Prostatitis

Prostatitis

Prostatitis
  • Objavljeno: Srijeda, 17.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prostatitis je izraz koji opisuje stanje muškarca koji ima probleme s prostatom. Saznajte nešto više o toj bolesti.

Prostatitis je zajedničko ime za simptome uzrokovane upalom prostate, ili su im vrlo slični. To znači da ponekada nastaju simptomi slični onima kod prave upale prostate, a upale zapravo nema. To se često događa kod uglavnom mlađih ljudi i to zbog dva razloga:

  • povratan tok urina u prostatu, poglavito tijekom fizičkih napora (kemijska upala),
  • bakterijska infekcija.

Glavni uzrok za oboljenje prostate je i nedostatak kretanja, neuredni spolni odnosi s različitim partnerima, često sjedenje u automobilu, brojne upale i trošenje lijekova bez liječničkog nadzora.

Zbog toga su prostatitis liječnici odlučili razdijeliti na četiri vrste.

Akutni bakterijski prostatitis

Kao što to i samo ime kaže, uzrokuju ga bakterije. Simptomi bakterijskeg prostatitisa su bolovi u donjem dijelu trbuha, pritisak na perianalnom području, smetnje kod mokrenja - često, hitno, bolno i mokrenje koje peče, bolna ejakulacija i vrlo velika osjetljivost prostate. Pojavljuje se i povišenje tjelesne temperature, kao i groznica. Liječenje se provodi antibioticima, analgeticima, antipireticima, toplim kupkama i purgativima.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični se bakterijski prostatitis obično razvije iz akutnog, pogotovo ako akutni nije bio u potpunosti izliječen. Bolesnik ima povišenu tjelesnu temperaturu, ima lagan osjećaj napetosti i pritiska u međici, bolove u križima i smetnje u spolnom životu. Dakle, ako ste bolovali od akutnog bakterijskog prostatitisa i osjećate nabrojane simptome, ponovno otiđite k liječniku koji će vam pregledati spermu i urin. Dobit ćete i dodatne antibiotike.

Ne-bakterijski prostatitis

Ne bakterijski prostatitis jednak je kao bakterijski, jedino što ne možemo točno utvrditi što je izvor simptoma. Bolovi moraju trajati najmanje tri mjeseca. Detektira se na taj način što isključe sve ostale moguće izvore, recimo akutni bakterijski prostatitis. Takvo je oboljenje češće kod mlađih, spolno aktivnih muškaraca, koji su već imali uretritis. Smatra se da se uzročnik prenosi spolnom kontaktima. Liječenje je teško i dugotrajno, a uglavnom se provodi na taj način da se otkrije koje antibakterijsko sredstvo ima najbolji učinak.

Prostadinija

Prostadinija je bolesno stanje, koje ima sve znakove i simptome prostatitisa, ali nema dokaza da se radi o upali. Kako se najčešće i ne radi o upalnom procesu, takvo se stanje ne liječi antibioticima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije