Ljubavno bombardiranje: kako razlikovati zaljubljenost od manipulacije

Ljubavno bombardiranje: kako razlikovati zaljubljenost od manipulacije

Ljubavno bombardiranje: kako razlikovati zaljubljenost od manipulacije
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedna od najtežih stvari u odnosima je prihvatiti da se možda nalazite u nezdravoj vezi ili braku. U svijetu u kojem nam filmovi nameću da svaka veza mora biti najljepša romansa vašeg života, emocionalno nedostupni partneri mogli bi vam predstavljati veliki problem. S druge strane, kada napokon upoznate osobu koja vas obasipa pažnjom i pruža osjećaj obožavanja, mogli biste imati dojam da je veza predobra da bi bila istinita.

Takav odnos često započinje kao bajka, no mogla bi se neprimjetno pretvoriti u noćnu moru koje niste ni svjesni. Tada shvatite da nije riječ o pažnji već o kontroli i manipulaciji. Ako ste vi ili vaši bližnji bili u takvoj situaciji, ali niste znali ukratko imenovati takve partnere - riječ je o „ljubavnom bombašu.“

Što je ljubavno bombardiranje?

Ovaj obrazac manipulativnog ponašanja očituje se kroz pretjeranu pažnju, interes i privrženost. Često se, isprva simpatične i slatke geste, koriste kao taktika kontrole i mogu biti rani znakovi emocionalnog zlostavljanja. Pretjerano obožavanje ljubavni bombaš ne pokazuje cijelo vrijeme, već funkcionira prema principu "toplo - hladno" ne bi li što duže zadržao osjećaj entuzijastičnog početka ljubavnog odnosa.

Kada se zaljubimo, često gubimo svijest o stvarima koje nas okružuju, a mane i nedostaci partnera su nam zanemarive, pa gotovo i nevidljive. Svaki početak veze za nas je euforičan, a s partnerom želimo provesti što više vremena, premda to značilo zanemarivanje obaveza poput posla ili škole. Druga strana jednako je euforična, što je nama potpuno normalno. Želi upoznati sve vaše prijatelje, rodbinu i provoditi što više kvalitetnog vremena s vama, a onda slijedi nagla promjena. Divljenje se naglo povlači, ostavljajući iza sebe emocije bezvrijednosti i zbunjenosti.

„Ljubavni bombaši mogu otežati partneru da napusti vezu koja im ne odgovara, jer se psihički zlostavljač može vraćati s ekstravagantnim isprikama i znakovima ljubavi kako bi druga strana imala osjećaj krivnje,“ objasnila je američka terapeutkinja Kaylin Zabienski, prenosi insider.com.

U konačnici, ovu strategiju koriste uglavnom narcisoidne osobe koje svom partneru žele oduzeti osjećaj moći, kontrole i snage pojedinca. Kako bi razlikovali ljubavno bombardiranje od zaljubljivanja, stručnjaci se slažu da ne postoji jednostavan način. Ipak, donosimo vam nekoliko scenarija koji bi vam mogli pomoći da uočite potencijalno problematično ponašanje prije nego bude prekasno.

Intenzivna komunikacija

Normalno je imati veći tok komunikacije kada vam se netko sviđa. Međutim, zatrpavanje porukama i pozivima mogla bi biti jasna crvena zastava. Pitanja koja si možete postaviti su "dosađuje li mi u nezgodno vrijeme, dok sam na poslu ili uživam s prijateljima" i "mora li u svakom trenutku znati što ja radim?"

Kako prenosi Self, komunikacijski stil vašeg partnera jako je važan. Signali da nešto nije u redu uključuju i iznenađujuće agresivan ili nervozan ton, kao i opsesivnu ili pretjeranu ljubomoru zbog koje se osjećate tjeskobno kada provodite vrijeme s drugima. Kad ste vani s prijateljima i pošaljete poruku "oprosti, ne mogu sada, razgovarajmo kasnije," većina partnera u zdravim vezama će odgovoriti s potpunim razumijevanjem.

"Ako se vaš partner osjeća uvrijeđeno kad se zabavljate bez njega ili implicira da ga ne poštujete ako se stalno ne javljate, pokušava vam oduzeti slobodu i izolirati vas kontrolirajućim ponašanjem," objasnila je terapeutkinja Kimberly Perlin za Self.

Pretjerano darivanje

Pažljiva iznenađenja, slatkorječive poruke i večere uz svijeće tipični su načini za udvaranje. Međutim, raskošni darovi, svakodnevna dostava ruža na vašem radnom mjestu, skupi nakit i financiranje od samog početka, mogu biti jedni od ranih znakova sklonosti psihičkog zlostavljanja. Pretjeranim darivanjem osoba pokušava manipulirati da što brže razvijete emocije i steknete povjerenje.

Financijski aspekt jedan je od najboljih pokazatelja. Pomoć u plaćanju stanarine ili popravcima automobila može značiti da vas želi učiniti financijski ovisnom o njemu (ili financijski ovisnim o njoj). Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su proživjele obiteljsko nasilje, doživljavaju i ekonomsko zlostavljanje; poput izreka „sve sam ti omogućio“ i „bez mene ne bi imao ništa.“

„Ne moraš ići na posao, idemo na produženi vikend“ zvuči slatko i možda vam je zaista potreban odmor, ali ako niz iznenađenja znači da stalno zanemarujete svoje životne obaveze, vaš partner vjerojatno pokušava umanjiti vašu sposobnost da se brinete za sebe i povećati vaše oslanjanje na njega.

Vaš odnos se prebrzo odvija

Krenuli ste izlaziti i prije nego ste svjesni - živite zajedno, zaručeni ste i pričate o pokretanju vlastite obitelji. Zapitajte se "je li osoba pretjerano zaljubljena iako smo se vidjeli samo jednom?" Ako sumnjate na ovakav tip odnosa, potvrdan odgovor na ovo pitanje mogao bi vam doista olakšati odluku. Vrlo vjerojatno je riječ o ljubavnom bombašu koji želi preuzeti kontrolu nad vašim životom.

"U nasilnim vezama često postoji kratko, intenzivno razdoblje udvaranja nakon čega slijedi želja da se brzo formalizira i produbi obveza", rekla je Laura Reagan, specijalizirana psihoterapeutkinja za kompleksne traume.

Tražite mišljenje drugih ljudi i razgovarajte s partnerom. Pažljivo saslušajte što vam imaju za reći, a zatim razmislite o tome kako se osjećate o prirodi vašeg odnosa. Ako je vaš partner doista zainteresiran za izgradnju odnosa, spremno će prihvatiti zahtjev da uspori - čak i ako to zahtijeva prilagodbu za oboje.

Ne poštuju vaše granice

U početku vam može laskati da partner želi s vama biti 24/7, ali ubrzo biste mogli dobiti osjećaj gušenja. Svaka osoba je individua za sebe i ima svoje potrebe i želje i sigurno ne želi biti kontrolirana od strane drugoga. Mora imati svoje prijatelje, hobije i interese koje ne uključuju partnera jer naš život ne prestaje kada uđemo u vezu.

Ljubavni bombaši očekuju i puno pažnje zauzvrat. Njihov glavni cilj je učiniti druge zavidnima i pridobiti svu vašu pažnju. Kada vas pretjerano daruju, obasipaju komplimentima i na različite načine veličaju vašu vezu, očekuju da će biti zauzvrat nagrađeni. Mogli biste se osjećati obveznima uključiti ih u sve svoje planove kako se ne bi uzrujavali.

Nije svaka pretjerano privržena osoba nužno manipulator i ne treba u svaku novu romansu gledati sa sumnjom. Ipak, obratite pozornost na navedene znakove i najvažnije - komunicirajte.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije