Kako biti uspješniji u donošenju odluka?

Kako biti uspješniji u donošenju odluka?

Kako biti uspješniji u donošenju odluka?
  • Objavljeno: Utorak, 14.06.2016.
  • Broj pregleda: 967
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada nismo znali kako donijeti dobru odluku. Tada oprezno razmatramo prednosti i nedostatke pojedine odluke, razmišljamo o posljedicama i rizicima, nakon čega donosimo određeni zaključak. Čak i tada smo u stanju donijeti krivu odluku ili učiniti nešto što smo učinili više puta: odaberemo ono u što najmanje sumnjamo i za što smo sigurni da neće imati negativne posljedice. Da biste bili bolji u donošenju odluka, slijedite ove savjete koji će vam u tome pomoći.

Fokusirajte se na moć donošenja odluka

Sekunda kada donesete novu odluku je sekunda kada ste promijenili svoju sudbinu. Moć odabira i donošenja odluka je iznimno velika. Odabirete ponašanje, postupke, smjer, posljedice i put svojeg života. Nemojte očajavati ni biti frustrirani.

Niste zadovoljni vlastitim životom? Sve se može promijeniti u jednoj sekundi ako to uistinu želite. Donijeti odluku znači prestati pričati o nečemu i nešto napraviti. Ako niste ništa poduzeli, to znači da niste donijeli nikakvu odluku.

Provjerite kako maksimalno iskoristiti svaki dan!

Najteži dio uspjeha je donošenje ispravne odluke

Donijeti ispravnu odluku može biti puno teže nego što mislite. Odaberite pravilno, ali nemojte odugovlačiti. Odlučite brzo i potom odluku provedite u djelo. Istraživanja su pokazala da je ovo glavna razlika između osoba koje su uspješne i onih koje čitavo vrijeme stoje na mjestu.

Uspješne osobe donose odluke na temelju svojih životnih vrijednosti i željenog cilja. Svoje odluke se drže do kraja. Neuspješni ljudi su sporiji i neodlučni, često se predomišljaju i rijetko odluke provode do kraja.

Vježbajte donošenje odluka

Kao i kod svake druge aktivnosti, s vremenom ćete biti puno bolji u donošenju odluka. Vježbajte donošenje odluka u svakidašnjim životnim situacijama, počevši od danas. Usudite se danas donijeti odluku o nečemu što već dulje vrijeme odugovlačite. Vrlo brzo ćete se osjećati bolje i sretnije.

Oslobodite svoju kreativnost i probudite maštu!

Učite iz posljedica svojih odluka

Svaka odluka koju donesete sa sobom nosi određen posljedice. One mogu biti loše ili dobre. Obratite pažnju na posljedice svojih odluka i svoje zadovoljstvo njima.

Koja je vjerojatnost da bi drugačija odluka dala bolje rezultate? Iskoristite ovo kao trenutak za učenje koje će vam pomoći u boljem donošenju odluka u životu. Sada znate što za vas više ne funkcionira i u stanju ste fokusirati se na nešto drugo.

Ostanite fleksibilni i vjerni onome što ste odlučili

Ponekad ćete donijeti odluku, ali nećete znati kako ju točno provesti u djelo. Primjerice, možda ste odlučili putovati, ali još uvijek niste sigurni kako ćete to ostvariti. Nemojte očajavati.

Jednom kada odlučite u kojem smjeru želite ići, nastavite raditi sve što možete da biste išli u tom smjeru i istovremeno ostanite otvoreni za promjene. U navedenom primjeru putovanja bi to značilo da ćete možda trebati odgoditi put ili da nećete ići na točno određenu destinaciju. Poanta je da zadržite fokus na cilju i ostanete vjerni sebi.

Putovanja ublažavaju stres, potiču kreativnost i štite srce!

Uživajte u donošenju odluka

Donošenje odluka treba biti zabavno i predstavljati užitak. Trebate znati da ste se donošenjem brzih i informiranih odluka istaknuli od većine. Sada ste već na dobrom putu prema uspjehu i možete biti sigurni u to da ćete iduću odluku donijeti puno lakše i brže.

Najnovije

Najčitanije