Mame mamama: Senka Turina o izazovima velike obitelji s ukupno 6 djece!

Mame mamama: Senka Turina o izazovima velike obitelji s ukupno 6 djece!

Mame mamama: Senka Turina o izazovima velike obitelji s ukupno 6 djece!
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Tomislav Smoljanović

Kategorija: Majka i dijete

Biti mama jednom djetetu izazovno je, ali biti mama više djece svakako donosi još toliko više stvari oko kojih treba brinuti. Ovaj mjesec razgovarali smo s jednom sasvim posebnom mamom koja se u sklopu nesvakidašnjih okolnosti s izuzetnom predanošću posvetila majčinstvu. Senka Turina udovica je Ivana Turine, poznatog nogometnog vratara koji je prije devet godina iznenada preminuo, a s kojim je tada imala dvoje djece te bila trudna s trećim djetetom. Da život piše bajke, Senka je pravi primjer, jer nakon ovakve teške tragedije, Senka je (osam godina nakon suprugove smrti) upoznala glazbenika Antonija Maričevića za kojeg se i udala.

Senka Turina je danas mama četvero djece (njezine blizanke Tia i Tara ovog će ljeta imati 11 godina, sin Bruno 9, a najmlađe dijete u obitelji iz braka s Antonijom je sedmomjesečna Chiara), ali njezin život je zapravo jedna velika i sretna proširena obitelj s ukupno šestero djece jer Antonio ima svoje dvoje djece iz prvog braka.

Nakon 8 godina ponovno pronašla sreću u ljubavi

„Život kao samohranoj majci je bio izazovan, ali nas četvero smo bili tim koji je naučio besprijekorno funkcionirati praktički od prvog dana jer smo ostali sami još dok sam bila trudna s Brunom. Stvarno sam se trudila pružiti im sve i nadomjestiti im oca koliko god se to može. Imala sam i obitelj koja je uvijek bila uz nas...“, ispričala je 40-godišnja Senka, po struci diplomirana odgojiteljica, koja je ponovno pronašla sreću u ljubavi.

Prošle godine se udala za glazbenika Antonija Maričevića i s njim dobila malenu Chiaru. Antonio ima dvoje djece iz prijašnjeg braka, 8-godišnjeg Franka i 6-godišnju Ritu pa se za njihovu obitelj, kada su svi na okupu, doista može reći da je velika! Na pitanje kako se slaže šestero djece na okupu, Senka odgovara: „Djeca se slažu odlično. Kad su skupa najmanje traže našu pažnju jer im je prezabavno. Cure su puno oko bebe, a dečki imaju svoje zanimacije...“

Senka Turina, Mame mamama, Marsovci

Starija djeca su bliže po dobi, a dolazak bebe u obitelj uvijek donosi novo veselje, ali i nova pitanja drugih mališana. Senka priznaje da su njezina djeca različito reagirala na vijest o njenoj trudnoći, a najviše na vijest o spolu djeteta.

„Tia je bila oduševljena kad je saznala da će dobiti seku i stvarno je voli više od ičega na svijetu. Tara je to iskreno baš teško prihvatila jer je ona jako vezana uz mene, a Bruno je bio očajan jer nije dečko. Sva sreća suprug ima sina iz prvog braka koji je jednako star kao on“, priča Senka te se osvrće na prednosti i izazove velike obitelji.

Kroz veliku obitelj djeca se uče nesebičnosti i dijeljenju

„Prednosti velike obitelji su puno ljubavi, uvijek ispunjeno vrijeme. Djeci nikad nije dosadno. Uče se nesebičnosti i dijeljenju. U kući je uvijek zabave i smijeha“, rekla nam je Senka, ali i dodala kako su izazovi manjak vremena za sebe i puno obaveza. „Organizacija svakodnevnog života je svakako kompliciranija, ali ja za drugi način niti ne znam i imam sreću da se ne borim s egzistencijalnim problemima nego sam potpuno posvećena svojoj djeci“, kaže mama koja je oduvijek znala da želi imati barem dvoje djece. Budući da joj je prva trudnoća bila blizanačka, priznaje da kad je rodila cure odmah je poželjela još djece.

A kako izgleda tipičan dan tako brojne obitelji?

„Moj tipičan dan starta u 7 ujutro kad se beba budi i pije mlijeko, a Bruno se sprema za školu jer je on jutarnja smjena. Cure su u međusmjeni te su ujutro doma i tada pišu zadaću i pripreme za školu. Ja se tu ne volim previše miješati jer želim da su samostalni. Samo ako baš nešto zapne. Kad one odu u školu, beba i ja smo same do popodne. Skuham ručak, idemo u šetnju i posvećena sam samo njoj. Kad ostatak dođe doma iz škole onda kreće razvažanje po aktivnostima do navečer. Tek navečer kad svi zaspu onda imam vremena za sebe i za supruga. To je naše vrijeme...“, opisuje.

Više djece znači i više osobnosti na okupu, a Senka kaže da su po karakteru svi potpuno različiti.

Senka Turina, Mame mamama, Marsovci

„Njih dvije iako su blizanke imaju potpuno drugačije interese. Mada svi imaju baš snažne karaktere, to je valjda zato jer ih je više i naučeni su boriti se za sebe. Ali svi su vedri i nasmijani, to su naslijedili od tate. I društveni su, a beba je anđeo, samo se smije, jede i spava i stvarno nam je svima maza“, priča Senka te otkriva i interese svoje starije djece. „Cure idu na ples i obje su jako kreativne, a Bruno trenira naravno nogomet i želi biti kao tata“, kaže te objašnjava da ona želi da svako dijete izabere aktivnost i drži se toga što je samo izabralo, a kaže i da su osim u školi i na aktivnostima stekli prijatelje s kojima se druže i van aktivnosti.

Suprug je maksimalno angažiran

Senkin suprug je glazbenik pa smo je pitali kako izgledaju njihova obiteljska druženja. „Suprug je glazbenik cijeli život. Pjeva stalno po kući i djeca to obožavaju. Na obiteljskim druženjima i pjeva i svira. Do sada je to bilo više iz ljubavi, ali uskoro kreće ozbiljnije ponovo u glazbene vode“.

Senka Turina, Mame mamama, Marsovci

Senka priznaje i da ima vremena za sebe jer je njezin suprug maksimalno angažiran.

„On ih razvozi, skuha. Sve radimo tko što stigne. Najbitnije je dobro se organizirati. Uspijem pobjeći i s prijateljicama na pokoju večeru, na pilates. Najveći izazov je kad bi nas dvoje otišli negdje zbog čuvanja. To stvarno nemamo i prepušteni smo sami sebi“, priznaje mama kojoj je briga oko sebe i svog zdravlja jako važna.

Mamama poručuje da najviše slušaju sebe jer najbolje poznaju svoju djecu

„Nedavno sam bila na trodnevnom programu detoksa gdje sam pila samo sokove da bi očistila organizam i odmorila probavni sustav od krute hrane“, priča mama koja je s Chiarom imala treći carski rez pa je tek nedavno krenula vježbati. „Tri puta tjedno odem na pilates i to mi je za sad super“, kaže, a dodaje i da što se tiče dječje prehrane, pokušava im dati što manje slatkiša i što više voća i povrća i to prolazi bez problema jer stvarno sve jedu.

Senka Turina, Mame mamama, Marsovci

Kako je Senka već iskusna mama četvero djece, u proširenoj obitelji od ukupno šestero djece, pitali smo je koji savjet bi dala mamama.

„Mamama bih poručila da najviše slušaju sebe jer najbolje poznaju svoju djecu. I da je po meni najvažnije biti dosljedan u odgoju“, rekla je te dodala da je s više djece lakše jer onda puno pomažu jedni drugima, pogotovo oko bebe dok za odgoj zdrave i sretne djece smatra da je najbitnije puno strpljenja i provođenje što više vremena s njima. "Da su što manje na mobitelima (mada je to u današnje vrijeme preteško), da su iskrena sa svojom djecom te da im daju do znanja svojim primjerom kako se treba ponašati, jer djeca uče primjerom. Djecu treba učiti ih da budu što samostalnija i samouvjerena. I da znaju da je obitelj uvijek na prvom mjestu i da su tu jedan za drugog!“, zaključuje Senka Turina.

"Mame mamama", serijal intervjua s poznatim i manje poznatim mamama koji možete pratiti mjesečno na našem portalu, sponzorirala je STADA Hrvatska sa svojom linijom dječjih dodataka prehrani Marsovci. Marsovci su aktivni i na Instagramu i Facebooku, zapratite ih!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije