Što je ego i zašto zbog njega patimo?

Što je ego i zašto zbog njega patimo?

Što je ego i zašto zbog njega patimo?
 • Objavljeno: Srijeda, 24.06.2015.
 • Broj pregleda: 27.223
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ego zapravo može biti izvor velike patnje. Ego predstavlja uvjerenja koja imamo o samome sebi. To su naše misli, osjećaji i uspomene. To je kombinacija racionalnog, moralnog, intuitivnog i instinktivnog. Ego se zapravo vrlo često definira kao nešto loše i negativno. Ali ego može predstavljati nešto dobro, otvoreno i ljubazno.

Koja je uloga ega?

Ego je očigledno potreban iz različitih razloga. Ego je onaj koji nam govori da nešto radimo krivo, da s time prestanemo ili da ispadamo glupi. Racionalni ego nam govori da ne razmišljamo logično ili da se ne ponašamo primjereno. Zbog ega znate što trebate napraviti da više ne budete tužni ni ljuti.

Zašto zbog ega patimo?

Ego ima svoje nedostatke, što je sasvim prihvatljivo. Ako je ego konstantno ljutit, fokusiran na samoga sebe, depresivan ili tvrdoglav, tada su očito potrebne promjene. Uz sve to, ako zbog vašeg ega ispašta veliki broj ljudi, tada trebate poraditi na njemu.

Ego djeluje na različite načine, ne mora uvijek biti bezobziran. Ako vaš ego uvijek iznova ispašta, tada ste vjerojatno fokusirani na to da zadovoljite očekivanja i želje drugih ljudi. To nije uvijek lako zaustaviti, ali ćete se osjećati puno bolje kada jednom započnete.

Što je to veliki ego?

Veliki ego predstavlja veliko samopouzdanje i problemi s egom nastaju onda kada se on ne želi prilagoditi promjenama. Uvijek treba vjerovati u napredak i razvoj.

Što je to zdravi veliki ego?

To je zapravo funkcionalan ego. On ima samopouzdanja i može biti ekstrovert, a istovremeno može biti kreativan, ranjiv i introvert. To je jaka osobnost, ali nije usmjerena na samoga sebe niti je bezosjećajna prema drugima.

Zdrav i velik ego je dobar i brižan. On istinski brine o sebi i drugima i žrtvovat će svoje potrebe kako bi pomogao drugima. Živi na rubu i provjerava koje su mu granice, ali to radi s poštovanjem prema drugima. Zdrav i velik ego uvijek treba biti spreman na promjene i njima težiti.

Koje probleme ego može uzrokovati?

Ego uistinu može uzrokovati veliki niz različitih problema. Ako mislite da imate veliki ego, tada si trebate postaviti sljedeća pitanja:

 • Napravite li scenu oko sitnice samo zato što se sve ne odvija onako kako želite?
 • Jeste li fokusirani na sebe u tolikoj mjeri da nemate suosjećanja prema drugima?
 • Osjećate li poteškoće kada je su u pitanju promjene?
 • Stavljate li sebe uvijek na prvo mjesto?
 • Je li vam izuzetno važno ono što drugi misle o vama?
 • Odnosite li se prema drugima s manjkom poštovanja?
 • Jeste li skloni natjecanju?
 • Kada vam netko povrijedi ego, koliko vam to smeta?

Ako ste na veliki broj ovih pitanja odgovorili potvrdno, vjerojatno imate problema s egom. To se može čak objasniti i kao narcizam. Nezdravi ego uvijek želi više. Uvijek želi biti više. Nikada ne uživa u onome što jest.

Problematičan ego želi jedan tip ishoda, bez obzira na ono što je potrebno da do toga dođe. Možda se osjeća superiorno u odnosu na druge. Ego koji je problematičan voli okrivljavati druge za to kako se osjeća.

Najnovije

Najčitanije