Tumori

Tumori

Tumori
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2009.
  • Broj pregleda: 3.931
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Upoznajte se s osobnom iskaznicom svakog tumora, s podacima i pojmovima koji se koriste u objašnjenju i opisivanju tumora od strane liječnika. Kratka početnica o tome zašto tumori nastaju i zašto se međusobno razlikuju.

Što su tumori?

Tumori su bolesti s ozbiljnom prognozom po život, te su tema o kojoj se mnogo govori, često pogrešno. Zato ćemo na ovom mjestu pokušati razjasniti osnovne pojmove vezane uz tumore.
Rak nije jedna bolest, već pojam koji označuje dvjestotinjak različitih bolesti. Stoga je teško odgovoriti kako nastaje rak, i kako pronaći lijek protiv raka. Ne borimo se protiv jedne bolesti s jednim uzročnikom, nego s više desetina različitih bolesti s isto toliko uzroka nastanka bolesti.

Riječ "tumor" znači oteklina, što znači da bi takav opis odgovarao i otoku upalnog porijekla. Ipak, danas se taj pojam uvriježio kao oznaka za novotvorine (neoplazije).

Pojam "novotvorina" označava novonastalu tvorbu u organizmu koja je nastala kao posljedica različitih unutarnjih i vanjskih faktora koji djeluju na organizam. U osnovi, novotvorine nastaju kad se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama rasta stanice.

"Rak" (kancer, cancer) predstavlja zloćudni oblik novotvorine. Zloćudnost ili malignost nekog tumora odnosi se na svojstvo tog tumora da invadira i razara okolno tkivo i da stvara udaljene metastaze u organizmu, te kao posljedica nastupa smrt. Naravno, dijagnoza zloćudnog tumora ne podrazumijeva smrt. Pravodobnom dijagnozom, i dobrim odabirom terapije izlječenje je kod nekih malignih tumora moguće.

Adenomi
su tumori koji potječu iz žljezdanog tkiva, ili svojim rastom stvaraju sliku žljezdanog tkiva.

Karcinomi su novotvorine porijekla epitelnih stanica. Adenokarcinom bi stoga označavao tumor u kojem tumorske stanice epitelnog porijekla rastu stvarajući žljezdane tvorbe.

Carcinoma in situ (CIS)
-tumorska tvorba mikroskopske debljine, koja se nalazi samo u epitelnom sloju tkiva, i ne probija bazalnu membranu epitela. Ima potencijal probijanja membrane i invazivnog rasta.

Sarkomi
su tumori koji potječu iz mezenhima ili njegovih derivata (mezenhim je prvobitno vezivno tkivo koje se javlja još u embrionalnom stadiju).

Papilomi
su dobroćudne epitelni tumori koji stvaraju resičaste tvorbe.

Polipi
su tumori koje izbočuje iznad površine sluznice, kao vidljiva, solitarna masa.

Kancerogenost
predstavlja potencijal neke tvari da izazove genetska oštećenja u stanici koja će dovesti do nekontroliranog rasta stanice tj. raka.

Najnovije

Najčitanije