Plavi ponedjeljak: Kako si pomoći kod pojave depresije?

Plavi ponedjeljak: Kako si pomoći kod pojave depresije?

Plavi ponedjeljak: Kako si pomoći kod pojave depresije?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Već tradicionalno se trećeg ponedjeljka u siječnju obilježava se Plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini. Koncept najdepresivnijeg dana u godini prvi je opisao britanski psiholog Cliff Arnall koristeći formulu koja uzima u obzir vremenske prilike, dugove, vremenski period do iduće plaće, broj neostvarenih ciljeva i nisku razinu motivacije, a ta računica obično rezultira tugom i beznadnošću.

Iako vladaju određene kontroverze vezane uz ovaj koncept, obilježavanje najdepresivnijeg dana u godini je prilika za podizanje svijesti o depresiji i mentalnom zdravlju. Zbog toga su pokrenute brojne akcije, a jedna od njih je i akcija pod nazivom Pretvorimo Plavi ponedjeljak u Pravi ponedjeljak, koju provode Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje s ciljem širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19.

''Pretvorimo Plavi ponedjeljak u Pravi ponedjeljak akcija je širenja svijesti o potrebi prevencije depresije u Republici Hrvatskoj. Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 17. siječnja 2022. od 12 do 14 sati. Građani se na akciji mogu informirati o depresiji i dobiti savjete o načinima pomoći'', govori Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija i predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje te dodaje da je akcija nastala po uzoru na slične akcije koje se održavaju u Zapadnoj Europi, a prvu takvu akciju Udruga je održala u siječnju 2020. godine.

Udruga Životna linija, objašnjava njezin predsjednik, osnovana je 2013. godine i zalaže se za napredak mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na širenje svijesti o potrebi prevencije suicida i depresije.

''Iz tjedna u tjedan održavamo raznovrsne aktivnosti, kao što su grupe za emocionalnu potporu, kreativne radionice za mentalno zdravlje, tjelesno vježbanje za prevenciju depresije, akcija planinarenjem do mentalnog zdravlja i slično'', govori Tin i dodaje da u radu udruge sudjeluje stotinjak članova i volontera.

Članovi Udruge Životna linija, izvor slike: facebook.com/udruga.zivotna.linija

Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko

Na pitanje kakav trend vlada u Hrvatskoj Tin ističe poražavajuće podatke da je tema mentalnog zdravlja još uvijek stigmatizirana, ali da su napravljeni određeni pomaci na bolje po pitanju depresije.

''Ljudima u današnje vrijeme nije toliko teško priznati da imaju depresiju. Međutim, u pogledu nekih drugih psihičkih poteškoća još uvijek postoji velika stigmatizacija. Trudit ćemo se da mentalno zdravlje bude u Hrvatskoj izjednačeno s tjelesnim zdravljem i da bude potpuno normalno korištenje psihoterapije radi očuvanja mentalnog zdravlja, kao što je normalno odlaziti kod stomatologa u slučaju problema sa zubima'', objašnjava Tin.

Muči vas zimska depresija? Psihologinja otkriva kako se napokon izvući iz začaranog kruga

Za mentalno zdravlje, ističe naš sugovornik, bismo se trebali redovito brinuti, upravo kao i za fizičko zdravlje. ''Redovita psihoterapija ili sudjelovanje na grupama za emocionalnu potporu trebali bi biti uobičajena pojava, slično kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama. Osobito to vrijedi u kriznim i stresnim vremenima poput sadašnjih uvjeta pandemije COVID-19 i posljedica potresa'', zaključuje Tin.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije