Odvikavanje od droge i alkohola prirodnim putem - je li moguće?

Odvikavanje od droge i alkohola prirodnim putem - je li moguće?

Odvikavanje od droge i alkohola prirodnim putem - je li moguće?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Alkohol i nikotin su na vrhu ljestvice kada su u pitanju ovisnosti, što rezultira osobnom i tuđom patnjom, te ogromnim ekonomskim i socijalnim troškovima. Uz pušače i ovisnike o alkoholu, postoji sve veći broj ovisnika o ilegalnim drogama.

Metamfetamin ("speed"), kokain i heroin se naširoko koriste u pojedinim demografskim skupinama. Posljednjih nekoliko desetljeća, porasla je zloupotreba lijekova na recept, poput sedativa.

Prekomjerno propisivanje sedativa i hipnotika, rezultiralo je većim brojem ovisnika. Njihova žudnja može biti povezana s naglim padom razine dopamina. Brze promjene raspoloženja i razmišljanja često prate opijenost alkoholom i drogama.

Fiziološki simptomi akutne intoksikacije uključuju nagle promjene krvnog tlaka, disanja i otkucaja srca. Napadaji se mogu pojaviti tijekom intoksikacije ili odvikavanja od alkohola ili droga.

Odvikavanje je sindrom intenzivne fizičke nelagode i emocionalne patnje koji se javlja kada se upotreba alkohola i drugih supstanci naglo zaustavi. Pojedinci koji kronično zloupotrebljavaju alkohol, ili druge tvari, imaju povećan rizik od depresije, tjeskobe, problema s pamćenjem, demencije i nesanice.

Saznajte kako pobijediti bilo koju ovisnost!

Ograničenja konvencionalnih metoda odvikavanja od alkohola i droge

Istraživanja pokazuju da većina postojećih farmakoloških i psihosocijalnih tretmana liječenja od alkohola, zloupotrebe droga i ovisnosti ima umjerenu stopu uspjeha. Kognitivno-bihevioralna terapija i psihosocijalni pristupi koji se koriste, također nisu izrazito učinkoviti.

Godinu dana nakon prestanka uzimanja alkohola ili droga, jedna trećina će ih i dalje uzimati, trećina će koristiti neku zamjenu i kontrolirati unos, dok će samo jedna trećina ostati čista. Nakon jedne godine, stopa apstinencije i dalje opada.

Liječenje ovisnosti bez upotrebe lijekova

Rezultati istraživanja ukazuju na to da poboljšana prehrana uz određene dodatke, biljke i druge prirodne tvari, može smanjiti žudnju i simptome, i smanjiti rizik od recidiva. Većina objavljenih istraživanja usmjerena je na alkoholizam. Značajan postotak kroničnih alkoholičara i narkomana je pothranjen i nedostaje im tiamin, folna kiselina, vitamin B 6 i drugi minerali. Istraživanja su pokazala ispravnom prehranom alkoholičari mogu produljiti vijek apstinencije.

Prirodni dodaci prehrani koji mogu pomoći odvikavanju uključuju razne vitamine, magnezij, cink, aminokiseline i masne kiseline. Jedno istraživanje je pokazalo da taurin u dozama do 3 mg na dan značajno smanjuje simptome apstinencijske krize. Dok većina prirodnih dodataka nema nuspojave, preporuka je koristiti ih u ograničenim dozama. Također valja pripaziti na kombinaciju dodataka prehrani, ako ih uzimate s lijekovima, jer se tada mogu pojaviti ozbiljne nuspojave.

Ostali pristupi liječenja ovisnosti podrazumijevaju akupunkturu, meditaciju, jogu i terapiju izlaganjem virtualnoj stvarnosti. Raspitajte se o nekoj od ovih metoda i uz pomoć liječnika odaberite odgovarajuću.

Najnovije

Najčitanije