Je li problem u vama ili nekom drugom? Ovih 6 znakova otkriva tko je toksična osoba

Je li problem u vama ili nekom drugom? Ovih 6 znakova otkriva tko je toksična osoba

Je li problem u vama ili nekom drugom? Ovih 6 znakova otkriva tko je toksična osoba
  • Objavljeno: Petak, 18.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Psihologija

Razumijevanje znakova toksičnog ponašanja, kao što je manipulacija i nepreuzimanje odgovornosti, vam može pomoći da pronađete pozitivne načine za poboljšanje odnosa s drugima i samim sobom.

Osoba s toksičnim osobinama može izazvati dosta sukoba u životima onih oko sebe. Ipak, postoje načini da detektirate takva ponašanja i promijenite ih, što vam može pomoći da poboljšate svoj život i odnose s ljudima oko vas. Razumijevanje znakova toksičnosti vam može pomoći u prepoznavanju toksičnog ponašanja.

Izbjegavanje rasprava

Netko tko pokazuje toksično ponašanje se često ne želi uključiti u važne rasprave. Zbog toga neki važni problemi mogu ostati neriješeni.

Ako ne možete izbjeći raspravu o problemu, možda ćete primijetiti da pribjegavate metodama kojima tjerate drugu osobu da se osjeća manje sigurnom u sebe.

Odbijanje preuzimanja odgovornosti

Možda će vam biti teško priznati svoje pogreške pa ćete za vlastite manjkavosti okriviti druge. Ako niste u stanju razmisliti o tome kako vaše ponašanje može pridonijeti problemima koji se pojavljuju, to često može utjecati na vaš osobni rast.

Prema istraživanju iz 2017. godine, razmišljanje o odlukama koje donosite može pozitivno utjecati na to kako se identificirate.

Odbijanje isprike

Ako imate toksične crte osobnosti, često možete izvrtati istinu kako bi izgledalo kao da ste vi žrtva ili kako biste izbjegli krivicu. Čak i kada ne možete zaobići pogrešku, možda ćete ipak izbjeći ispriku, što može narušiti odnose s onima do kojih vam je stalo.

Ako se suočite s problemom, vjerojatno ćete postati defenzivni u odnosu na povratne informacije i uvrijeđeni kritikama. Toksičnost također može otežati slušanje perspektive drugih, što može dovesti do toga da se ne ispričavate kada je to potrebno.

Manipuliranje drugima

Toksična ponašanja mogu uključivati manipuliranje drugima za osobnu korist i kontrolu. Netko tko to radi može lagati, pretjerivati ili izostaviti informacije kako bi nekoga natjerao da učini ono što želi. Manipulatori to također čine kako bi utjecali na pozitivno mišljenje drugih o sebi.

Manipulacija može uključivati uvrede, šale o nečijoj osjetljivosti i uskraćivanje naklonosti.

Drugi oblik manipulacije koji se može koristiti je gaslighting, koji se događa kada netko pokušava natjerati drugu osobu da preispita svoju stvarnost. Ako imate toksične osobine, vjerojatnije je da ćete ljude u svojoj okolini na neki način natjerati da ne vjeruju sebi i svojim osobnim iskustvima.

Nepoštivanje granica

Nepoštivanje granica može utjecati na osjećaj sigurnosti i povjerenje. Ako imate toksične osobine, možete ignorirati potrebe drugih ili primijetiti da niste prisutni na važnim događajima u njihovim životima.

Ako ne želite zadovoljiti nečije potrebe zauzvrat, to može utjecati na vaš odnos s onima do kojih vam je stalo.

Nedosljednost

Nitko nije savršen. Svatko ponekad može biti nedosljedan. Ali ako često pokazujete nedosljedno ponašanje, ljudi bi to mogli smatrati toksičnom osobinom.

Ako vam je teško poštovati obveze ili obećanja, to može utjecati na to kako ćete podržati svoje voljene. Ako ste tipično nedosljedni, možete primijetiti impulzivno, oportunističko ili nestalno ponašanje kod sebe.

Prema istraživanju, iako se ovi znakovi ne razlikuju kod muškaraca i žena, žene se obično strože osuđuju zbog ovakvog ponašanja.

Što učiniti ako je zaista problem u vama?

Ako je zaista problem u vama, napravite izmjene u svom ponašanju kako biste održavali zdrave međuljudske odnose. Svi ponekad pogriješimo, stoga se ispričajte kada vam se to dogodi jer će vas okolina smatrati iskrenijima i odgovornijima prema emocijama drugih ljudi. Također, pokušajte poštivati tuđe granice te, koliko god otrcano zvučalo, ponekad se stavite u tuđe cipele i ne činite ono što ne biste voljeli osjetiti na vlastitoj koži. Ako imate problema u pronalaženju konkretnih rješenja, predlažemo da o tome razgovarate s terapeutom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije