Kako temeljito očistiti perilicu rublja?

Kako temeljito očistiti perilicu rublja?

Kako temeljito očistiti perilicu rublja?
  • Objavljeno: Subota, 05.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Ako ste ikada osjetili ustajali, pljesnivi miris na odjeći nakon što ste je čistu izvadili iz perilice rublja, možda ste za to okrivili deterdžent ili omekšivač. Međutim, bez obzira na to koji deterdžent i omekšivač koristite, ako vaša odjeća nije dobro oprana postoji mogućnost da je perilica prljava iznutra. Ostaci deterdženta, omekšivača i tvrdokornih nečistoća s odjeće mogu se nataložiti na unutarnje dijelove perilice. Osim toga, u gumi na vratima se mogu stvoriti naslage plijesni. Sve to će rezultirati neugodnim mirisima i smanjenom učinkovitošću pranja, zbog čega je potrebno jednom mjesečno dubinski očistiti perilicu.

Postupak čišćenja perilice rublja

Čišćenje perilice je vrlo jednostavno i ne zahtijeva puno vremena. Prvi korak je čišćenje bubnja iznutra. Praznu perilicu namjestite na program za čišćenje bubnja. Ako na vašoj perilici takav program ne postoji, onda ju namjestite na program s najvećom temperaturom. Tijekom ciklusa primijetit ćete da se voda u perilici zapjenila, što je rezultat ostataka deterdženta i omekšivača koji su se nalazili unutar perilice.

Ovo su 4 najčešće pogreške kod pranja rublja! Evo kako ih izbjeći

U posudicu za deterdžent možete uliti posebno sredstvo za čišćenje bubnja ili alkoholni ocat, međutim prije toga pročitajte upute vašeg modela perilice jer neki proizvođači savjetuju da se u ovom koraku izbjegavaju dodatna sredstva. Ako ste koristili sredstvo za čišćenje perilice, onda nakon što je ciklus završen pokrenite još ispiranje i centrifugiranje kako biste bili sigurni da su ostaci sredstva potpuno isprani.

Sljedeći na redu su ladica dozatora i filter. Ladicu jednostavno izvadite iz perilice, rastavite ako je to moguće i operite vrućom vodom koristeći mekanu četkicu za zube kako biste uklonili zalijepljene ostatke deterdženta i omekšivača. Zatim otvorite filter, pričekajte da iscuri višak vode i izvadite ga te očistite jednakim postupkom kao ladicu. Nakon što ste oprali ladicu i filter ostavite ih da se potpuno osuše na zraku.

Za to vrijeme pomoću ručnika obrišite poklopac perilice iznutra, kao i gumu na vratima. Pobrinite se da dobro obrišete utore u gumi. Vrata perilice ostavite otvorena kako bi se unutrašnjost osušila. Vlažnom krpom obrišite komande, kvaku na vratima te uklonite prašinu i ostale nečistoće na površini perilice.

Pročitajte kako očistiti madrac i koliko često biste to trebali raditi

Kako održavati perilicu rublja čistom?

Osim mjesečnog čišćenja perilice, perilicu je potrebno svakodnevno održavati. Čistu odjeću izvadite iz perilice čim ciklus završi, u protivnom bi se zbog mokre odjeće u perilici mogli pojaviti neugodni mirisi. Nakon svakog pranja ostavite vrata perilice otvorena, kako bi zrak mogao cirkulirati unutar bubnja i isušiti preostalu vlagu. Naravno, pripazite da su djeca i kućni ljubimci dalje od otvorene perilice. Također, svaki put nakon pranja uklonite dlake i ostale čestice koje se mogu taložiti na gumi i u bubnju. Redovitim čišćenjem i održavanjem perilice vaše će rublje svaki put biti učinkovito oprano, a perilici ćete produljiti vijek trajanja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije