Test probira glukozom i test tolerancije na glukozu

Test probira glukozom i test tolerancije na glukozu

Test probira glukozom i test tolerancije na glukozu
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O testu

Većina liječnika preporuča test probira glukozom između 24. tjedna i 28. tjedna trudnoće kako bi se utvrdilo postojanje gestacijskog dijabetesa.

Ovaj test neće dati dijagnozu. Identificirat će moguće probleme, ali trebat ćete dodatna testiranja kako biste bili sigurni. Pozitivan rezultat ne znači da imate gestacijski dijabetes. U stvari, samo trećina žena koje su pozitivne na testu zapravo imaju gestacijski dijabetes. Da biste saznali da li ste jedna od njih, morat ćete obaviti test tolerancije na glukozu (GTT).

Između 2 i 5 posto trudnica razvija gestacijski dijabetes, što ga čini jednim od najčešćih zdravstvenih problema tijekom trudnoće. Zato što rijetko uzrokuje simptome, testiranje je jedini način kako biste saznali ako ga imate.

Vaš liječnik može zatražiti da se testirate prije 24. tjedna, ako rutinsko testiranje urina pokazuje visoku količinu šećera u mokraći ili ako smatra da imate visoki rizik. Ako su rezultati normalni, bit ćete opet testirani između 24. i 28. tjedna.

Naravno, ako vam je već dijagnosticiran dijabetes prije trudnoće, nećete morati biti testirani.

Koliko se pretraga izvodi?

Dobit ćete sok ili nešto za pojesti što sadrži 50 grama glukoze.

Sat kasnije uzet će vam uzorak krvi i provjeriti razinu šećera u krvi.

Ako je rezultat previsok što se događa u 15 do 23 posto slučajeva, liječnik će predložiti test tolerancije na glukozu da vidi da li stvarno imate gestacijski dijabetes. Dobra vijest je da većina žena čiji skrining test pokazuje povišen šećer u krvi nema gestacijski dijabetes.

Hoće li mi biti zlo?

Neke trudnice osjećaju mučninu nakon konzumiranja glukoze, neke čak i povraćaju. Ponekad pomaže ako nešto pojedete nekoliko sati prije probira.

Što je abnormalna razina glukoze u krvi?

Različiti liječnici koriste različite standarde za utvrđivanje da li je šećer previsok. Neki će reći da ako je vaša jednosatna razina šećera u krvi 140 mg glukoze po decilitra krvne plazme (mg/dl) ili više, morate imati test tolerancije na glukozu.

Ako je razina glukoze u krvi veća od 200 mg/dL, većina liječnika će vas smatrati dijabetičarem i nećete morati ići na test tolerancije na glukozu. Ali, bilo koji rezultat između 140 i 200 znači da ćete morati uzeti tri sata za test tolerancije na glukozu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije