Celijakija, bolest s više lica
 
    Ne prekidati bezglutensku dijetu
No, dr. Kolaček upozorava da to nije čudno jer samo 30 do 40 posto bolesnika s celijakijom ima simptome bolesti dok kod ostalih nema pravih simptoma, ali je tanko crijevo ipak oštećeno i u kasnijoj dobi može dovesti čak do neke zloćudne bolesti. To je osobito opasno kod srodnika osoba s celijakijom koji su je genetski naslijedili te kod onih bolesnika koji su prekinuli bezglutensku dijetu.
Dr. Kolaček naglašava da gluten iz žitarica zapravo djeluje alergijski i uništava sluznicu tankog crijeva, odnosno ta tvar iz žitarica kod takvih osoba značajno smanjuje površinu crijeva, što znači da se zbog toga smanjuje mogućnost apsorpcije hranjivih tvari iz hrane, a onda se javljaju svi ranije rečeni problemi. Primjerice, pacijenti mogu imati rijetke i svijetle stolice koje nastaju zbog nakupljanja nerazgrađenih i neapsorbiranih hranjivih tvari, prije svega masti i ugljikohidrata. Objašnjava da je naše crijevo zapravo vrlo veliko, a kad bi se u potpunosti izravnalo, moglo bi biti veličine teniskog igrališta. Naime, u veličinu crijeva nije uključena samo njegova dužina nego i svi nabori, resice i mikroresice.Sve je to potrebno samo zato da se poveća površina crijeva i mogućnost upijanja hranjivih tvari iz hrane.
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345
- 
                Recept mjeseca![Sočni kolač od limuna i borovnica]()  Sočni kolač od limuna i borovnica1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        