Promijenite misli, poboljšajte zdravlje!

Promijenite misli, poboljšajte zdravlje!

Promijenite misli, poboljšajte zdravlje!
  • Objavljeno: Petak, 18.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ako želite postati i ostati zdravi, počnite zdravo misli. Smijte se puno, jer smijanje dokazano ima zdravstvene koristi. Razveselite se životu, prirodi i svemu što možete vidjeti i osjetiti. Smanjite pesimizam, sumnje i negativne misli. Nemojte biti zarobljenici hirova, želja i zahtjeva drugih. Vodite brigu o svome tijelu, jer ste upravo vi njegov gospodar.

Njegujte osjećaj vrijednosti. Razmislite o tome kako ste se osjećali u trenutku kada ste bili na vrhuncu dobrog zdravlja. Zapitajte se što je dovelo do pada energije i pojave bolesti. Je li to nešto što može ostati u prošlosti ili je to još uvijek bitno? Ako je to još uvijek važan čimbenik, što možete učiniti da biste ga se oslobodili ili minimalizirali njegov učinak? Što činite za sebe kako bi bili dobrog zdravlja? Sjetite se da cjelokupno loše zdravlje može privući druge probleme, pa čak i skratiti životni vijek. Svaka misao koju mislite, svaki korak koji poduzimate kako bi sačuvali zdravlje može donijeti ogromne zdravstvene koristi i, u nekim slučajevima, i produžiti život.

Mnogi vjeruju da je dobro zdravlje prvenstveno u rukama pojedinca. Smanjite stres (pokušajte s vježbama disanja), zdravo jedite (puno voća i povrća, a manje crvenog mesa), prestanite pušiti i uključite redovitu tjelesnu aktivnost u svoju svakodnevicu. No, uz održavanje zdravog tijela važno je i održavati zdravlje uma.

Pronađite načine da vježbate svoj um. Zdrav um je um koji se dalje razvija. Na primjer, um je stimuliran kada učite novi jezik, svirate glazbeni instrument, rješavate križaljke ili zagonetke. Zdrav duh usredotočen na pozitivne misli pomaže da i tijelo bude zdravo. Možda ste primijetili vezu između pozitivnih misli i osjećaja, negativnih razmišljanja i bolesti.

Možete koristiti aromaterapiju, masažu, vježbe disanje i meditaciju. Ove drevne tehnike možete koristiti zajedno s lijekovima i drugim oblicima konvencionalne terapije.

Možete li privući bolesti ili nesreću kroz snagu negativnih misli? Tibetanski budisti smatraju da ozdravljenje nužno počinje u umu. Budistička filozofija uči da um stvara sve probleme i njihova rješenja, sreću, zdravlje i bolesti. Budisti vjeruju u zakon karme. Svaka osoba dobiva ono što i daje. Negativna karma manifestira se kao problem, bolest i patnja, dok se pozitivna karma očituje kao uspjeh, sreća i dobro zdravlje. Do te mjere da možete kontrolirati emocije i misli, i na taj način utjecati na svoju karmu, zdravlje i vitalnost.

Budistička filozofija kaže da morate izbjegavati sve što je štetno za vas ili druge, a morate biti oprezni i kada su u pitanju misli. Na taj način ćete izbjeći privlačenje bolesti u ovom životu, kao i u bilo kojoj budućoj inkarnaciji. Negativne misli, riječi i djela su poput otrovnih strelica koje su predodređene da se vrate pošiljatelju.

Usuglasite svoja očekivanja i svoje želje. Ako želite dobro zdravlje, ono što vaš um vjeruje i očekuje od tijela je ono što dobijete. Prihvatite i cijenite svoje tijelo. Zamislite da je tijelo vaš najbolji prijatelj. Umjesto da ga stalno kritizirate, odlučite se usredotočiti na pozitivne stvari koje možete učiniti kako bi postigli promjene koje želite.

Na primjer, kada liječnik ne kaže da ste bolesni, možda ćete reagirati sa strahom, užasom i bespomoćnosti. Možete vidjeti bolest kao problem, ali možete se i boriti protiv nje. Transformirajte negativne misli u pozitivne koje mogu utjecati na promjene u tijelu za vrijeme trajanja liječenja.

Što učiniti ako ste bolesni? Možete slušati ono što je vam tijelo govori kroz svoje simptome. Ponekad je potrebno malo vremena da se bolest otkrije i liječi. Morate voditi brigu o sebi, učiniti sve što možete i potražiti pomoć od koga god možete. Nekada to znači da ćete promijeniti nekoliko liječnika. Vaše pravo je da pokušate učiniti sve što je u vašoj moći kako bi ozdravili.

Prema nekim znanstvenim istraživanjima i kulturnim uvjerenjima, stil života i genetski faktori nisu jedini pokazatelji dugovječnosti i zdravlja. Evo nekoliko načina koje možete koristiti da bi ostali zdravi: jedite zdravo, odmarajte se, prestanite pušiti i redovito odlazite kod doktora. Ali isto tako zapamtite ljekovitu moć uma. Vaš optimizam, pozitivno razmišljanje i smanjenje stresa čine dio redovitih rituala za zdrav život.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije