Stiže drugi val korona virusa, hoće li biti opasniji od prvog?

Stiže drugi val korona virusa, hoće li biti opasniji od prvog?

Stiže drugi val korona virusa, hoće li biti opasniji od prvog?
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Prije nekoliko dana Stožer civilne zaštite najavio je postepeno popuštanje mjera za pojedine djelatnosti, ali uz obavezno poštivanje već poznatih mjera opreza kojih se i dalje treba pridržavati.

Budući da je u Hrvatskoj, u odnosu na druge države, broj oboljelih relativno malen, Stožer donosi odluke koje su prikladne situaciji.

Međutim, neke države, unatoč velikom broju oboljelih, još uvijek nisu shvatile ozbiljnost situacije pa se virus i dalje širi, a cijelom svijetu prijeti drugi val korona virusa.

Drugi val koronavirusa

Države poput SAD-a najavile su planove za početak popuštanja restrikcija od korona virusa. No, ako popuštanje krene prerano postoji veliki rizik da će to izazvati drugi val infekcije koronavirusnom, a godina još nije došla ni do polovice. To nije samo opasnost za Ameriku, nego i za sve ostale države svijeta koje imaju otvorene granice. No, ključno pitanje je kad će se to dogoditi?

Kad stiže drugi val koronavirusa?

Mnogi stručnjaci smatraju da je drugi val koronavirusa neizbježan. Razlog tome je što se ovaj virus učinkovito širi i neće nestati bez cjepiva, smatraju stručnjaci.

Vjeruje se da bi drugi val mogao biti još opasniji, a postoji mogućnost da će napad koronavirusa na većinu zemalja sljedeće zime biti zapravo još teži nego ovaj kroz kojeg upravo prolazimo jer će se to dogoditi tijekom sezone gripe.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

Što se događalo u povijesti?

Drugi val izbijanja bolesti ponovio se više puta kroz povijest. Dogodio se to s pandemijom španjolske gripe 1918. godine u kojoj je oboljelo gotovo 600 milijuna, a ukupno je umrlo više od 50 milijuna ljudi. Ta je pandemija doživjela tri vala, a drugi val je bio smrtonosniji od prvog.

I kasnije su pandemije gripe imale više valova, uključujući virus H1N1 2009. godine, poznatiji kao svinjska gripa, koja je započela u travnju iste godine i imala je drugi val na jesen.

No, još je prerano za identifikaciju obrazaca koronavirusa, ali moramo biti na oprezu jer je najveća prijetnja drugog vala na početku sezone gripe, a stručnjaci vjeruju da cjepivo neće biti spremno do tada.

Kako će izgledati jesen?

Gripa i prehlada češće su tijekom jeseni i zime. Znamo da je to vrijeme kada ljudi stoje bliže jedni drugima, vani je vlažno i hladno, što ima utjecaj na imunitet i širenje bolesti.

Koja je razlika između korona virusa, alergije, gripe i prehlade? Saznaj na linku ili klikom na sliku.

Trebamo li strahovati od drugog vala koronavirusa?

Ne moramo strahovati jer ni drugi srodni virusi koronavirusa, SARS i MERS, nisu imali drugi val, ali zasigurno trebamo biti spremni na sve. Naglasak je na prevenciji i mjerama opreza koje su uvijek najbolji pristup i zaštita za bolesti koje se prenose na isti način kao COVID-19.

Bila jesen ili proljeće, dok god traje epidemija koronavirusa presudno je nastaviti često prati ruke, ne dirati lice, često čistiti i dezinficirati površine, koristiti masku i rukavice kako biste se zaštitili na javnom mjestu te, naravno, držati socijalnu distancu 2 m od drugih.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije