Zašto je tako teško promijeniti vlastito ponašanje?

Zašto je tako teško promijeniti vlastito ponašanje?

Zašto je tako teško promijeniti vlastito ponašanje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.12.2017.
  • Broj pregleda: 2.605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Psihologija

Ovdje govorimo o dugoročnim promjenama ponašanja, a ne o kratkotrajnim eksplozijama koje se obično dogode prije prave promjene. Bilo da ta promjena uključuje prehranu, vježbanje, ovisnosti ili bilo što drugo, nije ju lako napraviti. Zašto je toliko teško promijeniti vlastito ponašanje, čak i onda kada bi nam ta promjena donijela mnoštvo blagodati, pokušali smo razjasniti kroz 8 glavnih razloga.

1. Motivirani smo negativnim emocijama

Iako mislimo da emocije poput žaljenja, srama, straha i krivnje, mogu potaknuti na promjenu ponašanja, u krivu smo. Negativne emocije nas mogu potaknuti da razmislimo o tome što radimo krivo ali ne mogu biti poticaj za promjenu. One više služe kao spoznajni alat. Za bilo kakvu promjenu na bolje trebamo pozitivnu platformu koja će nam pomoći da hrabro krenemo naprijed.

Ako želite promijeniti život, preporučamo vam ove naslove!

2. Zarobljeni smo u traženju pogrešaka

Ponekad mislimo da smo spremni za promjenu i krenemo tim smjerom, no ako ne uspijemo onda jednostavno smatramo da nismo sposobni za promjenu. To znači da igrate na sve ili ništa. Ako ne uspijem, odustat ću. Ako tako razmišljate, neuspjeh vam je zagarantiran. Moramo biti spremni za uspone i padove. Ništa se ne događa preko noći. Oboružajte se strpljenjem i upornošću. Na kraju ćete uspjeti a da toga niste bili ni svjesni.

3. Uzimamo prevelike zalogaje

Promjena ponašanja je velika stvar i nije ju moguće provesti odjednom. Međutim, od nekud se mora krenuti. Krenite od onog „počet ću vježbati“ i zamijenite sa stvarnim odlaskom u teretanu ili tridesetominutnom šetnjom. Svaka akcija će rezultirati nekom manjom promjenom uz koju ćete na kraju dostignuti cilj. Samo imajte na umu da taj cilj bude realan i specifičan.

4. Zanemarujemo alate koji će nas dovesti do cilja

Ti alati mogu biti podsjetnici u mobitelu. Na primjer, želite otići ranije na spavanje? Stavite si podsjetnik da u 22 sata svake večeri trebate poći na spavanje.

5. Pokušavamo previše toga promijeniti odjednom

Ako se možete obvezati na promjenu jednog oblika ponašanja i provesti ga dugoročno, to je zaista za pohvalu. No, promjena više navika odjednom je obično preduvjet za propast. U tom slučaju se uglavnom javlja nedostatak motivacije, samokontrole i želje za ponovnim pokušajem.

6. Podcjenjujemo proces

Promjena ponašanja nikada ne znači samo jedan proces. To je skup povezanih procesa koji povlače niz stvari. Ponekad se dogodi da se prejako odupiremo tim popratnim procesima, što u konačnici onemogućava postizanje našeg cilja.

Saznajte kako promijeniti misli i poboljšati zdravlje!

7. Zaboravljamo da je neuspjeh obično preduvjet za uspjeh

Ako pokušate napraviti promjenu i u tome zakazažete, dokazali ste da ste barem pokušali. To može poslužiti kao nit vodilja u ponovnom pokušaju ili kao pogreška iz koje ste nešto naučili.

8. Ne obvezujemo se

Zadnje, ali možda i najvažnije, je ustrajnost u našem naumu da nešto promijenimo i da to dugoročno provodimo.

Najnovije

Najčitanije