Ovo sigurno niste znali o afričkoj šljivi!

Ovo sigurno niste znali o afričkoj šljivi!

Ovo sigurno niste znali o afričkoj šljivi!
  • Objavljeno: Utorak, 06.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S obzirom na sve potencijalne komplikacije koje muškarci imaju s prostatom i urološkim zdravljem, postoje prirodni sastojci koji mogu pomoći. Srećom, za jedan od njih ste jako dobro čuli. Radi se o afričkoj šljivi!

Afrička šljiva se često spominje kao pomoć u liječenju povećane prostate kod starijih muškaraca. Kora, sušeni listovi i plodovi ove biljke mirišu kao gorki bademi, što upućuje na prisutnost vodikovog cijanida. Biljka sadrži cijanogene glikozide, osobito amigdalin i prunasin. Ti spojevi se razgrađuju u probavnom traktu i oslobađaju cijanid. Da, dobro ste pročitali: cijanid! Pokazalo se kako ovaj izrazito otrovni spoj stimulira disanje i poboljšava probavu.

U većim koncentracijama, cijanid može uzrokovati gušenje, slabost, uzbuđenje, proširenje zjenica, grčeve, konvulzije, komu i respiratorni krah koji dovodi do smrti. Plodovi i cvjetovi afričke šljive imaju nisku ili vrlo nisku koncentraciju tog toksina, premda sjemenke i mladi izbojci mogu sadržavati mnogo višu razinu.

Kora afričke šljive ima ljekovita svojstava, posebice kod liječenja benigne hiperplazije prostate i hipertrofije prostate, bolesti koje obično utječu na starije muškarce. U tradicionalnoj medicini kora se koristi kao purgativ i kao lijek za bol u trbuhu. Lišće se koristi kod groznice i za poboljšanje apetita.

Afrička šljiva se koristi za poboljšanje simptoma benigne hipertrofije prostate i za poboljšanje seksualne funkcije. U Francuskoj je ekstrakt afričke šljive postao primarni izbor za liječenje povećane prostate. Dok su Francuzi prepoznali povoljan učinak afričke šljive, u drugim zapadnim zemljama je operacija glavna opcija.

Znanstvena istraživanja su pokazala kako afrička šljiva sadrži različite bioaktivne tvari koje imaju protuupalno, antikancerogeno, antivirusno i antimikrobno djelovanje. Neki od bioaktivnih spojeva u afričkoj šljivi su triterpeni, steroli, kumarin i flavanoidi za koje je poznato da imaju ljekovita svojstva.

Afrička šljiva se koristi za usporavanje procesa hiperplazije i reducira povećanost prostate, olakšava smetnje pri mokrenju, poveća elastičnost mokraćnog mjehura i smanjuje neugodnosti zbog nepotpunog pražnjenja mjehura.

Od sada afričku šljivu možete naručiti i na www.encian.hr.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije