Presađivanje organa

Presađivanje organa

Presađivanje organa
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2009.
  • Broj pregleda: 6.785
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Presađivanje (transplantacija) organa je prenošenje organa ili tkiva od jednog živog bića na drugo ili s jednog mjesta na drugo istog organizma.

Implantacija znači unošenje mrtvog materijala. Tkivo ili organ koji se presađuje nazivamo transplantat ili presadak.

Vrste transplantata

Autotransplantat je presadak kojemu je davatelj ujedno i primatelj. To praktično znači da presadak prenosimo s jednog mjesta na drugo istoga živoga bića (npr. kožu).

Izotransplantat je presadak čiji su davatelj i primatelj isti s obzirom na tkivne srodnosti što podrazumijeva transplantaciju između jednojajčanih blizanaca.

Alotransplantat (po starom nazivu: homotransplantat) je presadak koji se prenosi s jednog bića na drugo u istoj vrsti (npr. s jednog čovjeka na drugog), ali genetički različitih.

Ksenotransplantat (po starom nazivu: heterotransplantat) je presadak čiji davatelj i primatelj pripadaju različitim vrstama (npr. prenošenje sa životinje na čovjeka). Od životinja se čovjeku mogu presaditi konzervirani preparati (kost, različite vezivne ovojnice) koji su izgubili svojstvo da izazivaju reakciju odbacivanja. Oni služe kao most preko kojeg urasta okolno tkivo primatelja te se na taj način nadomješta manjak tkiva. Hrskavica, tetive i srčani zaliscui ne izazivaju reakciju odbacivanja pa se mogu uzeti od svinje i presaditi čovjeku. Također se može uzeti obrađena svinjska koža za privremeno prekrivanje kod opsežnih opeklina.

Najnovije

Najčitanije