Pregledajte lišće svojih biljaka i saznajte što im - nedostaje!

Pregledajte lišće svojih biljaka i saznajte što im - nedostaje!

Pregledajte lišće svojih biljaka i saznajte što im - nedostaje!
  • Objavljeno: Subota, 26.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Listovi na biljci su poput barometra i mogu vam reći što se događa s vašom biljkom. Ako ih redovito promatrate, moći ćete ocijeniti kada vašoj biljci treba pomoć i pronaći način kako ćete joj pomoći. Lišće je također tvornica hrane, jer pretvara sunčane zrake u hranjive tvari. Konkretno, biljke u tu svrhu koriste klorofil te upijanjem vode iz tla i ugljičnog dioksida iz zraka stvaraju šećer. Taj se proces naziva fotosinteza i jasan je pokazatelj zašto su listovi toliko bitni. Ako neke okolnosti poremete ovaj proces, lišće na biljci će to pokazati. U nastavku donosimo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.

Višak vode

Redovito provjeravajte tlo u kojem se nalaze vaše biljke. Biljci nećete naštetiti ako gurnete prst u tlo ( na centimetar ili dva) i provjerite koliko je tlo vlažno. Ako je vlažno, nema potrebe zalijevati je. Na tržištu su također dostupni i mjerači vlage za biljke. Ako koristite mjerač, to će eliminirati nagađanje.

Venuće

Isto kao što manjak vode negativno utječe na biljku, tako će i višak. Ako lišće na vašoj biljci vene, ali biljka ima dovoljno vode, možda se utapa. Uz to što uzima vodu, korijenje upija i kisik iz tla. Ako je tlo toliko mokro da nema zraka u njemu, biljka ne može uzimati kisik i lišće će venuti.

Lišće postaje smeđe i vene

Ako ste pretjerano zalijevali biljke, lišće će im postati smeđe i bit će mekano i mlitavo na dodir.

Edemi

Kada korijenje apsorbira više vode nego što biljka može iskoristiti, u stanicama lišća nastaje pritisak. Takve preopterećene stanice će puknuti i formirati mjehuriće koji izgledaju poput lezija. Kada mjehurići izbiju na površinu, uočit ćete bradavičaste izrasline.

Žuto lišće

Žuto lišće je još jedan simptom prekomjernog zalijevanja koji se lako vidi na lišću biljke.

Padanje lišća

Otpadanje lišća s biljke može značiti i previše i premalo vode. Ako i mladi i stari listovi otpadaju, a pupoljci se ne otvaraju, to je znak viška vode.

Smeđi vrhovi listova

Uobičajen prvi znak pretjeranog zalijevanja i jedan od prvih znakova također.

Lišće postaje žuto

Kada lišće na biljci požuti, to je znak da je biljka pod stresom. Postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi, a mi ćemo ih pojasniti u nastavku.

Stres povezan s količinom vlage

To može biti zbog prekomjernog ili nedovoljnog zalijevanja. Žuto lišće može biti signal presušenog tla, stoga provjerite zemlju u teglama. Lonac za biljke koji ima rupe za drenažu stavite u ukrasnu posudu, tako da biljka može skupiti vodu koja se izlije iz tih rupa. Na taj način biljka može apsorbirati svu vodu koja joj je ranije bila suvišna. Ako ste provjerili tlo i premokro je, samo rjeđe zalijevajte biljku.

Nedostatak svjetla

Listovi biljke će požutjeti ako nema dovoljno svjetla. Fotosinteza je proces kojim zelene biljke koriste sunčevu svjetlost za sintezu hrane iz ugljičnog dioksida i vode. Ako je vaša biljka cijelo vrijeme u uvjetima slabog osvjetljenja, fotosinteza će se smanjiti. Pokušajte je premjestiti na mjesto gdje će primati više neizravne sunčeve svjetlosti.

Temperatura

Lišće na biljci je osjetljivo na toplinu i hladnoću, a temperatura ima utjecaj na lišće. Hladan propuh na tropskoj biljci će rezultirati žutim lišćem. Kada je biljka izložena prevelikoj toplini ili propuhu iz klima uređaja, lišće može i posmeđiti. Pokušajte postaviti biljke na mjesta gdje neće biti na izravnom udaru propuha.

Hranjive tvari

Baš kao i vi, biljke trebaju hranjive tvari kako bi ostale zdrave i rasle. One za prijenos vlage i hranjivih tvari koriste vodu, koja prenosi nutrijente od korijena do lišća. Hranjive tvari se obično unose kroz korijenje iz tla. Osnovni hranjivi sastojci potrebni za rast biljaka su dušik, fosfor i kalij i svaki od ovih nutrijenata ima svoju ulogu. Dušik pomaže u stvaranju zelenih listova, fosfor pomaže u stvaranju jakih korijena i cvjetanju, kalij je bitan u borbi protiv bolesti. Također, bitno je znati da različite biljke ove hranjive tvari trebaju u različitim količinama. Ako odlučite gnojiti svoje biljke, posavjetujte se s lokalnim rasadnikom, kako biste utvrdili što je najbolje za svaku vrstu.

Žuto lišće

To može signalizirati da vaša biljka ne dobiva dovoljno hranjivih tvari koje su joj potrebne, no može biti uzrokovano i pretvrdom vodom bogatom kalcijem. Nedostatak dušika je također jedna od opcija. U tom će slučaju vrhovi biljke prvi požutjeti.

Tamnozeleno lišće okrenuto prema dolje

To bi mogao biti znak prekomjernog hranjenja. To signalizira da biljka pokušava obraditi previše hranjivih tvari. Ako primijetite ovako nešto, smanjite količinu otopine kojom hranite biljku (gnojiva) i biljka će možda s vremenom ozdraviti.

Lišće uvijeno prema gore

Suprotno od lišća okrenutog prema dolje, ovo može značiti da biljci nedostaje potrebnih hranjivih tvari. Ako joj je potreban kalij, stariji listovi će se uviti prema gore i požutjeti. Ako joj je ipak potreban kalcij, mladi listovi će se savijati prema gore i postati kruti. Plava boja uzduž ruba lišća koje se uvija prema gore znači da je razina bakra u tlu preniska. U tim će slučajevima višenamjensko gnojivo biti rješenje.

Boja lišća

Ako na starijim listovima biljke, u području vrhova i središnje žile, vidite žuto-zelenu boju, to može ukazivati na nedostatak dušika. Listovi koji odumiru na vrhovima i imaju ljubičastu ili tamnozelenu nijansu signaliziraju da biljci treba fosfor.

Zaključak

Biljke pomažu ljudima, na mnogo načina. Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA) je otkrila da biljke filtriraju neke od štetnih spojeva u zraku i čine ga zdravijim za disanje. One mogu filtrirati zagađivače poput formaldehida i benzena te, osim što čiste zrak, djeluju kao ovlaživači zraka u kojoj god se prostoriji nalazili. Ako redovito provjeravate lišće svoje biljke, moći ćete znati treba li joj malo pomoći kako bi bila što zdravija i ljepša.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije