Znate li prepoznati lažljivca?

Znate li prepoznati lažljivca?

Znate li prepoznati lažljivca?
  • Objavljeno: Petak, 10.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

U svakodnevnoj interakciji s ljudima ćete se zasigurno susresti s ljudima koji konstantno lažu kako bi dobili nešto što žele ili prikrili pravu istinu. Ponekad su uhvaćeni u laži, dok se ostatak vremena uspijevaju izvući. Možda ste se već susreli s osobom u čijem se okruženju ne osjećate ugodno ili s osobom koju ne možete u potpunosti shvatiti.

Kako biste sa sigurnošću mogli procijeniti je li osoba s kojom komunicirate iskrena ili ne, obratite pažnju na sljedeće znakove.

Izbjegavaju kontakt očima

Lažljivci obično osjećaju krivnju i zato se ne osjećaju ugodno kada ih netko gleda u oči. Tada imaju osjećaj da sugovornik zna da lažu i gotovo uvijek izbjegavaju dugi kontakt s očima. Kako biste prepoznali lažljivca, obratite pažnju na to kuda gleda. Gleda li prema podu dok pričate s njim? Ako da, postoji velika vjerojatnost da nešto skriva i da to očajnički pokušava zatajiti.

U vašem okruženju su nervozni

Bez obzira na to uključuje li laž nešto važno ili samo jedan detalj, lažac će se početi ponašati nervozno i anksiozno u okruženju osobe od koje želi sakriti istinu. Možda će početi brže pričati kako bi skrenuo pažnju na sebe, a ne na priču. Možda će se početi znojiti, crveniti ili nemirno kretati u mjestu. Ako je u pitanju iskusan lažac, neće pokazati nikakve znakove krivnje jer zna živjeti u laži. Ako ga počnete obasipati pitanjima, vrlo brzo će se naći pod velikom pritiskom.

Izgledaju zabrinuto

Lašci se obično ne smiju onoliko koliko se smiju osobe koje žive autentično i uvijek govore istinu. Laganje stavlja veliki pritisak na savjest pojedinca i nakon nekog vremena se osoba osjeća kao da je pod velikim pritiskom. Taj pritisak se mora početi negdje pokazivati, a najčešće se prvo uoči na licu. Obratite pažnju na pokrete lica i vjerojatno ćete ustanoviti da ne pokazuje puno emocija. Laži počinju iznutra izjedati i to se vrlo brzo može primijetiti na ponašanju.

Zauzimaju obrambeni stav

Ako apsolutno ništa ne skrivaju, zašto onda postaju ljuti kada ih suočite s njihovim lažima? Osobe koje govore istinu obično ostaju smirene i gotovo uvijek će dati logično objašnjenje za svoje ponašanje. Lašci se moraju suočavati s krivnjom koju osjećaju iznutra. Lažac će obično početi pokazivati znakove ljutnje i bijesa. Vrlo vjerojatno će zauzeti obrambeni stav ili će vas početi omalovažavati jer na taj način jača vlastiti ego.

Brzo mijenjaju temu

Bilo kakvo spominjanje laži će potaknuti osjećaj nelagode. Upravo zbog toga će lažljivci vrlo brzo skrenuti pažnju sa sebe i usmjeriti ju na neutralnu temu. Obično ovo rade toliko očito tako da će vas to frustrirati. Obratite pažnju na nagle promjene teme jer vam je to prilika da saznate što više i da  postavite teža pitanja.

Fizički se udaljavaju od vas

Lašci se obično osjećaju nelagodno kada su u kontaktu s ljudima jer zapravo skrivaju veliku količinu nesigurnosti i boli, a ti osjećaji će vrlo brzo isplivati na površinu. Bit će sramežljivi i izbjegavat će dodire i rukovanja. Velika je vjerojatnost da će održavati fizičku distancu. To im služi kao oblik zaštite jer se niti u jednom trenutku ne mogu previše opustiti i slučajno otkriti više nego što žele.

Ne mogu mirno sjediti

Lašci gotovo uvijek cupkaju jer na taj način žele skrenuti pažnju na nešto drugo kako bi umanjili ozbiljnost razgovora. Često se igraju mobitelima, cupkaju stopalima, vrte u stolcu i vrte pramenove kose.

Kasnije mijenjaju priču

Čak i ako otkriju manje detalje, kasnije će se pokazati da se njihova originalna priča ne podudara. Vjerojatno su zaboravili što su točno rekli  jer se to nikada nije ni dogodilo, što znači da vas mogu pokušati zbuniti nekim dodatnim informacijama. Kada pokušaju promijeniti priču, podsjetite ih na prvotnu verziju i tada ćete moći stati na kraj njihovom laganju.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije