Uredničke muke: znate li što je mikro-varanje?

Uredničke muke: znate li što je mikro-varanje?

Uredničke muke: znate li što je mikro-varanje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Psihologija

Jeste li ikada čuli za mikro-varanje? Mikro-varanje je niz naizgled malih poteza koji ukazuju kako ste emocionalno ili fizički usmjereni na nekoga s kim niste u vezi.

Ne radi se o seksu s nekim. Možda flertate s nekim bez znanja vašeg partnera. Možda ste se potajno povezali s nekim na društvenim mrežama, dijelite privatne šale i intimne poglede. Ako to radite bez partnerovog znanja i skrivate to od njega, ovo je loša vijest. U pravu ste, radi se o mikro-prevari.

Provjerite zašto s godinama gubimo interes za seks!

Mikro-varanje je vrlo suptilna izdaja za koju treba vrijeme, energija i trud. To su poruke koje izmjenjujete iza partnerovih leđa, razgovori koje obavljate ako mislite da vas partner ne čuje, koketni pogledi i šale koje konstantno izmjenjujete s nekim tko nije vaš partner.

Varanje je varanje ali se ne slažemo svi s tim što je zapravo varanje. Koliko god si to ne želite priznati, jako dobro znate kada prijeđete taj korak. Možda si lažete kako je to prijateljsko čavrljanje ali ako to skrivate od partnera, znate da nešto radite krivo. Ili se jednostavno zapitajte bi li vam bilo ok da se partner ponaša na način na koji se vi ponašate.

Ako jedna osoba smatra kako je u redu koketirati, dijeliti intimne misli i želje s osobom koja nije njen partner, a partner ne misli tako, onda ste u problemima.

Istraživanje Men’s Healtha je pokazalo da gotovo sve žene misle da je prevara ako partner razmjenjuje intimne poruke s drugom ženom. Nevjerojatna je činjenica da je upravo četvrtina muškaraca pomislila da je to ok i da to nije prevara. Kada je riječ o varanju, muškarci i žene imaju zbunjujuće različite stavove. Čini li to stvari još kompliciranijima ako govorimo o mikro-varanju? Apsolutno da!

Ako vam je nejasno što je zapravo prevara (a sigurno nije koliko god se željeli praviti blesavi), pitajte partnera što misli o tome da razmjenjujete seksi poruke s nekim njemu iza leđa. Trebate znati što je ispravno i pogrešno u vašem odnosu. A jedini način da to saznate je da otvoreno porazgovarate.

Otkrijte zašto ljudi varaju, a razlog je poprilično tužan!

Netko će reći kako pas koji ne laje, ne grize. Zapitajte se je li vam u redu da samo laje. Ili smatrate kao lajanje znači i da će jednom poželjeti i ugristi?

Jednostavno znate kada je nešto ispravno ili pogrešno. Imate taj osjećaj u želucu koji vam govori kako nešto nije kako treba. Nazovite ga kako želite: intuicija, božja providnost, odgovor iz Svemira. Ali, znate o čemu govorim. Kada nešto jednostavno nije kako treba. Partnerovo ponašanje je jednostavno čudno. Drugačije. Nije kao inače.

Ako partner namjerno nešto skriva od vas, a uključuje nekoga trećeg, možemo to nazvati mikro-varanje. Taj „mikro“ je u ovoj situaciji potpuno nevažan i gotovo beznačajan. Ako partner komunicira s drugom ženom koju je u imenik spremio pod „Majstor Mirko“ ili govori kako nije u vezi, a saznate za to, koji točno dio vas će smatrati kako je to „mikro“ problem? U tom trenutku to postaje „makro“ problem jer ste vjerojatno vrlo povrijeđeni. Svi instinktivno znamo kada nešto nije kako treba. I nemojmo se pretvarati da je ovo „mikro“ situacija.

Mikro-varanje zvuči kao nešto bezazleno i nešto oko čega ne treba raditi preveliku buku. Ako nešto označimo kao mikro-varanje, umanjujemo stvarne posljedice tog ponašanja. Umanjujemo svoju povrijeđenost, osjećaj izdaje i pokušavamo objasniti ponašanje koje nam ne odgovara. Zato odredimo jasne granice naših odnosa. S partnerom uspostavite otvorenu i iskrenu komunikaciju o tome što je prihvatljivo ponašanje u vezi. Možemo neke stvari umanjivati i banalizirati ali ako je nešto za vas varanje, onda je to varanje. I u konačnici, uvijek poslušajte svoju intuiciju. Koliko god si to ne željeli priznati, ona uvijek zna neke stvari i prije nego što ih postanemo svjesni!

Ako imate slično iskustvo, pišite nam na anita@centarzdravlja.hr!

Anita Šola radi kao glavna urednica portala CentarZdravlja.hr.

U slobodno vrijeme čita, trenira kickbox, šeće starog mopsa Aresa, ganja jednoroge i trči ispod duge.

U imaginarnom je braku sa Sinom anarhije i Vikingom (ovisno o raspoloženju).

Još uvijek ima i osjećaje prema Brad Pittu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije