Savjeti za mentalno zdravlje

Savjeti za mentalno zdravlje

Savjeti za mentalno zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Zapleten među dogovore, sastanke i njihova otkazivanja, umoran od mnoštva saznanja koje nam svakodnevno donosi informatičko doba, naš um je konstantno napet, baš kao i naša tijela. U moru informacija, upijte i poneku koja će vam pomoći da odmorite svoj mozak i obnovite razinu njegovih aktivnosti.

Danas se dosta pažnje posvećuje području mentalnog zdravlja i poprilično je opala netolerancija okoline prema ljudima čije je mentalno zdravlje narušeno. S druge strane, svakodnevnica je takva da su nam svima 'živci na tregerima' pa bi svatko od nas trebao učiniti nešto za zdravlje vlastita uma. Ovi savjeti mogli bi vam pomoći da se osjećate pozitivnije i poletnije:

Izgradite samopouzdanje

Identificirajte svoje sposobnosti i slabosti, uskladite ih i prihvatite.

Prihvatite komplimente

Mnogi od nas imaju problema s prihvaćanjem ljubaznosti od strane svoje okoline. Upamtite, svi se mi moramo prisjetiti pozitivnih komentara jednom kad nas sustignu teški trenuci.

Odvojite vremena za prijatelje i obitelj

Odnosi s bliskim ljudima moraju se nadograđivati i hraniti. Ukoliko uzimate osobe zdravo za gotovo, one odjednom neće biti tu kad ćete s nekim željeti podijeliti tugu ili veselje.

Primite i pružite potporu

Odnosi među obitelji i prijateljima obično propupaju kad prođu tešku fazu "testiranja".

Uravnotežite proračun

Financijski problemi uzrokuju stres. Krivac tome često je pretjerano trošenje na bespotrebne i trenutačne želje umjesto na potrebne stvari.

Volontirajte

Uključivanje u zajednicu daje osjećaj svrhovitosti koji nikakav plaćeni posao ne može nadomijestiti.

Upravljajte stresom

Nema osobe na kugli zemaljskoj koja je lišena stresa. Za održavanje mentalnog zdravlja, važno je naučiti kako se nositi sa stresorima.

Više je bolje

Obratite se drugima za pomoć u rješavanju problema. Osobe sa sličnim iskustvom pomoći će vam da pronađete odgovore na svoje probleme, a usto se nećete osjećati izoliranima.

Naučite se nositi s osjećajima

Svi mi moramo pronaći siguran i konstruktivan način da kanaliziramo osjećaje ljutnje, tuge, sreće i straha.

Pomirite se sami sa sobom

Upoznajte sami sebe, shvatite što vas čini sretnima i naučite balansirati onime što možete i što ne možete izmijeniti na sebi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije