Ovih 12 pogrešaka izbjegavajte kada čistite kuhinju

Ovih 12 pogrešaka izbjegavajte kada čistite kuhinju

Ovih 12 pogrešaka izbjegavajte kada čistite kuhinju
  • Objavljeno: Subota, 08.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Čišćenje kuhinje nekima predstavlja zadovoljstvo, dok drugima predstavlja noćnu moru. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, vjerujemo da ćete se složiti s nama u tome da ne postoji ništa ljepše od pripremanja hrane u čistoj kuhinji. Kako biste bili sigurni da to radite na pravilan način, obratite pažnju na 12 najčešćih pogrešaka kada je čišćenje kuhinje u pitanju.

1. Čistite kuhinjske spužve

Mnogi misle da je potrebno čistiti kuhinjske spužve, no to je daleko od istine. Prljava spužva ili krpa je leglo bakterija koje nije moguće u potpunosti ukloniti. Nema smisla prati spužve u perilici posuđa, kao ni sterilizirati ih u mikrovalnoj pećnici. Korištene spužve radije zamijenite novima.

2. Ispirete posuđe prije stavljanja u perilicu

Iako je ranije možda vrijedilo pravilo da je potrebno isprati suđe od prije no što ga stavite u perilicu, u današnje vrijeme to više ne trebate raditi. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, moderne perilice posuđa će sasvim dobro oprati suđe čak i ako su na njemu ostaci hrane. Slobodno preskočite ovaj korak jer ćete tako uštedjeti vrijeme.

3. Koristite jaka sredstva prilikom čišćenja granitnih površina

Granitne radne ploče i sudoperi su posljednjih godina hit u dizajnu interijera. Koliko god je ovaj materijal otporan, važan je oprez prilikom čišćenja. Sredstva za čišćenje na bazi limunske kiseline, ocat, izbjeljivač i druga abrazivna sredstva mogu oštetiti granit, stoga radije kupite proizvod namijenjen za čišćenje granita.

4. Zaboravljate prostor ispod plamenika

Ako imate plinski štednjak na kojem ste pržili meso, onda se nesumnjivo ispod plamenika nalazi nakupina masnoće koju ste možda zaboravili očistiti. Kako biste si olakšali posao i izbjegli ribanje, nakon kuhanja dok je površina još topla uklonite rešetku i plamenike te pomoću sredstva za odmašćivanje u nekoliko poteza uklonite ostatke masnoće.

5. Ne čistite perilicu posuđa

Perilicu posuđa je potrebno čistiti barem jednom mjesečno kako ne bi postala leglo bakterija i neugodnih mirisa, ali i kako biste joj produljili vijek trajanja. Prilikom čišćenja važno je očistiti pretince, gumu oko vrata, mlaznice te izvaditi i oprati filter.

6. Ne perete aparat za kavu iznutra

Vjerujemo da redovito čistite površinu aparata za kavu, no potrebno ga je očistiti i iznutra. U aparatu se s vremenom mogu nakupiti naslage kamenca, ostaci kave i drugi otpad što može utjecati na rad aparata i okus kave.

7. Izbjegavate čišćenje gumba i ručki

Svjesni ste da je sve što dirate u kuhinji potrebno redovito čistiti i dezinficirati, no neka mjesta ponekad možda zaboravljate, a jednako tako mogu biti leglo virusa i bakterija. U prvoj liniji to su gumbi na štednjaku i pećnici, ručke na ormarićima, ladicama i hladnjaku te slavina u sudoperu.

8. Ne čistite sudoper

Vaš sudoper možda izgleda čisto, no izgled može varati. Kuhinjski sudoperi su najprljavije mjesto u vašoj kuhinji, zbog čega ih je potrebno redovito detaljno čistiti i dezinficirati nakon čišćenja.

9. Zaboravljate na dezinfekciju

Ista stvar koja vrijedi za sudoper, vrijedi i za ostatak kuhinje, pogotovo mjesta kao što su frižider i radne površine. Čišćenje je važno, no jednako je važna i dezinfekcija kako biste uklonili viruse i bakterije te spriječili njihovo širenje.

10. Perete noževe u perilici

Ako želite da vaši noževi ostanu oštri, nemojte ih prati u perilici posuđa jer ih tako možete uništiti. Umjesto toga ih operite ručno i obavezno osušite krpom kako na oštrici ne bi ostale mrlje od vode, a nakon toga ih suhe pospremite u stalak ili ladicu.

11. Ne koristite usisavač

Kada želite ukloniti mrvice iz ladica ili s nekih teže dostupnih mjesta u kuhinji, olakšajte si posao usisavačem. Nije vam potreban ručni usisavač ako ga nemate, već se možete poslužiti i crijevom običnog usisavača.

12. Ne razmišljate o redoslijedu čišćenja

Iako je sasvim logično, nije na odmet ponoviti. Prilikom čišćenja kuhinje obratite pozornost na redoslijed kojim ćete to raditi. Nema smisla čistiti pod ako prethodno niste oprali suđe, obrisali ormariće te očistili radnu površinu i kuhinjske uređaje, jer će prilikom čišćenja ovih mjesta na pod ionako padati mrvice i prašina.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije