Isprobajte ove učinkovite savjete protiv stresa!

Isprobajte ove učinkovite savjete protiv stresa!

Isprobajte ove učinkovite savjete protiv stresa!
 • Objavljeno: Subota, 05.05.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Psihologija

Stres predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, a čak 90% razloga posjeta doktoru je povezano sa stresom. Bez obzira kojim poslom se osoba bavi stres ju u nekoj dozi pogađa.

U današnje vrijeme duplo više ljudi smatra svoj posao jako stresnim, a većina njih čak razmišlja o napuštanju posla koji im uzrokuje previše stresa.

Zdravstveni problemi

Stres dokazano uzrokuje zdravstvene probleme kao što su poremećaji spavanja, visoki krvni tlak i bol u leđima, a igra i veliku ulogu u kardiovaskularnim bolestima.

Što se tiče stresa na radnom mjestu njega uzrokuju nedostatak komunikacije, loši odnosi s kolegama, previše ili premalo zadataka, prezahtjevan posao, loši uvjeti rada, nadređeni, miješanje poslovnog u privatan život, nerealni rokovi, osjećaj podcijenjenosti i loša organizacija.

Najčešći signali

Tijelo vam uvijek šalje signale da ste pod stresom, a neki od njih su često zamaranje, problemi s probavom, poremećaji spavanja, slabost, usporenost, brzo mršavljenje ili debljanje, gubitak koncentracije, zabrinutost, paničan strah, cinizam, nervoza, tjeskoba, agresivnost, razdražljivost i povlačenje iz društva.

Svaka osoba koja primijeti navedene signale trebala bi početi raditi nešto po tom pitanju kako bi se riješila stresa u potpunosti ili kako bi ga barem malo ublažila.

Što sve pomaže protiv stresa:

 • plan rada
 • pauza
 • fleksibilnost
 • postavljanje granica
 • vrijeme za zabavu
 • sretan početak dana
 • ne ostavljanje neobavljeni posao za sutra
 • vježbanje
 • izbjegavanje konflikata
 • briga o sebi

Plan rada

Kada stignete na posao zapišite sve što taj dan morate napraviti i pokušajte se ne pretrpati. Nikako nemojte raditi više poslova u isto vrijeme nego završavajte jedan po jedan. Samo tako nećete preopteretiti sami sebe što je najbolji put do stresa.

Pauza

Kako vam za vrijeme obavljanja posla koncentracija ne bi pala morate napraviti pauzu! Sami ćete najbolje primijetiti kada je vrijeme za pauzu, a u pauzi pokušajte ne misli i ne razgovarati o poslu.

Fleksibilnost

Da se ne bi stresirali oko svake sitnice pokušajte prihvatiti činjenicu kako ne može uvijek sve biti onako kako ste si zamislili. Svaka neplanirana situacija vam može donijeti nešto dobro i pozitivno i pokušajte to tako gledati.

Postavljanje granica

Fokusirajte se samo na onaj posao koji možete završiti, a ako iskrsne problem koji ne znate riješiti nemojte ga pokušavati riješiti na silu. Pomoć je ono što vas ne smije biti sram tražiti, a što će vam olakšati mnoge situacije i spasiti vas od stresa!

Vrijeme za zabavu

Svaki godišnji odmor, slobodan vikend ili praznik koristite isključivo za zabavu i opuštanje! Ne nosite posao doma jer ćete u suprotnom biti samo napetiji i umorniji. Kako vam se to ne bi dogodilo strogo odredite vrijeme za posao i vrijeme za odmor.

Sretan početak dana

Nikako si nemojte dopustiti da na posao krećete loše volje jer vaše jutarnje raspoloženje određuje kako će vam izgledati ostatak dana. Pozitivan stav dokazano ublažava stres i zato ustanite ranije, otuširajte se i uz omiljenu glazbu pojedite doručak i popijte kavu. Uz te male jutarnje rituale na posao ćete odlaziti puno opušteniji.

Ne ostavljajte neobavljeni posao za sutra

Pokušajte ne ostavljati neobavljeni posao za sutra, jer će vas sutra osim neobavljenog posla čekati još novih zadataka koje morate obaviti. Potrudite se obaviti svoje obaveze na vrijeme i prvo napravite one koje su vam prioritetne.

Vježbanje

Kako bi se tijelo lakše izborilo sa stresom morate biti fizički aktivni. Ako pak nemate vremena za vježbanje barem pješačite što više. Rekreacija opušta, regulira težinu, usporava starenje i sprečava razvoj mnogih drugih bolesti.

Izbjegavanje konflikata

Ne morate uvijek biti i niste uvijek u pravu! Ako vam smeta što nije uvijek onako kako ste zamislili i onako kako mislite da je jedino ispravno morate naučiti surađivati. Potrudite se i budite fleksibilni kako bi sa svima imali konkretne odnose jer ćete jedino na taj način smanjiti napetost.

Briga o sebi

Zdravo se hranite i redovito odmarajte jer vas manjak sna može učiniti napetijima i osjetljivijima zbog čega ćete se teže suočavati sa stresnim situacijama. Konzumirajte što više voća i povrća kako bi ubrzali metabolizam koji se usporava kada je osoba pod stresom, a zdrava hrana osigurava tijelu da se lakše bori s napetošću.

Osim svega navedenog stres možete smanjiti i uz pomoć nekih jednostavnih trikova koje možete pogledati u videu.

Ana Zibar

Vitashop

Najnovije

Najčitanije