Testiranja i pretrage za poremećaje probavnog sustava

Testiranja i pretrage za poremećaje probavnog sustava

Testiranja i pretrage za poremećaje probavnog sustava
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.07.2015.
  • Broj pregleda: 781
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje različite vrste testova i pretraga pomoću kojih se mogu otkriti bolesti, tegobe i poremećaji probavnog sustava.

Ako osjećate neke simptome probavnih tegoba dulje od 2 tjedna, svakako se obratite liječniku koji će preporučiti odgovarajuće pretrage.

Kompjuterizirana tomografija (CT)

CT, kompjutorizirana tomografija, u vrlo kratkom vremenu daje veći broj slika iz različitih kutova. Ove slike se prikazuju na računalu i pomažu otkriti uzroke vaših simptoma.

Virtualna kolonoskopija

Pomoću ovog pregleda se mogu otkriti različite abnormalnosti, tako da se dobije trodimenzionalni model vašeg debelog crijeva. Ako se utvrde bilo kakve abnormalnosti, bit će potrebno uzeti uzorak tkiva.

Magnetska rezonancija (MR)

Daje vrlo jasne slike ljudskog tijela bez upotrebe rendgenskih zraka. Pregled ne predstavlja rizik za prosječnu osobu ako se slijede odgovarajuće sigurnosne smjernice.

Testiranje gornjeg i donjeg dijela probavnog sustava

Koriste se rendgenske zrake pomoću kojih se provjerava zdravlje jednjaka, želudca i dvanaesnika. Za potrebe ovog testa ćete morati popiti barij. Kako prolazi kroz probavni sustav, tako postaje vidljiv nakon snimanja rendgenskim zrakama. Ovaj test se koristi za dijagnosticiranje:

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk šalje visoke frekvencije valova koji reflektiraju tjelesne strukture, sliku šalju na računalo i dobiva se slika organa i cjelokupna struktura abdomena. Nema potrebe za izlaganjem radijaciji.

Najnovije

Najčitanije