Što kada se želite opustiti, a ne znate kako?

Što kada se želite opustiti, a ne znate kako?

Što kada se želite opustiti, a ne znate kako?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ne mogu se opustiti

Kronična napetost i nervoza postali su vam uobičajeno stanje i zaboravili ste kako je to uopće biti opušten. Ujutro se ustanete umorniji nego što ste legli, kroz dan se vučete s osjećajem grča i nervoze, i teško se fokusirate na zadatke pred sobom? Navečer se jedva smirite i zaspete, opterećeni brigama i osjećajem kako vam je život pun nervoze i stresa?

Shvatite sa zebnjom da ćete se razboljeti ako nešto ne promijenite.

Moram se opustiti! Da, ali kako?

Sada vam je "opuštanje" piće navečer, pušenje, trpanje hranom ili tableta za glavobolju. Niste sretni jer te metode imaju svoju cijenu (debljanje - novi izvor stresa, potencijalni razvoj ovisnosti...). Zakopate u posao, furate se na adrenalin i pretvarate sve je u redu, a ispod kucka strah "puknut će me infarkt". Provedete večer pred TV-om, od čega se iza osjećate još ispraznije.

Opuštanje vam se čini luksuz koji si ne možete priuštiti.

Nažalost ljudi katkad priželjkuju da se razbole kako bi imali opravdanje da se odmore. Često ih tek kriza (zdravstveni problemi, značajni životni stresori i promjene) potakne da nešto poduzmu i dovedu život u ravnotežu.

Nemojte čekati takve situacije! Pokrenite se već sada i poradite na razvoju vještina opuštanja i tehnika suočavanja sa stresom. Za početak, znajte da je opuštanje više od podizanja nogu pred TV-om.

Opuštanje je vještina koju možete naučiti

Nije dovoljno sam sebi reći "daj se opusti!", jer nas to neće dovesti u opušteno tjelesno stanje. Opuštanje učimo i vježbamo kao i vožnju biciklom. Potrebno je ponavljati radnju da bismo osjetili njene efekte i učinkovito je primjenjivali. Potrebno je da tijelo aktivno dovodimo u stanje relaksacije.

Djelotvorne su vještine trbušnog disanja i progresivne mišićne relaksacije. Njima potičemo prirodne relaksacijske odgovore u tijelu koji stvaraju stanje opuštenosti. Dublji i polagani udisaji u donje dijelove pluća potiču prirodni relaksacijski odgovor. Grč u različitim dijelovima tijela možemo opustiti postepenim napinjanjem i opuštanjem tih dijelova tijela. Odvojite vrijeme za usvajanje i prakticiranje ovih vještina.

Opuštanje prilagodite svom stilu

Svatko od nas preferira različite razine pobuđenosti i tome je potrebno prilagoditi svoje opuštanje. Pomaže sjetiti se kako ste se umirivali kao dijete.

Voljeli ste repetitivne, samotne aktivnosti? Povući se, čitati i proanalizirati problem? Organizirajte si "stress-free" oaze u kojima ćete slušati laganu glazbu, čitati ili voditi dnevnik i "doći sebi".

Voljeli ste se ispucati kroz fizičku aktivnost? Aktivni tipovi će preferirati dinamične oblike relaksacije, kroz planinarenje, odmak iz situacije kraćim putovanjem ili izletom, živahan provod. Možda se osjećate preumorno pokrenuti se prema tome, no podsjetite se na onaj dobar osjećaj koji slijedi nakon tih aktivnosti.

Ako ste uvijek voljeli porazgovarati o problemima, i sada potražite takvu podršku. Voljeli ste raditi rukama, crtati, išli ste na zbor i pjevali? Radite nešto kreativno. Ako ste sanjarili, sada koristite imaginaciju za opuštanje.

Senzorna stimulacija i pokret

Kod nošenja s neposrednim stanjem nemira, napetosti ili bezvoljnosti posebno koriste instant podizači raspoloženja. Angažiranjem svih 5 čula možemo se razbuditi ili opustiti - ovisno o potrebi.

Kada su nemirni, neke opusti pogled na lijep prizor, ugodan video, šetnja parkom i zelenilom. Možete pustiti relaksirajuću ili energizirajuću glazbu. Popiti ukusan čaj ili kavu, bombon ili žvaku, pojesti naranču. Masirati se ili opustiti uz mirise eteričnog ulja. Protegnuti se, napraviti par čučnjeva, ispuhati se, viknuti u jastuk, umiti se hladnom vodom, otići u kraću šetnju, gnječiti anti-stresnu lopticu.

Senzorna stimulacija nas može razbuditi ili umiriti, potrebno je istražiti kako na vas djeluju različiti pdoražaji. Okupiranje čula nas svakako fokusira u trenutak, čime se osjećamo življi i prisutniji. Odvaja nas i od kaskade negativnih misli i briga koje su čest izvor kroničnog stresa. Ovako relaksirani, razbuđenih osjetila, možemo se osvježeni vratiti problemskoj situaciji i jasnije je vidjeti i bolje se s njome nositi.

Eksperimentirajte i pratite što pali kod vas. Prakticiranje opuštanja je tek jedan komadić u mozaiku upješnog nošenja sa stresom. Uključite se u niz radionica " Čilanje četvrtkom" i razvijte tehnike opuštanja i metode za uspješnije nošenje sa stresom i uvođenje balansa u život!

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije