Top 5 najzdravijih sportova za muškarce

Top 5 najzdravijih sportova za muškarce

Top 5 najzdravijih sportova za muškarce
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zdrav i aktivan način života jedan je od ključnih koraka koji može pomoći u sprečavanju raznih bolesti, ali i za održavanje mentalnog zdravlja.

S obzirom na to da je studeni mjesec obilježen brigom o muškom zdravlju, ovaj tekst ćemo posvetiti upravo važnosti tjelovježbe za muško zdravlje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, očekivano trajanje života za muškarce iznosi 74.9 godina, što je znatno manje od onog za žene koje iznosi 81.3 godine. Osim što muškarci više pate od određenih bolesti nego žene, životni stil koji vode može kratkoročno i dugoročno utjecati na zdravlje.

Iako bi bilo najbolje usvojiti naviku vježbanja i pravilne prehrane još od najranije dobi, za promjenu životnog stila nikad nije kasno. Tjelovježba ima jednu od ključnih uloga u održavanju muškog zdravlja. Redovita tjelovježba je, osim za fizičko zdravlje, važna i za održavanje mentalnog zdravlja.

Prema jednom istraživanju čak 130 tisuća slučajeva raka godišnje su posljedica nezdravog načina života. Svjetska zdravstvena organizacija odraslim osobama preporučuje bavljenje fizičkom aktivnošću u trajanju od najmanje 150 minuta tjedno. U nastavku pročitajte koji su to najzdraviji sportovi za muškarce.

Najbolji sportovi za muškarce

Plivanje

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova koji iznimno povoljno utječe na zdravlje srca. Ovo je aktivnost kojom se mogu baviti muškarci različitih dobi jer ne stavlja pritisak na zglobove. Plivanje pomaže održavanju zdrave tjelesne težine, poboljšava kapacitet pluća i izgradnju mišića, a uz sve to potiče potrošnju kalorija.

Tenis

Jedan sat tenisa pomaže sagorjeti 600 kalorija, što ovaj sport stavlja uz bok trčanju i biciklizmu kao jedna od najboljih aerobnih aktivnosti. Tijekom igranja tenisa potrebno je raditi više kraćih šprinteva što potiče rad srca i, u konačnici, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Trčanje

Trčanje nije sport rezerviran samo za profesionalne trkače. Svi koji redovito trče imaju manju šansu za gubitak koštanog i mišićnog tkiva u odnosu na osobe koje ne trče. Također, trčanje je izvrsno za mentalno i cjelokupno fizičko zdravlje jer potiče oslobađanje endorfina.

Ipak, nepoznavanje pravilne tehnike trčanja povećava mogućnost za ozljede. Zato bi muškarci starije životne dobi, koji se ranije nisu bavili trčanjem, trebali bi uz pomoć trenera naučiti pravilnu tehniku prije no što samostalno počnu trčati.

Veslanje

Veslanje ima niz zdravstvenih blagodati. Na prvom mjestu veslanje pomaže stvaranju kondicije i jačanju aerobnih sposobnosti što direktno utječe na zdravlje. Osim toga, za veslanje se koriste sve veće mišićne skupine čime se povećava mišićna snaga i sagorijevanje kalorija. Važno je napomenuti da veslanje ne stvara pritisak na zglobove, stoga se ovom aktivnošću mogu baviti svi, nevezano uz kondiciju. Veslati se može i unutra, na spravi koja se zove ergometar, stoga nije potrebno otići do obližnjeg jezera.

Vožnja bicikla

Iako su topliji mjeseci u godini vrijeme kada vani viđamo velik broj biciklista, bicikl je moguće voziti bilo kada, samo je potrebno toplije se odjenuti ili pak koristiti sobni bicikl. Vožnja bicikla je savršen način za sagorijevanje kalorija, a istovremeno jača mozak. Svi kojima prilike dopuštaju bi trebali što više koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo i na taj način ‘’vježbati’’ na putu do posla.

Aktivan način života, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, također je važan aspekt mentalnog i emocionalnog zdravlja, a pogotovo kao sredstvo ublažavanja stresa. Potaknite svog muškarca na bavljenje nekom od sportskih aktivnosti. Njegovo zdravlje će vam biti zahvalno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije