Iznenađujući znakovi depresije

Iznenađujući znakovi depresije

Iznenađujući znakovi depresije
  • Objavljeno: Petak, 13.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Depresija je puno više od lošeg raspoloženja. Može narušiti kvalitetu svakog aspekta života. Nažalost, osobe koje pate od depresije ju često ni ne prepoznaju. Višegodišnja istraživanja na temu depresije su pokazala da depresija često uzrokuje suptilne simptome koji mogu biti teško primjetni, a najgore od svega jest to da ih se često ne povezuje s depresijom.

Ako uvođenje svakodnevne tjelovježbe i zdravih prehrambenih navika ne poboljšava vaše stanje, svakako se obratite liječniku. Također, ako neki od ovih simptoma traju već neko vrijeme, potražite pomoć liječnika.

Vaš dom je neuredan

Dom povremeno može biti svima neuredan, ali osobe koje pate od depresije se susreću s poteškoćama kod svakodnevnog obavljanja osnovnih obveza, uključujući i one kućanske. Depresija može utjecati na osobu tako da nema potrebu za čišćenjem, dom postaje sve neuredniji, a stanje uma još gore. Vrlo lako se na taj način naći u začaranom krugu.

Bolovi u tijelu

Depresija neće uzrokovati samo psihičke smetnje. Većina ljudi osjeća fizičke simptome. Jedan od najčešćih je neobjašnjiva kronična bol. Čak 75% osoba koje pate od depresije osjeća neki oblik kronične boli, a ta bol dodatno pogoršava depresiju. Iako znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto je kronična bol povezana s depresijom, povezuju to s činjenicom da je osobama koje pate od depresije povećana razina citokina, proteina koji promiču kroničnu upalu.

Poteškoće s pamćenjem

Depresija negativno utječe na zdravlje mozga, uključujući i onaj dio koji je odgovoran za pamćenje. Također može promijeniti percepciju događaja iz prošlosti. Osobe koje pate od depresije se češće netočno sjećaju nekih događaja iz prošlosti. Depresija utječe i na sposobnost koncentracije i pamćenja novih informacija.

Ne vodite brigu o higijeni

Za zdrave osobe je osnovna tjelesna higijena neizostavan dio dana u tolikoj mjeri da ne razumiju kako nekim osobama to može predstavljati problem. No, osobama koje pate od depresije, osobna higijena predstavlja popriličan izazov. Ne sudjeluju u društvenim aktivnostima i ne vide potrebu za održavanjem osnovne osobne higijene.

Osjećate poteškoće kod donošenja odluka

Ako osjećate poteškoće kod donošenja bilo kakvih odluka, malih ili velikih, to može biti jedan od znakova depresije. Osobe koje pate od depresije nisu u stanju donijeti niti najmanju odluku jer im niti jedan ishod ne predstavlja sreću i zadovoljstvo.

Osjećate probleme s radom probavnog sustava

Osobe koje pate od depresije se često žale na poteškoće u radu probavnog sustava. Stručnjaci ističu da je najčešća probavna smetnja povezana s depresijom sindrom iritabilnog crijeva. Depresija može značajno pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva, a to su najčešće nadutost, plinovi, bolovi na području abdomena i osjećaj težine.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije