Najznačajnije prednosti čitanja

Najznačajnije prednosti čitanja

Najznačajnije prednosti čitanja
  • Objavljeno: Subota, 19.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Nažalost, čitanje s godinama postaje sve manje popularno. Što smo stariji, to je sve manje vremena za čitanje, obveza je sve više, a ono malo slobodnog vremena provodimo gledajući televiziju.

Čitanje nije bez razloga nešto što će brojni stručnjaci preporučiti. Ono donosi razne prednosti, a mi vam donosimo najznačajnije.

Izazov uma

Kada kažemo izazov, ne mislimo da je knjigu teško razumjeti (iako postoje i takve). Mozak se napreže kako bi upamtio informacije, povezao radnju i vizualizirao štivo. Čitanjem se povećava inteligencija, a to je nešto što televizija ne može napraviti.

Poboljšava vokabular

Čitanjem ćete se s nekim riječima susresti po prvi puta, a kako biste mogli shvatiti što je pisac htio reći, potražit ćete objašnjenje te riječi. Ovo je odličan način poboljšavanja vokabulara, a svi vole biti u društvu osobe koja se izražava jasno i bez poteškoća. Ako imate problema s pamćenjem novih riječi, probajte ih jedno vrijeme što češće upotrebljavati u razgovoru kako biste ih zapamtili.

Poboljšava koncentraciju

Za čitanje je potrebna određena razina koncentracije kako biste u potpunosti razumjeli štivo. Kako čitanje i koncentracija idu ruku pod ruku, tako će se vaša sposobnost koncentriranja na druge stvari s vremenom poboljšati.

Samopouzdanje

Čitanjem se poboljšava vokabular te puno toga naučite o sebi putem likova. Sve to će poboljšati vaše samopouzdanje, naročito u komunikaciji s drugima.

Održava pamćenje

Ako svojem pamćenju redovito ne dajete neke zadatke, velika je mogućnost da ćete sa starenjem imati poteškoće s pamćenjem. Dobra vijest je da čitanje može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Samodisciplina

Samodisciplina je jedna od najrjeđih vrlina, a čitanjem se može razviti. Naime, samodisciplinom ćete odraditi sve obveze kako biste na miru mogli čitati, a isto tako ćete samodisciplinom prestati s čitanjem u jednom trenutku kako biste mogli ispuniti neku obvezu.

Zabava

Kada vam je dosadno ili ste usamljeni, uvijek dostupan lijek je knjiga. Čudesno je to kako vrijeme brzo prolazi dok čitate zanimljivo štivo.

Kreativnost

Kada čitate, uglavnom vizualizirate radnju. Poistovjećujete se s nekim likom, suosjećate s njim i zamišljate rasplet. Sve to razvija maštovitost i kreativnost, a vama omogućuje učinkovitiji pronalazak rješenja za razne probleme.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije