Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Održavanje svježine u vašem prostoru može biti vrlo zahtjevno kada su ljetne temperature visoke, a može se činiti gotovo nemogućim ako nemate klima uređaj. Ekstremna vrućina može dovesti do prilično ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su toplinski udar i iscrpljenost od vrućine. Zbog toga je održavanje optimalne temperature ključno.

Ako trebate rashladiti svoj dom (ili sebe), isprobajte ove metode hlađenja. Ako temperature ipak postanu previsoke, najbolje je potražiti klimatizirano mjesto, poput knjižnica i kina u vašoj blizini.

Kako zaštititi kuću od vrućine

Stara izreka "bolje spriječiti nego liječiti" definitivno vrijedi kada je u pitanju održavanje hlada u vašem domu. Ove vam metode mogu pomoći da rashladite svoju kuću bez klimatizacije ili vam pomoći da smanjite količinu energije koja vam je potrebna da biste je rashladili ako imate klima uređaj.

Zatvorite zastore ili rolete

Sunčeva svjetlost u vašem domu je glavni izvor topline, stoga navucite zastore.

Prema istraživanjima, više od tri četvrtine sunčeve svjetlosti koja obasjava klasični prozor ulazi u dom kao toplina, a prekrivanje prozora može vam pomoći da to smanjite. Srednje obojeni zastori s plastičnom podlogom smanjuju ulazak topline za 33%, a odvojena sjenila mogu smanjiti neželjenu sunčevu toplinu i do 60%.

Držite štednjak isključenim

Vruća peć će, očito, zagrijati i vaš dom. Zato, isprobajte neke recepte bez kuhanja koji će vas ohladiti i izbjegnite dodatno zagrijavanje vaše kuhinje.

Ako ipak morate kuhati, razmislite o tome da umjesto toga zapalite roštilj kako biste sačuvali hladnoću u svom domu.

Isključite (i odspojite) nepotrebne uređaje

Perilice posuđa, rublja i sušilice mogu biti najveći krivci, ali čak i vaši punjači za mobitel i mali kućanski uređaji mogu generirati nešto topline u vašem domu. Isključite ili još bolje, odspojite iz utičnica sve što vam nije potrebno.

Dodajte malo hlada izvan svog doma

Tende i stabla rade sjenu i mogu spriječiti sunce da uđe kroz vaše prozore i učiniti da prostorije vašeg doma budu hladnije. Prozorske tende mogu smanjiti količinu sunčeve topline u vašoj kući i do 65%.

Zatvorite vrata prostorija koje se ne koriste

Smanjite količinu prostora koji treba održavati hladnim, zatvaranjem svih prostorija koje se trenutno ne koriste.

Zatvorite rupe oko vrata i prozora

Možda biste o ovom problemu više razmišljali zimi, kada zatvaranje međuprostora u stolariji može pomoći u sprječavanju neugodnog propuha. Unatoč tome, ovo je rješenje jednako korisno i za sprječavanje ulaska vrućeg zraka ljeti.

To je mala promjena koja može imati veliki utjecaj. Jedna je studija slučaja pokazala da bi takva, energetski učinkovitija stolarija mogla smanjiti potencijal toplinskog stresa s 50% u na samo 4%.

Kako rashladiti sobu bez klima uređaja

Čak i uz najbolje strategije prevencije, vaša će kuća vjerojatno postati pregrijana kada temperature porastu i sunce počne pržiti. Srećom, postoji još nekoliko trikova pomoću kojih možete rashladiti svoj dom bez klime.

Otvorite prozore kada temperatura padne

Držite prozore zatvorene tijekom dana, kada je zrak najtopliji. No kada je vanjska temperatura niža od zraka unutra, možete otvoriti prozore kako biste stvorili rashlađujući povjetarac u zatvorenom prostoru.

Ventilator postavljen tako da upuhuje hladniji zrak u kuću će vam pomoći da se brže rashladite, a otvaranje prozora na suprotnim stranama kuće može stvoriti povjetarac koji također pomaže.

Pokušajte otvoriti manji prozor da zrak uđe, a veći da ga ispustite van, što može povećati brzinu zraka i vaš dom učiniti hladnijim.

Ispustite vrući zrak

Pokretanje ispušnih ventilatora u kupaonici i kuhinji vam može pomoći da toplinu iz tuša ili kuhinjskih uređaja izbacite iz svog doma. Možete ih koristiti i zajedno s otvorenim prozorima noću, kako biste lakše uklonili vrući zrak i rashladili prostor.

Ohladite zrak pomoću klima uređaja iz kućne radinosti

Povjetarac od ventilatora i nešto hladno vam mogu pomoći da rashladite neku od prostorija u vašem domu. Postoji nekoliko strategija koje možete isprobati: objesite hladnu, mokru plahtu ispred ventilatora, stavite veliku posudu napunjenu kockicama leda ispred njega ili mu na stražnju stranu pričvrstite boce zamrznute vode.

Uključite stropni ventilator

Stropni ventilatori su izvrsni u smanjivanju temperature. Mogu pomoći da se prostorija znatno ohladi, a koriste samo 10% energije koju troši tradicionalni klima uređaj.

Samo provjerite je li vaš ventilator postavljen tako da se lopatice okreću suprotno od kazaljke na satu. Zimi ih namjestite da rade u smjeru kazaljke na satu, kako bi potpomogli cirkulaciju toplog zraka.

Imajte na umu, međutim, da vam ventilator može pomoći da se osjećate ugodnije, ali ne pomaže u sprječavanju bolesti povezanih s vrućinom. Najsigurnija opcija za održavanje svježine (ako temperature prelaze visokih 35 stupnjeva) su ugodan, hladan tuš ili kupka, ili odlazak u neki klimatizirani prostor.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije