Kako izbaciti negativne misli?

Kako izbaciti negativne misli?

Kako izbaciti negativne misli?
  • Objavljeno: Subota, 02.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Da biste se osjećali manje beznadno, potrebno je prilagoditi svoje misli, a ne samo ponašanje. Korisne kognitivno-bihevioralne terapijske tehnike mogu pomoći promijeniti razmišljanje. Sljedećih pet tehnika može vam dati nadu i snagu za napredak.

Razmislite o barem jednoj pozitivnoj situaciji u životu

Jedna od najčešćih kognitivnih pogrešaka su česte negativne misli. Na primjer, ako jedan aspekt našeg života ne ide uzlaznom putanjom, onda nam se cijeli život raspada. Da biste promijenili način razmišljanja, počnite malim koracima. Zapitajte se koji aspekti života vam donose radost i utjehu? Uz koga se osjećate sigurno, zadovoljno i opušteno? Potrudite se zadržati pozitivnost oko sebe.

Osigurajte kvalitetan san.

Nesanica nas čini razdražljivima i misli su nam konfuzne, što itekako utječe na interakciju s drugima i iskrivljuje pogled na svijet. Postoje dokazi da nas nedostatak sna čini preosjetljivima i zbog toga negativno tumačimo razne situacije. Evolucija igra veliku ulogu u tome. Nedostatak sna utjecao je na osjetljivost i pripravnost na predatora. U modernim vremenima, nesanica ne donosi ništa dobro. Koliko god da vam je trenutno teško zaspati, pokušajte se prisiliti na to.

Misli vas ne definiraju.

Misli često idu ovim tokom: „Sve je gotovo! Ništa ne valja! Zašto uvijek ovako razmišljam? Što nije u redu sa mnom?“. Ovo je primjer dvostrukih negativnih misli i jadanja. Mnogi vjeruju da ih definiraju vlastite misli i izgovorene riječi. Pokušajte promatrati misli kao nepristranu treću stranu: „Imam misao o tome da je svijet beznadan. Ponekad razmišljam na taj način, no svakoj misli dođe kraj. Misli ne moraju biti istinite i ne predstavljaju me kao osobu. Idem poraditi na tome da misao prođe.“

Nemojte pomiješati sadašnjost (ili prošlost) i budućnost.

Beznađe može biti odrednica depresije. Često se pretpostavlja da se stvari ne mogu promijeniti na bolje. Tu je umiješan i osjećaj bespomoćnosti. Ako niste imali kontrolu u prošlosti, vjerojatno neće ništa poduzimati za budućnost.

Budite fizički aktivni.

Svježi zrak, sjeckanje povrća, trčanje, osjećaj zemlje pod prstima, duboki udah, istezanje, vruća kupka, zakucavanje čavla i umirujuće pletenje. Ove fizičke radnje mogu smanjiti tjeskobu. To je zato što interakcija s okolinom u sadašnjosti otežava razmišljanje o prošlosti ili budućnosti. Ako prošećete i uočite promjenu boje lišća na drveću, osjećat ćete se stabilno. Osjećat ćete se stvarnije. Osim toga, fizička aktivnost luči endorfin i zbog njega ćete se osjećati odlično.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije