Ranu treba znati zbrinuti

Ranu treba znati zbrinuti

Ranu treba znati zbrinuti
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Broj pregleda: 2.981
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Pravilnim postupcima manje ozljede možete i sami djelotvorno zbrinuti, ako pri ruci imate osnovni pribor za prvu pomoć.

Ugodni sunčani dani, propupala priroda i proljetni mirisi mame nas da što više vremena provodimo na otvorenom i bavimo se različitim sportovima, ili da vikende provodimo negdje u prirodi, daleko od gradske buke i vreve, što pozitivno djeluje na naš duh i tijelo. Međutim, s ugodom koju donose povećane aktivnosti u prirodi, raste i izloženost riziku od nastanka različitih ozljeda. Tako se postavlja pitanje kako postupiti pri ozljeđivanju kad liječnik nije pri ruci i što najprije poduzeti? To su trenuci koji od nas zahtijevaju brzu i pametnu reakciju, uz trenutno prisjećanje na školsko znanje iz osnova prve pomoći. Od toga kako reagiramo u takvoj neželjenoj situaciji često ovise tijek i duljina oporavka. Stoga bi znanje o nekim vrlo jednostavnim postupcima i vještinama trebalo biti osnova naše zdravstvene kulture.

Nakon ozljeđivanja, nastojte smireno i bez panike procijeniti koliko je ozljeda ozbiljna i je li potrebna stručna liječnička pomoć. Ako ste procijenili da je liječnička pomoć potrebna, uputite se liječniku što prije, jer se primarna obrada rane mora napraviti unutar osam sati od ozljede. Srećom, većinom nije riječ o ozbiljnijim ozljedama, tako da čak i ako niste zdravstvenog usmjerenja, pravilnim postupcima takve ozljede možete i sami djelotvorno zbrinuti ako pri ruci imate neke osnovne proizvode za prvu pomoć.

Prva pomoć trenutno je zbrinjavanje ozlijeđene ili bolesne osobe. Ako je pravilno pružena, često može zaštititi ozljedu od infekcije i drugih neželjenih komplikacija, što dovodi i do bržeg i prihvatljivijeg cijeljenja. Ako pomoć pružate nekome drugome, vrlo je važno da pokažete sabranost i smirenost te osobi kojoj pružate pomoć objasnite postupke koje poduzimate. Kako ćete dalje postupiti, ovisi o vrsti ozljede. U nastavku će biti navedeni samo postupci pomoću kojih možete obraditi najčešće vrste ozljeda.

Najnovije

Najčitanije