam je kosa podignuta ili ju močite, vjerojatnost da vam uši izgore je velika. Ne zaboravite zaštititi uši kremom za sunčanje, ali i šeširom.

Usne

Koža na usnama je naročito osjetljiva na sunce. Postoje balzami sa zaštitnim faktorom koje će vaše usne zaštititi, a one neće postati suhe i ispucane.

Stopala

Čak i ako sjedite u hladu, vaša stopala mogu biti ugrožena zbog reflektiranja UV zraka, stoga ih ne zaboravite zaštititi.

Što još moramo znati?

Etikete na kremama za sunčanje se često mijenjaju, stoga može biti teško prepoznati koja je dobra za vas.

Široki spektar

Ovakve kreme štite od UVA i UVB zraka koje najdublje prodiru u kožu i čine najveću štetu.

Kreme s upozorenjima

Kreme koje imaju zaštiti faktor 14 i manje trebaju imati upozorenje da štite od opekotina, ali ne i od raka kože i prijevremenog starenja kože.

Otporan na vodu

Zaštitni faktor je testiran i ustanovilo se da je učinkovit u razdoblju od 40 do 80 minuta, bilo da plivate ili se znojite.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije