Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Miomi - kada ih operirati?

Miomi - kada ih operirati?

Miomi - kada ih operirati?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.05.2009.
  • Broj pregleda: 12.472
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Miome uglavnom ne zahtijevaju kirurško liječenje, nego samo redovito ginekološko praćenje. Pa ipak u nekim slučajevima histerektomiju operativno uklanjane maternice ili miomektomiju.

Miomi su benigni tumori maternice koji postoje u gotovo 20% žena reproduktivne dobi. Radi se o nodularnim/čvorićastim tumorima maternice koji variraju u broju i veličini.

Mogu nastati u različitim dijelovima maternice tako da razlikujemo:

  • subserozne miome (miomi koji su lokalizirani na samoj površini maternice i prekriveni su njezinom seroznom površinom)
  • intramuralne miome (miomi koji se nalaze unutar stjenke maternice)
  • submukozne miome (miomi koji rastu ispod sluznice maternice te deformiraju šupljinu maternice)

Miomi na peteljci su varijanta subseroznih mioma koja je sa materničnom stjenkom povezana s različito debelom peteljkom.

Rađajući miomi su submukozni miomi na peteljci koja prolaze cervikalno ušće te su vidljivi u rodnici. Osim što mogu biti lokalizirani u samom tijelu maternice, moguća je njihova lokalizacija i u grliću maternice.

Uzrok nastanka mioma još nije poznat, ali s obzirom na to da se javljaju tijekom reproduktivne dobi te da se njihova veličina smanjuje u postmenopauzi, sve govori u prilog estrogenske ovisnosti mioma.

Najčešće su prisutni bez ikakvih simptoma (u više od 50% žena koje imaju miome) a najčešći simptom koji vodi kirurškoj intervenciji su produžena i obilna krvarenja s posljedičnom anemijom. Od ostalih simptoma javljaju se kronična zdjelična, te nagla bol koja je posljedica torzije mioma na peteljci ili infarkta te degeneracije mioma različite lokalizacije. Ponekad se javljaju simptomi i zbog pritiska mioma na susjedne organe kao što je mokraćni mjehur te debelo crijevo. Dijagnoza mioma postavlja se tijekom ginekološkog pregleda i dopunjuje ultrazvučnim pregledom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije