Kako uzgajati začinsko bilje u zatvorenom?

Kako uzgajati začinsko bilje u zatvorenom?

Kako uzgajati začinsko bilje u zatvorenom?
  • Objavljeno: Subota, 29.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF / Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Svježe začinsko bilje poboljšava okus gotovo svakog jela, no njegova kupovina u trgovini može biti poprilično financijski iscrpljujuća. Sušeno bilje, s druge strane, nema jednako snažnu aromu. Uzgajanje začina u zatvorenom je odličan način za uzgoj vlastitih svježih proizvoda ako nemate vanjskog prostora za vrt ili želite produljiti sezonu rasta i na zimske mjesece.

Uz to što vas neprestano opskrbljuje kulinarskim užicima, sobno bilje također donosi prekrasan miris i boju u vaš dom. Biljke nas, jednostavno, čine sretnima. Imati mirisni geranij, lavandu ili ružmarin u svom domu je, uz to što lijepo mirišu, vrlo poticajno za mentalno zdravlje. Imati svježe začinsko bilje u zatvorenom prostoru jednostavan je i lak način da svoj životni prostor podignete na višu razinu i budete zdraviji i sretniji. U nastavku saznajte kako da uzgojite svježe začinsko bilje i poboljšate svoj životni prostor tijekom cijele godine.

Njega začinskog bilja u zatvorenom prostoru

Uz pravu posudu i malo brige i nježnosti, mnoge biljke prilično dobro rastu u zatvorenom prostoru. Kao i kod svake sobne biljke, važno im je osigurati prave uvjete za život. Saznajte njihove potrebe za svjetlošću i vlagom te kako ih ispravno obrezivati. U cijelom postupku, najveći izazov je svjetlost, jer je njena količina u zatvorenom prostoru znatno manja nego na otvorenom. Začinsko bilje otporno na sjenu, poput metvice i vlasca, možete uzgajati uz prozor, ali za ljubitelje sunca poput bosiljka, kopra, čubra, origana, kadulje ili majčine dušice, trebat će vam dodatno osvjetljenje.

Nemaju sve začinske biljke jednake potrebe. Neke zahtijevaju više vlage, a druge manje. Dok neke uspijevaju i na nižim temperaturama, većina voli toplinu. Za optimalan rast, uskladite bilje s uvjetima u vašem domu i osigurajte im individualizirane posude i njegu.

Svjetlost

Većina biljaka treba najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Pozicija kraj prozora okrenutog prema jugu ili neko drugo mjesto s puno sunčanih sati je idealno za većinu biljaka. U slučajevima kada je potrebna dodatna rasvjeta, preporučuje se stalak za rasvjetu koji može biti dekorativan, ali i funkcionalan.

Voda

Biljke imaju različite potrebe za vodom. Drvenasto bilje, poput origana, kadulje, ružmarina i majčine dušice, voli suša tla, dok bosiljak, korijander, metvica i peršin trebaju nešto više vlage. Većina ljudi ima tendenciju pretjerano zalijevati svoje biljke, osobito im stoje u zatvorenom i viđaju ih svaki dan. Začinsko bilje zalijevajte kada vam se čini da je površina tla suha i nemojte dopustiti da stoje u preplavljenim posudama. Kamenčići koji upijaju višak vode vam mogu pomoći u održavanju vlažnosti, jer vlaga isparava iz njih kada je zemlja presuha.

Gnojenje

Tijekom ljetnih mjeseci, biljke gnojite jednom tjedno. Odaberite gnojivo opće namjene koje je topivo u vodi i razrijedite ga na 1/4 količine navedene na pakiranju. Začinsko bilje zimi manje raste pa ne zahtijeva gnojenje tada. Generalno, nemojte pretjerivati s gnojivom, jer prekomjerno hranjenje može rezultirati smanjenjem arome. Prije gnojenja, biljke je najbolje dobro zaliti.

Berba

Rezanje začinskog bilja za kuhanje pomaže u održavanju produktivnosti biljaka. Većina se biljaka može brati kada dostigne visinu od najmanje 15 centimetara. Kako bi vaše začinsko bilje bilo zdravo i plodonosno, nikada ne uklanjajte više od jedne trećine biljke odjednom.

Koje bilje uzgajati u zatvorenom prostoru?

Mnoge začinske biljke koje se često koriste u kuhinji se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru. Neke od takvih vrsta su bosiljak, vlasac, kopar, peršin i korijander. Ostale sjajne jednogodišnje biljke prikladne za uzgoj u zatvorenom uključuju slatki mažuran i češnjevku. U zatvorenom prostoru također možete uzgajati razne višegodišnje biljke, uključujući lovor, ružmarin i majčinu dušicu.

Kada birate koje ćete začinsko bilje uzgajati, uzmite u obzir jela koja volite kuhati i koje bilje najbolje paše uz tu hranu. Također je važno razmisliti o tome kako želite koristiti svoje biljne biljke. Uzgajate li ih kako biste nadopunili svoju kolekciju sobnih biljaka, kako biste ih koristili kao praktičan kulinarski sastojak, ili za izradu vlastitih proizvoda za njegu tijela? Odgovori na ova pitanja će vam pomoći u tom odabiru.

Također ne zaboravite procijeniti uvjete u vašem domu. Ako preferirate da je temperatura vašeg doma malo niža od uobičajene, razmislite o biljkama otpornim na hladnoću kao što su krasuljica, vlasac, menta, origano, peršin, kadulja i majčina dušica. Dok je većini biljaka potrebna jaka svjetlost da dobro rode, krasuljica, vlasac, peršin i biljke iz porodice metvice, uključujući matičnjak, podnose niže razine osvjetljenja.

Kako krenuti s uzgojem začinskog bilja u zatvorenom?

Za uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru se preporučuje ili kupnja jednogodišnje biljke, poput bosiljka ili kopra, ili presađivanje reznica s postojećih, obično višegodišnjih biljaka, poput timijana, origana ili kadulje. Vaš lokalni vrtni centar će vjerojatno imati dobar izbor najpopularnijih začinskih biljaka. Stavite ih u posude i spremni ste za uzgoj.

Neke biljke možete uzgojiti i iz sjemena. Naročito jednogodišnje biljke poput bosiljka, peršina, korijandera, krasuljice i kopra. Međutim, začinskom bilju uzgojenom iz sjemena potrebno je nešto više vremena da dođe do faze u kojoj možete početi s berbom. Nekim sjemenkama treba dugo vremena da proklijaju - peršinu, lavandi, majčinoj dušici i ružmarinu, na primjer. Taj dugi period stvara veću šansu za razvoj nekih bolesti. Sadnice začinskog bilja također zahtijevaju vrlo pažljivu kontrolu vlage i dodatno osvjetljenje, kako bi im se osiguralo 12 do 14 sati jakog svjetla dnevno. Ako ste spremni za izazov, bosiljak, vlasac i kopar su neke od biljaka koje je najlakše uzgojiti iz sjemena.

Odabir tegli i zemlje

Iste vrste lonaca za bilje koje odgovaraju vašim biljkama u vanjskom uzgoju jednako dobro funkcioniraju i unutra. Bitno je samo da imaju odgovarajući odvod. Posuda promjera 15 ili 30 centimetara je dovoljno velika za većinu začinskih biljaka. Posude za višegodišnje bilje možete povećavati kako rastu. Znat ćete da je vrijeme za presađivanje kada primijetite da korijenje raste iz drenažnih rupa.

Započnite s čistom, steriliziranom posudom i napunite je dobro drenirajućim medijem do otprilike 2 centimetra ispod gornjeg ruba posude, kako biste ostavili mjesta za zalijevanje. Budući da svaka biljka zahtijeva drugačiju njegu, najbolje je da svaku biljku posadite u vlastitu posudu ili grupirate biljke sa sličnim potrebama.

Danas su dostupne razne mješavine zemlje za uzgoj začinskog bilja. One zahtijevaju dobro drenirajuću podlogu, kako bi uspjele razviti zdravi korijen. Također biste trebali potražiti zemlju s visokim kapacitetom zadržavanja vode. Ove se karakteristike mogu činiti proturječnima, ali važno je da tlo sadrži odgovarajuću vlagu kako se biljke ne bi prebrzo isušile, a istovremeno dopušta višku vode da slobodno otječe iz tegle. Za mediteransko i drvenasto bilje koje preferira suša ili pjeskovitija tla, možete također pomiješati jednake dijelove zemlje i pijeska ili šljunka.

Još savjeta za uspjeh

Bilje voli kada se u njemu uživa i kada se koristi, stoga se nemojte bojati odrezati i upotrijebiti svoje biljke. Ovo će im pomoći i da izgledaju bolje i da se osjećaju tako. Nije loša ideja okretati biljke svakih nekoliko tjedana, jer imaju tendenciju rasti prema svjetlosti. Ako uzgajate začinsko bilje za potrebe kuhanja, odrežite sve cvjetove koji se stvore. Kad začinsko bilje počne cvjetati, lišće mnogih vrsta mijenja okus i postaje gorko.

Začinsko se bilje može koristiti i kao ukras za prostor izvan kuhinje. Na primjer, ružmarin jako dobro uspijeva u zatvorenom prostoru, a njegov miris pomaže u pamćenju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije