Zašto muškarci moraju ići na sistematski pregled?

Zašto muškarci moraju ići na sistematski pregled?

Zašto muškarci moraju ići na sistematski pregled?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.11.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zašto je sistematski pregled potreban muškarcima?

Sistematski pregled izvrstan je način za prevenciju bolesti za zdrave osobe, ali i za one koji su već patili od nekog stanja. Sistematski pregled može otkriti opasne bolesti u periodu dok ih je lakše liječiti pa nerijetko mogu spasiti život. Međutim, muškarci su nekad manje zabrinuti i smatraju da nije potrebno stalno ići kod doktora.

Čak i sama činjenica da je sistematski pregled dovoljno provoditi jednom godišnje ne ide im u prilog, jer muškarci, kao jači spol, smatraju da nisu toliko slabi da bi se morali stalno testirati. U takvim je situacijama ključna uloga žene. Bilo da se radi o suprugu, bratu, ocu ili najboljem prijatelju, budite tu za svoje muškarce i podsjetite ih na redovite preglede koji im mogu spasiti život.

Što obično sadrži sistematski pregled za muškarce?

Nije svaki sistematski pregled isti. Ovisno o tome što pacijentu treba, sistematski pregled se može uvelike razlikovati i proširiti s dodatnim pregledima koji su povezani s godištem pacijenta, obiteljskom anamnezom i prijašnjim stanjima.

Sistematski pregledi najčešće uključuju:

 • opći internistički pregled
 • EKG
 • ultrazvuk abdomena
 • ultrazvuk prostate i PSA (prostata specifični antigen)
 • laboratorijsku dijagnostiku (krvna slika, kolesterol, analiza urina, pretraga stolice na prisustvo krvi, hormoni itd.)
 • zaključno mišljenje, razgovor s liječnikom i preporuke za eventualno liječenje

Sistematski pregled otkriva rizike modernog doba

Sistematski pregled sastoji se od osnovnih pretraga, a s obzirom na spol, dob, obiteljsku anamnezu, kao i ranije bolesti i stanja, liječnik predlaže dodatne pretrage pacijentu, ako je to potrebno.

Bez obzira na karakteristike, posebna se pažnja pridaje srcu, kao glavnom pokretaču, te bolestima krvnog sustava i malignim bolestima. Razlog je taj što se s godinama povećava rizik za učestale bolesti, kao što su: dijabetes, arterijska hipertenzija i masnoća u krvi, a u kombinaciji s prekomjernom težinom, može doći do srčanog ili moždanog udara, zatajenja srca i oštećenja krvnih žila.

Stres, ubrzan način života, nezdrava prehrana, stres, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost glavni su čimbenici rizika za nastanak navedenih stanja, a kad liječnik ukaže na neki od ovih problema, najčešće žene počnu brinuti da se njihov muškarac toga drži. Sistematski pregled izvrsna je prilika za otkrivanje upravo tih stanja pa je to dodatan razlog zašto bi trebali redovito ići na pregled.

Kako se pripremiti za sistematski pregled?

Idite na pregled natašte

Pregledi koji uključuju laboratorijsku dijagnostiku uglavnom se obavljaju ujutro, a zbog što točnijih rezultata preporučuje se da dođete natašte. Ne preporučuje se da 12 sati prije vađenja krvi konzumirate hranu, pijete alkohol, gazirana pića i kavu ili pušite. Ako imate terapiju koju vam je liječnik pripisao, konzumirajte ju s minimalno vode.

Ako pregled imate u poslijepodnevnim satima, ujutro popijte čaj i pojedite dva dvopeka ili oar komada suhog keksa.

Dan prije pregleda jedite laganu hranu

Ako je u sistematski pregled uključen ultrazvuk abdomena, svakako biste trebali:

 • jesti laganu i lako probavljivu hranu
 • izbjegavati hranu koja izaziva nadutost (ako imate probleme s laktozom izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode)
 • piti dovoljno tekuće (vode, čaja, juhe)
 • izbjegavati alkohol i gazirano

Ponesite dokumentaciju

Isto tako, ponesite medicinu dokumentaciju ako već patite od nekih stanja, medicinska pomagala koja koristite (leće ili naočale), osobnu iskaznicu i pripremite se za razgovor –pripremite pitanja koja želite pitati liječnika, posebno ako primijetite neke simptome, saznajte povijest bolesti bližih članova obitelji kako biste dodatnim pretragama uklonili rizik.

Koliko često treba obavljati sistematski pregled?

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje svima da preventivne zdravstvene preglede obavljaju redovito – barem jednom godišnje ili najmanje jednom u dvije godine. To se odnosi na osobe u dobi od 22. do 64. godine života.

Mlađim odraslim osobama, u dobi od 19. do 21. godine dovoljan je jedan pregled u tri godine, dok osobe starije od 65. trebaju obavezno jednom godišnje obaviti sistematski pregled, a ako spadaju u rizičnu skupinu, preporučuju se i češći pregledi.

Je li sistematski pregled dovoljan za otkrivanje bolesti?

Sistematski pregled dovoljan je za otkrivanje rane faze različitih medicinskih stanja. Važno je znati da tijekom sistematskog pregleda liječniku trebate reći ako ste osjetili neke promjene ili patite od nekoga stanja, nakon čega on može napraviti dodatne pretrage, a to je ključ vašeg zdravlja.

Iako muškarci ponekad misle da bolest neće baš njih zahvatiti, moraju biti svjesni da bolest ne bira osobe ni po spolu ni po godinama. Zato je važno da se povjerite liječniku, otkrijete što vas muči i osvijestite da se preko 90% zloćudnih bolesti uspješno liječi ako se otkrije na vrijeme.

Ako vaš muškarac ne želi ići na sistematski pregled jer misli da će biti manje muževan, objasnite mu koliko vam znači i koliko bi vam teško bilo da ga izgubite. Sat do dva na pretragama spašava život, što znači da odlazak na sistematski pregled znači sigurnu budućnosti za čitavu obitelj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije