Evo kako ojačati imunitet djeteta i izbjeći viroze!

Evo kako ojačati imunitet djeteta i izbjeći viroze!

Evo kako ojačati imunitet djeteta i izbjeći viroze!
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.09.2021.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Majka i dijete

Svi roditelji imaju isti cilj, a to je zaštititi vlastitu djecu, bilo od padova, udaraca, modrica ili infekcija i bolesti koje se mogu izbjeći. Boravak djece u kolektivu, kao što su škole i vrtići, idealan je način za širenje raznih infekcija.

Neka su djeca češće bolesna od svojih vršnjaka, jer se njihov organizam teže bori protiv virusa i bakterija. Međutim, ni jedno dijete nije u potpunosti imuno na bolesti kao što su gripa i prehlada, zbog čega je potrebno izgraditi i ojačati njihov imunološki sustav.

Kako biste pomogli svom djetetu u izbjegavanju infekcija, važno je poticati zdrave navike i poduzimati korake za jačanje imuniteta još od najranije dobi. U nastavku vam otkrivamo zlatna pravila za jačanje imuniteta kod djece.

1. Objasnite djetetu važnost pranja ruku

Već i ptice na grani znaju da je pranje ruku najbolji način izbjegavanja bolesti i sprječavanju širenja virusa unutar kolektiva. Najčešći kontakt s virusima i bakterijama djeca ostvaruju upravo preko ruku, a čak 80% infekcija se prenosi dodirom. Pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi može ukloniti bakterije i viruse te smanjiti mogućnost infekcije pluća do 45%.¹

Dok ste kod kuće, vrlo jednostavno možete kontrolirati je li dijete opralo ruke. Međutim, kada je dijete u školi ili vrtiću, više nemate kontrolu nad njim. Zato je važno da mu pomognete usvojiti naviku da svaki put nakon kihanja, kašljanja i odlaska na zahod opere ruke, bez obzira na to gdje se nalazi.

2. Stvorite zdravu rutinu spavanja

Premala količina sna može utjecati na imunološki sustav. Istraživanja pokazuju da osobe koje ne spavaju kvalitetno ili ne spavaju dovoljno, imaju veće šanse da se razbole nakon što budu izložene virusu, poput virusa prehlade. Nedostatak sna također može utjecati na brzinu oporavka od bolesti.

Tijekom sna, u organizmu se oslobađaju citokini, odnosno proteini koji igraju važnu ulogu pri obrani organizma od infekcija i upala.² Manjak sna ograničava sposobnost organizma da proizvede citokine, zbog čega je djeci potrebno dovoljno sna kako bi imali snažan imunitet.

3. Potaknite dijete da se pravilno hrani

Zdrava prehrana je također važna za imunološki sustav vašeg djeteta. Odgovarajući odabir hrane može osigurati dječjem organizmu dovoljno vitamina, koji su potrebni za održavanje zdravlja i snažan imunološki sustav.² Osim voća i povrća, u prehranu je potrebno uključiti i cjelovite žitarice, a prerađene namirnice svesti na minimum.

4. Pomozite djetetu da se lakše nosi sa stresom

Škola i izvanškolske aktivnosti mogu biti poprilično stresni za mališane. Tijekom stresa imunološki sustav proizvodi manje bijelih krvnih stanica koje se bore protiv klica, čime je organizam izložen većem riziku od bolesti.³ Da biste pomogli djetetu da se lakše nosi sa stresom, redovito razgovarajte o njegovim osjećajima i problemima koji ih muče te zajednički potražite rješenje.

Dodaci prehrani za djecu i odrasle

Uz sve navedene korake, dječjem je organizmu ponekad potrebna dodatna pomoć, a najbolje im mogu pomoći dodaci prehrani namijenjeni upravo njihovu uzrastu, kao što su Salvit dodaci prehrani za djecu.

Salvit Beta glukan

Salvit Beta glukan jedinstveni je tekući dodatak prehrani s okusom jagode koji je prilagođen djeci. Salvit Beta glukan sadrži Beta-(1,3/1,6)-D-glukan Yestimun® iz stanične stijenke pivskog kvasca, iscrpinu crne bazge kao odličan prirodni izvor C vitamina i cink koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Salvit Beta glukan tekući dodatak prehrani preporučuje se:

 • djeci starijoj od godine dana

 • djeci koja tek kreću u kolektiv (vrtić, škola)

 • djeci oslabljenog imuniteta

Salvit Vitamin C + Cink

Salvit Vitamin C + Cink je dodatak prehrani u obliku žele gumenih bombona ugodnog okusa limuna s vitaminom C i cinkom koji doprinose normalnoj funkciji imuniteta. Djeca u dobi od tri godine ili starija uzimaju 1-2, a odrasli 2 žele bombona dnevno, uz obrok.Salvit MultiV

Salvit MultiV je multivitaminski kompleks u obliku gumenih medvjedića. Salvit MultiV sadrži:

 • vitamine C i B3 koji pridonose normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti
 • vitamin E koji štiti stanica od oksidativnog stresa
 • vitamine B6 i B12 koji pomažu normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica
 • vitamin A koji pomaže u održavanju normalnog vida, normalnom metabolizmu željeza te održavanju normalne kože i sluznica
 • folnu kiselinu koja pridonosi normalnoj psihološkoj funkciji, normalnoj funkciji imunološkog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti
 • biotin koji doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalne kose, kože i sluznica
 • vitamin D koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju kod djece te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, održavanju normalne funkcije mišića te održavanju normalnih kostiju i zubi

Salvit Fervit

Za zdravlje i razvoj djeteta odaberite Salvit Fervit tekući dodatak prehrani s visokom koncentracijom željeza, koji se nalazi u obliku željezova saharata, kao AB Fortis® mikroenkapsulirano željezo. Zahvaljujući nemetalnom okusu i dobroj podnošljivosti, bez uobičajenih nuspojava potpuno je prilagođen djeci. Osim toga, ne boja zube te se može miješati u hranu i piće, uključujući mliječne proizvode.

Više informacija potražite na: facebook.com/Salvit.Hrvatska.

Reference:

¹ health.clevelandclinic.org

² mayoclinic.org

³ conehealth.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije