Radite to stotinu puta dnevno iako izaziva stres i depresiju

Radite to stotinu puta dnevno iako izaziva stres i depresiju

Radite to stotinu puta dnevno iako izaziva stres i depresiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Nešto čitate i usred čitanja shvatite da niste fokusirani i morate ponovno pročitati.

Krenuli ste u kuhinju po otvarač za boce, no ulaskom u prostoriju više ne znate po što ste došli.

Zaboravili ste pratiti putokaze za vrijeme vožnje i sada ste se izgubili.
Niste slušali imena ljudi dok su vam se predstavljali i ne znate kako se zove osoba s kojom razgovarate.

Smatrate li da ste slučajno bacili ono što ste htjeli zadržati i sačuvali ono što ste htjeli baciti? Odluta li vaš um kada biste trebali slušati? Počnete li raditi jedno i odjednom ste započeli nešto drugo, iako niste završili prvu radnju?

Otkrijte kako vođena meditacija poboljšava kvalitetu života!

Ako ste se prepoznali u većini stvari, to znači da se skloni odlutati u mislima. To nije ništa negativno, ako ste toga svjesni i radite to namjerno. Na primjer, kupate se u kadi i razmišljate o tome što biste mogli raditi za vikend.

No, istraživanja pokazuju da, ako vaš um često odluta dok čitate, govorite ili radite, skloniji ste depresivnim stanjima. Naši umovi lutaju bez kontrole i zadaju nam emocionalne probleme kao neriješene sukobe, brige, sumnje i žaljenje ili kajanje.

Mozak je treniran za otkrivanje sukoba i briga i, u tom trenutku, šalje jake signale koji prekidaju mentalnu aktivnost. Zbog briga, sumnji i kajanja, naše su misli prvenstveno okupirane negativnostima što nam kvari raspoloženje i smanjuje koncentraciju. Tada nastaje začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Najveći zaštitnik od lutajućih misli je fokus. Obraćanje pažnje na ono što radimo, čak i ako se radi o pranju suđa, sprječava istraživanje negativnih emocija i misli. Pokušajte se fokusirati na obavljanje najjednostavnijih radnji kao što su brisanje stola ili jedenje jabuke. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći vratiti fokus.

Ako ste početnik, pročitajte ovaj vodič za meditaciju!

Održavanje budnosti

Vaše misli će najčešće odlutati kada osjetite umor, stoga poradite na održavanju budnosti. Ako ste jutarnji tip, problem će se pojaviti u popodnevnim satima. Bavite se rutinskim zadacima što je više moguće i pokušajte biti što više fizički aktivni.

Usmjeravanje misli na pozitivna iskustva

Ako ste loše raspoloženi, napišite u bilježnicu pozitivna iskustva koje ste imali danas, nedavno ili u prošlosti i zabilježite dobre stvari koje ste učinili. Tako ćete automatski popraviti raspoloženje.

Zaboravite kajanje

Imajte na umu da je kajanje beskorisna emocija. Korisna je samo ako ju koristimo kao poticaj da bismo napravili neku pozitivnu promjenu. Ne živite u prošlosti. Kajanje koristite samo kao poticaj da učinite nešto dobro u sadašnjosti i budućnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije