Znate li sve o vitaminima i mineralima?

Znate li sve o vitaminima i mineralima?

Znate li sve o vitaminima i mineralima?
  • Objavljeno: Petak, 18.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Riječ vitamin dolazi od riječi „vital" i „amines"

Vitamini su spojevi koji su ključni za zdravlje. Prvo se mislilo da su to aminokiseline, a danas znamo da je 13 vitamina bitno za čovjekovo zdravlje. Obično ih možete unijeti putem uravnotežene prehrane. Za svaki vitamin postoji propisana preporučena dnevna doza.

Vitamin C ne sprječava nastanak prehlade

Znanstvenici su nakon desetljeća istraživanja zaključili da vitamin C zapravo ne sprječava nastanak prehlade. No, vitamin C može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i može ubrzati sami oporavak.

Vitamin B12 ne povećava razinu energije

Adekvatan unos vitamina B12 je jako važan. Manjak vitamina B12 može uzrokovati anemiju, a najčešći simptomi su umor i slabost. Rjeđi simptomi su gubitak pamćenja, dezorijentacija i trnci u rukama i nogama. No, postoji jako malo dokaza koji bi uputili na to da vitamin B12 uistinu povećava razinu energije.

Kalcij i vitamin D nisu jedini važni za kosti

Većina ljudi zna da su kalcij i vitamin D važni za zdravlje kostiju. Nova istraživanja pokazuju da su brojne druge nutritivne tvari jednako važne, uključujući magnezij, kalij i vitamin K. Najbolje ih je unositi putem prehrane. No, ako patite od osteoporoze ili imate krhke kosti, liječnik će vam vjerojatno preporučiti suplemente.

Postoji važna razlika između vitamina i minerala

Vitamini su neophodni za rast, probavu i funkcioniranje živaca. Minerali su podrška strukturi stanica i pomažu u izgradnji kostiju, a također reguliraju i tjelesne procese. Glavna razlika jest ta da vitamini dolaze od biljaka i životinja, a minerali iz zemlje.

Ponekad je potrebno uzimati suplemente

Trudnice i dojilje obično trebaju uzimati različite suplemente. Osobe s posebnim tipom prehrane, kao što su vegani, također često trebaju uzimati suplemente. Ostali moraju uzimati suplemente ako njihova tijela ne mogu dobro apsorbirati vitamine i minerale putem namirnica, a to su osobe:

  • koje pate od određenih medicinskih stanja, kao što su bolesti probavnog sustava
  • koje uzimaju lijekove protiv žgaravice
  • koje često uzimaju aspirin.

S vitaminima se može pretjerati

Suplementi mogu biti odličan način da tijelu osigurate sve potrebne nutritivne tvari. Ipak, većina minerala i vitamina može biti toksična ako ih uzimate previše.

Tako, primjerice, previše vitamina A može uzrokovati mučnine, povraćanje i oštećenja jetre. Previše vitamina D može uzrokovati slabost, nepravilan srčani ritam i zbunjenost. S obzirom da tijelo pohranjuje željezo i vitamine topive u masti (A, D, E i K), prekomjeran unos može uzrokovati oštećenja jetre i bubrega.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije