Narcistički poremećaj ličnosti

Narcistički poremećaj ličnosti

Narcistički poremećaj ličnosti
 • Objavljeno: Petak, 08.05.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Narcistički poremećaj ličnosti je poremećaj kojeg karakterizira emocionalna i psihološka fiksacija na samoga sebe. Osobe koje pate od narcističkog poremećaja ličnosti često se naizmjenično osjećaju svemoguće ili podcijenjeno.

Javlja se kod otprilike 6% odraslih osoba, češće kod muškaraca nego kod žena. Kao i ostale vrste mentalnih poremećaja, narcistički poremećaj ličnosti može uzrokovati poteškoće u razvoju.

Osobe koje pate od narcističkog poremećaja ličnosti osjećaju potrebu da im se okolina divi. Smatraju da ne dobivaju dovoljno suosjećanja od drugih ljudi.

Najveći problem u dijagnosticiranju i liječenju narcističkog poremećaja ličnosti jest taj što osobe često smatraju da one nisu za ništa krive, već okolina.

Što je narcistički poremećaj ličnosti?

Kako bismo razumjeli narcistički poremećaj ličnosti, potrebno je razumjeti osnovni koncept same ličnosti. Narcisoidna osoba je netko tko je konstantno fokusiran na sebe, svoje misli, osjećaje i radnje.

Uzroci i faktori rizika

Kao i kod većine drugih mentalnih poremećaja, narcistički poremećaj nema samo jedan uzrok. Osobe koje pate od ovog poremećaja se često susreću s biološkim, psihološkim i okolišnim faktorima rizika koji utječu na njihov razvoj. Neka istraživanja su pokazala da mogu imati manji dio mozga koji je odgovoran za empatiju.

Također mogu imati problema sa stvaranjem realne slike o samome sebi. Često traže potvrdu i divljenje drugih ljudi. Često su prekomjerno emocionalno osjetljivi.

Rane psihoanalize su razvije teorije da postoji emocionalni uzročnik nastanka narcističkog poremećaja ličnosti. Vjerovalo se da se ovaj poremećaj češće razvija kod muškaraca koji su pretjerano vezani uz majke jer kasnije dolazi do nastanka straha od odvajanja ili napuštanja majke. Također se vjerovalo da se narcistički poremećaj osobnosti češće razvija kod osoba koje su ili pretjerano vezane za roditelje, ili pak zanemarivani od strane roditelja.

Znakovi i simptomi

Postupak dijagnosticiranja narcističkog poremećaja ličnosti može biti kompliciran. Osobe često imaju sljedeće simptome:

 • Pretjerano razvijen osjećaj vlastite važnosti uz očekivanje da će ih okolina promatrati kao nadređene, bez adekvatnog razloga.
 • Zaokupljenost fantazijama o moći, ljepoti ili ljubavi.
 • Pretjerano uvjerenje da su posebni i jedinstveni.
 • Potreba za pretjeranim divljenjem.
 • Osjećaj da posjeduju pravo na poseban tretman ili tretman sukladan njihovim željama.
 • Sklonost iskorištavanju drugih kako bi postigli svoje ciljeve.
 • Nedostatak suosjećajnosti, odnosno empatije.
 • Česta zavist prema drugima ili uvjerenost da su drugi zavidni na njih.
 • Arogantno razmišljanje ili ponašanje.
 • Pojedinci koji pokazuju neke od simptoma, ali ne i dovoljno za dijagnozu, se često opisuju kao pojedinci s narcisoidnim osobinama.

Dijagnoza

Narcistički poremećaj ličnosti zahtijeva liječenje, a za to je potrebna dijagnoza. Na pojavu prvih simptoma se potrebno javiti liječniku, koji će vas uputiti na daljnju medicinsku obradu.

Potrebno je obaviti potpunu fizičku i psihološku analizu. Vjerojatno će biti potrebno odraditi i neke laboratorijske testove kako bi stručno osoblje bilo sigurno da se ne radi o nekom drugom zdravstvenom stanju.

Odgovarat ćete na veliki broj pitanja. Trebat ćete opisivati sve simptome i navesti koliko dugo su prisutni. Također, stručnjaci će željeti znati povijest bolesti.

Stručnjaci će proanalizirati jesu li prisutna neka druga mentalna oboljenja jer se narcistički poremećaj ličnosti često dijagnosticira zajedno uz depresiju i perfekcionizam. Osim što će obratiti pažnju na navedene simptome, obratit će pažnju na vaše ponašanje tijekom razgovora.

Liječenje

Primarni tretman narcističkog poremećaja ličnosti je psihoterapija (terapija razgovorom), a ne lijekovi. Međutim, lijekovi mogu biti prikladni za ublažavanje nekih drugih problema, kao što su depresija, razdražljivost i tjeskoba. Za vrijeme psihoterapije, psihoterapeut će obratiti pažnju na interakciju tijekom terapije. Bolje ćete shvatiti svoj način razmišljanja i naučit ćete kontrolirati emocije i ispravljati ponašanje koje je dosada bilo usmjereno na samoga sebe.

Napredak ovisi o tome koliko je ozbiljan poremećaj i koliko dugo je osoba patila od poremećaja prije nego što je započela s liječenjem. Na napredak utječe i okolina, odnosi i povezanost s ljudima iz društva. Ako je osoba doživjela neke oblike zlostavljanja, oporavak može biti teži i sporiji. Ako osoba pati i od nekih drugih vrsta mentalnih poremećaja, liječenje će zahtijevati veći trud i zalaganje. Najveća prepreka je sama percepcija pojedinca o njegovoj svijesti i načinu razmišljanja. S obzirom da narcisoidni poremećaj ličnosti na pojedinca utječe tako da živi u uvjerenju da je uvijek u pravu, samo priznanje problema je veliki uspjeh, a napredak i oporavak mogu biti dugotrajan i mukotrpan proces.

Je li moguće spriječiti nastanak narcističkog poremećaja ličnosti?

Neki faktori, kao što su zlostavljanje djece, zlostavljanje ukućana ili zloupotreba droge i drugih supstanci mogu povećati rizik od nastanka narcističkog poremećaja ličnosti. Izbjegavanje i prevencija ovih faktora ujedno označava i prevenciju narcističkog poremećaja ličnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije