Napad panike: kako se smiriti i kako pomoći osobi koja ga ima?

Napad panike: kako se smiriti i kako pomoći osobi koja ga ima?

Napad panike: kako se smiriti i kako pomoći osobi koja ga ima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Ako ste ikad doživjeli napadaj panike, onda vrlo dobro znate kako on izgleda. Javljaju se poteškoće s disanjem, ubrzani otkucaji srca, napetost u mišićima i vrtoglavica. Osim fizičkih simptoma, prisutni su i oni zastrašujući psihički - negativne misli, snažan strah od gubitka kontrole i bojazan za zdravlje.

Čak i biti u prisutnosti osobe koja u tom trenutku doživljava napadaj panike može biti jednako uznemirujuće za vas, kao i za osobu koja ga proživljava.

U ovom vam članku otkrivamo savjete stručnjaka kako trebate postupiti kada vas ulovi napadaj panike, ali i kako postupiti kada se to dogodi osobi u vašem okruženju.

Kako smiriti napadaj panike?

Kada osjetite napadaj panike, vjerojatno se osjećate izgubljeno i teško vam je racionalno razmišljati o tome što treba učiniti. No, bilo bi dobro kada biste zapamtili ove korake i znali kako postupiti idući put da si olakšate uobičajene simptome napada panike.

1. Kontrolirajte disanje

Panični napadi mogu doslovce oduzimati dah zbog čega se možete osjećati kao da ćete se ugušiti. Zato se tijekom napada panike pokušajte usredotočiti na disanje jer upravljanje disanjem može biti ključno za smanjenje simptoma napada panike.

Dišite polako da biste ublažili plitko disanje. Ako je moguće, stavite ruke na trbuh i duboko udahnite dok se trbuh u potpunosti ne ispuni zrakom.

2. Opustite mišiće

Tijekom paničnog napada možda ćete primijetiti bol, ukočenost i napetosti tijela. Nekoliko trenutaka pokušajte se usredotočiti na opuštanje tijela jer to može olakšati nelagodu. Opuštanje ovog tipa će također pomoći umanjiti tjeskobne misli.

Zategnite i opustite svaki skup mišića, ruke i noge, ramena i leđa. Usredotočite se na zasebne grupe mišića, uključujući leđa i ramena, sve do vrha glave. Nemojte zaboraviti opustiti mišiće lica.

3. Kontrolirajte misli

Strah koji osjećate tijekom napada panike prelazi okvire realnosti. Iako ste prestravljeni jer sve što želite je da napad završi, pokušajte kontrolirati i usmjeriti svoje misli.

Koliko god to bilo teško, skrenite pozornost na ugodnije misli. Umjesto o situaciji u kojoj se nalazite, pokušajte razmišljati o pozitivnim aspektima svog života ili nečem što vas čini sretnim.

4. Suočite se sa strahom

Jedan od važnih koraka za upravljanje napadima panike je suočavanje sa svojim strahovima. Ako se napadi javljaju u određenim situacijama, kao što su gužve, nemojte izbjegavati takve situacije. Izloženost toj situaciji će pomoći da nadvladate paniku i pošaljete poruku svojim strahovima da imate kontrolu nad njima.

Ako su napadi panike nepredvidivi i događaju se u situacijama koje ne možete kontrolirati, kao što su potres ili epidemija, također ćete se morati uhvatiti u koštac s panikom koja vas preplavljuje. Sjetite se da možete biti svjesni tijekom napada panike, čak i kada je riječ o neočekivanom napadu jer to može pomoći da se nosite sa svojim simptomima. Osvijestite svoje osjećaje i podsjetite se da vladate situacijom.

5. Ostanite u sadašnjosti

Koliko god da je ona stresna, morate živjeti u sadašnjosti. Dopustite anksioznosti da vas prevlada na jedan trenutak, ali pokušajte svaki put sve brže preuzeti kontrolu nad njom. Tada ćete bolje shvatiti kako napadi panike funkcioniraju.

Nemojte živjeti u prošlosti niti previše razmišljati o budućnosti jer će vas stres u potpunosti svladati. Za vaše emocionalno, fizičko i psihičko zdravlje je izuzetno važno da živite u sadašnjosti i da ste većinu vremena samo na nju fokusirani.

Kako pomoći osobi koja ima napad panike?

Osoba koja doživljava napad panike najčešće ima osjećaj da će umrijeti. Da doživljava srčani udar i da treba hitnu medicinsku pomoć. Kada se napad panike dogodi, od velike važnosti je način na koji okolina reagira.

1. Nemojte govoriti "smiri se"

Kada su u pitanju stvari koje možete i trebate napraviti, izgovaranje ovakvih riječi je definitivno zadnje što trebate napraviti. Anksioznost može biti toliko jaka da umirujuće riječi mogu izazvati suprotno djelovanje. Ako govorite osobi da se smiri i da ostane mirna, napad panike može postati još intenzivniji.

2. Dajte do znanja da ste tu

Ako uistinu želite pomoći osobi koja doživljava napad panike, dajte joj do znanja da ste tu, ali nemojte raditi nikakav pritisak. Dajte do znanja osobi da ste podrška i da vam može reći zašto doživljava napad panike, da ju ne osuđujete i da ćete pomoći ako osoba želi da joj pomognete. Također, recite da na vas može računati i da vam kaže ako postoji išta što možete napraviti.

3. Nemojte paničariti

Najmanje ćete pomoći ako i sami postanete anksiozni. Nemojte paničariti oko nečijega napada panike. Tako ćete samo pogoršati situaciju. Negativne emocije ćete dovesti na još veću razinu. To je kao da dodajete gorivo u vatru. Suosjećanje ne znači preuzimanje tuđih emocija, već njihovo shvaćanje.

4. Slušajte

Prije nego što počnete instinktivno reagirati, obratite pažnju na to kako se osoba ponaša. Slijedite upute koje vam daje umjesto da djelujete prema instinktu. Napadi panike su za svakoga drugačiji. Nekome će trebati čaša vode, nekome zagrljaj, a nekome mir i tišina.

5. Naučite suosjećati

Kada su u pitanju emocije drugih osoba, probajte se staviti na njihovo mjesto. Svi smo doživjeli neki oblik anksioznosti pa probajte zamisliti tu anksioznost nekoliko puta veću. Budite empatični i dajte toj osobi do znanja da se ne mora boriti protiv svojih osjećaja, već da ih treba prihvatiti i pokazati. Vjerojatno će panika početi popuštati.

Kada je u pitanju interakcija među ljudima, emocije su puno moćnije nego što zapravo mislimo. Empatija povezuje ljude. U većini slučajeva ni ne morate nešto reći, dovoljna je vaša prisutnost i podrška.

Uz strpljenje, upornost i dosljednost napadima panike se može upravljati. Vi ste vjerojatno puno hrabriji nego što mislite. Tijekom vremena moći ćete prepoznati početne simptome i ovladati napadima panike.

Panika jest nelagodna, no nije opasna za zdravlje. Život vam neće zauvijek biti takav, čak ni u trenucima kada se zaista ne osjećate dobro!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije