Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znate li sve o vitaminima i mineralima?

Znate li sve o vitaminima i mineralima?

Znate li sve o vitaminima i mineralima?
  • Objavljeno: Petak, 18.04.2014.
  • Broj pregleda: 1.368
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ vitamin dolazi od riječi „vital" i „amines"

Vitamini su spojevi koji su ključni za zdravlje. Prvo se mislilo da su to aminokiseline, a danas znamo da je 13 vitamina bitno za čovjekovo zdravlje. Obično ih možete unijeti putem uravnotežene prehrane. Za svaki vitamin postoji propisana preporučena dnevna doza.

Vitamin C ne sprječava nastanak prehlade

Znanstvenici su nakon desetljeća istraživanja zaključili da vitamin C zapravo ne sprječava nastanak prehlade. No, vitamin C može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i može ubrzati sami oporavak.

Vitamin B12 ne povećava razinu energije

Adekvatan unos vitamina B12 je jako važan. Manjak vitamina B12 može uzrokovati anemiju, a najčešći simptomi su umor i slabost. Rjeđi simptomi su gubitak pamćenja, dezorijentacija i trnci u rukama i nogama. No, postoji jako malo dokaza koji bi uputili na to da vitamin B12 uistinu povećava razinu energije.

Kalcij i vitamin D nisu jedini važni za kosti

Većina ljudi zna da su kalcij i vitamin D važni za zdravlje kostiju. Nova istraživanja pokazuju da su brojne druge nutritivne tvari jednako važne, uključujući magnezij, kalij i vitamin K. Najbolje ih je unositi putem prehrane. No, ako patite od osteoporoze ili imate krhke kosti, liječnik će vam vjerojatno preporučiti suplemente.

Postoji važna razlika između vitamina i minerala

Vitamini su neophodni za rast, probavu i funkcioniranje živaca. Minerali su podrška strukturi stanica i pomažu u izgradnji kostiju, a također reguliraju i tjelesne procese. Glavna razlika jest ta da vitamini dolaze od biljaka i životinja, a minerali iz zemlje.

Ponekad je potrebno uzimati suplemente

Trudnice i dojilje obično trebaju uzimati različite suplemente. Osobe s posebnim tipom prehrane, kao što su vegani, također često trebaju uzimati suplemente. Ostali moraju uzimati suplemente ako njihova tijela ne mogu dobro apsorbirati vitamine i minerale putem namirnica, a to su osobe:

  • koje pate od određenih medicinskih stanja, kao što su bolesti probavnog sustava
  • koje uzimaju lijekove protiv žgaravice
  • koje često uzimaju aspirin.

S vitaminima se može pretjerati

Suplementi mogu biti odličan način da tijelu osigurate sve potrebne nutritivne tvari. Ipak, većina minerala i vitamina može biti toksična ako ih uzimate previše.

Tako, primjerice, previše vitamina A može uzrokovati mučnine, povraćanje i oštećenja jetre. Previše vitamina D može uzrokovati slabost, nepravilan srčani ritam i zbunjenost. S obzirom da tijelo pohranjuje željezo i vitamine topive u masti (A, D, E i K), prekomjeran unos može uzrokovati oštećenja jetre i bubrega.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije