Mame Mamama: Vanda Winter o odgoju i predodžbi majčinstva koju je imala prije rođenja sina

Mame Mamama: Vanda Winter o odgoju i predodžbi majčinstva koju je imala prije rođenja sina

Mame Mamama: Vanda Winter o odgoju i predodžbi majčinstva koju je imala prije rođenja sina
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Kategorija: Majka i dijete

Za majčinstvo se kaže da je najvažnija uloga u životu svake žene, a Vanda Winter, 37-godišnja kazališna glumica i pjevačica te mama petogodišnjeg sina Fabijana otkrila nam je da za nju biti mama znači - nemjerljiva, doživotna zaljubljenost. Često se kaže i da za roditeljstvo nitko nije apsolutno spreman. Pitali smo ovu poznatu mamu kako je bilo njoj te koje su najteže, a koje najljepše stvari majčinstva i trudnoće.

"Slažem se, nema pripreme. Majčinstvo je takoreći neka vrsta ponovnog rođenja i za samu majku. Sigurno je najodgovornija i najzahtjevnija uloga koju itko može imati. No, srećom je priroda to tako posložila da je u majčinstvu sve najljepše, pa čak i ono "teško". Ovo tvrdim bez trunke patetike", priznaje Vanda, a za trudnoću kaže da ju je u trudnoći čuvalo "blaženo neznanje“, a možda i zato jer joj je prva. "Nisam se opterećivala strahovanjima u mjeri u kojoj sam to vjerojatno mogla. I vodila me, danas nažalost pokojna, dr. Višnja Latin kojoj sam bezrezervno vjerovala", objašnjava, ali i dodaje da kad bi si mogla dati savjet u vrijeme kad je bila trudna definitivno se ne bi bavila kupovanjem kinderbeta i uređivanjem dječje sobe.

Dok ne rodi, žena ne može ni naslutiti do koje mjere joj se postojanje izmijeni

Vandin sin Fabijan je nedavno proslavio 5. rođendan, a mama kaže da joj je kao beba bio savršen!

"Prije nego što sam rodila, zanosila sam se predodžbama o ženama koje s djecom na prsima sjede u parlamentima, putuju svijetom i ukratko, uz bebu nastavljaju sa svojim starim životom. Mislila sam da je to isključivo pitanje odluke žene, jer dok ne rodi, mislim da žena zapravo ne može ni naslutiti do koje mjere joj se čitavo postojanje izmijeni. No, u istoj sekundi kad sam postala mama, shvatila sam da moje dijete nije tu kako bi se prilagođavalo meni. Trudila sam se vjerovati mu, pratiti ga u njegovim potrebama i nadam se da će mi to i nadalje u životu polaziti za rukom", priča Vanda te dodaje da u sinu prepoznaje i svoje i crte supruga Ivana, ali najviše voli to što povrh njih razvija i svoje osobine i svoj karakter.

Na pitanje kako najradije provodi vrijeme sa svojim djetetom, Vanda odgovara: "Idemo u zološki vrt. Toliko vremena provodimo tamo da se već zezam kako će nam tamo uskoro ponuditi ili posao ili nastambu! Osim toga, rado crtamo, izrezujemo, čitamo, slušamo glazbu iz poznatih crtića, idemo u kino, kazalište, igramo se… Ustvari, najradije vrijeme provodim sa svojim djetetom, pa kako god!".

Kod odgoja Vanda priznaje da joj je najvažnije da zna da ga mama i tata bezrezervno vole i da ih ima i u dobru i u zlu.

"Nadam se i želja mi je ugraditi mu, kroz odnos s nama, zdrav unutarnji odnos prema samome sebi, jer od toga kreće sve drugo u životu", dodaje, ali i daje savjet za metodu discipliniranja djeteta u situacijama kada se nepoželjno ponaša, a to je: "Razumijevanje, suosjećanje i čvrst stav."

Fabijan voli dinosaure pa se šalimo da naginje paleontologiji

S obzirom da je Vandin suprug i Fabijanov tata sportaš, nogometaš Ivan Parlov, upitali smo je kakav joj je stav o sportu i fizičkoj aktivnosti kod djece i zanima li njenog mališana sport ili više naginje umjetnosti poput mame.

"Mislim da djeci treba kroz period vremena i naravno, ako su roditelji u mogućnosti, što više ponuditi. Mislim da je dobro, osobito s obzirom da živimo u sjedilačkom društvu, djeci od početka usađivati zdrav odnos prema svojem tijelu i kretanju. No, ni Ivan, ni ja nismo ambiciozni u tom smislu. Kao i mnogi petogodišnjaci, naš sin voli dinosaure, pa se šalimo da momentalno najviše naginje paleontologiji", priča ponosna majka.

Kako je dječja prehrana jedna od najvažnijih stvari o kojima roditelji brinu, a mnogima zadaje muke, zanimalo nas je je li Fabijan izbirljiv oko hrane, što voli, a što ne voli jesti.

"Vjerujem da je u prvoj godini važno dati vremena sebi i djetetu te da postoje djeca koja su jednostavno rođeni gurmani pa uživaju u hrani i djeca kojoj je hrana nužno zlo, jer ih sve drugo puno više zanima. No i to se mijenja. Naravno da roditelj treba voditi računa o kvaliteti namirnica koju dijete unosi, a ako se postigne određeni balans sa zdravim obrocima u danu, ni komadić čokolade ili sladoled za desert nisu smak svijeta", otkriva Vanda, ali dodaje da što se tiče slatkiša i namirnica koje su na glasu kao manje zdrave ili manje poželjne za djecu, smatra da rigidnost ni u kojem slučaju nije isplativa.

"Važnije je dobre navike potkrjepljivati vlastitim primjerima. Otići povremeno u fast food restoran djeci može biti fora izlet, kao i nama odraslima, ali uz pretpostavku da nam to nije osnova prehrane", pojašnjava.

Djedovi, bake i vrtić su nam Sveto trojstvo jer suprug i ja nemamo fiksno radno vrijeme

Pitali smo Vandu za savjet broj 1 za sve mlade mame koje odgajaju mališane: „Mislim da nema univerzalnog savjeta za odgoj, međutim, uvijek se dobro informirati u okviru suvremenih preporuka i relevantnih izvora. To što smo mi neke tradicionalne obrasce "preživjeli", ne znači nužno da su generalno dobri za razvoj djeteta ili da od njih nema boljih“.

Poznata glumica i pjevačica i mama također je i supruga i poslovna žena i dobro joj je poznat užurbani i stresni život, kao i svakoj mami danas. Pitali smo je kako usklađuje sve obaveze i kako se bori protiv stresa te ima li pomoć i čiju.

"Djedovi, bake i vrtić - "Sveto Trojstvo"! Da ih nemamo, bilo bi nam sigurno teško, jer ni suprug, ni ja nemamo fiksno radno vrijeme. U principu nam se izmjenjuju periodi kad se radne obveze intenziviraju, pa moramo učestalije aktivirati podršku, s periodima kad uz svoje dijete možemo biti više nego prosječni roditelji", otkriva Vanda.

Inače, Vanda je jedinica kao i njezin sinčić pa smo je pitali je li naišla na pitanja o tome razmišlja li o još djece. „Kod nas se ta tema iz nekog razloga uporno rabi za ćaskanje, ali u principu se to ne bi trebalo nikoga pitati. Druga je stvar ako netko sam ima potrebu govoriti o tome“, kaže.

Porodiljni koji traje 3 tjedna ili mjeseca čini mi se okrutnim i van pameti

Kako je položaj žena, a posebno majki posebno važna tema u svakom društvu, zanimalo nas je što ona misli o tome.

"Mislim da je sjajno što u Hrvatskoj imamo pravo na godinu dana plaćenog porodiljnog dopusta, jer u usporedbi sa zemljama na Zapadu gdje isti traje 3 tjedna ili najviše 3 mjeseca, a što mi se čini potpuno okrutnim i van pameti, ispadamo jako pronatalitetno nastrojeni", kaže, ali i priznaje da ne zna koji je odgovor na pitanje o generalnom položaju žena i majki u društvu.

"Mislim da vjerojatno varira i da je i bolji i gori nego što izgleda. Društvo kao takvo pati od kolektivne krize identiteta i mnoga očekivanja su pogurana do ekstrema, što se neminovno odražava i na pokušaje definiranja ili redefiniranja uloga koje ga tvore. Svoj osobni položaj žene i majke ne bih mijenjala, možda i zato što ne razmišljam previše o društvu", kaže.

"Mame mamama", serijal intervjua s poznatim i manje poznatim mamama koji možete pratiti mjesečno na našem portalu, sponzorirala je STADA Hrvatska sa svojom linijom dječjih dodataka prehrani Marsovci. Marsovci su aktivni i na Instagramu i Facebooku, zapratite ih!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije